Ny tænketank: Maden i skolen skal have et kæmpe løft
Det står sløjt til med madens plads i de danske skoler. Både madundervisningen og måltiderne i skolen kalder på en alvorlig opprioritering, mener 24 eksperter og praktikere samlet i en ny tænketank.

Hvordan skal næste generation uddannes med sunde madvaner og være i stand til at træffe bæredygtige forbrugsvalg, når madundervisningen og spisepauserne gang på gang må vige for andre aktiviteter og prioriteter i de danske skoler? Det spørgsmål rungede i en kantine på Gasværksvejens Skole på Vesterbro i København, hvor en ny tænketank stævnede sammen for første gang.
Generation madlavning eller generation take-away?
Tænketanken er nedsat af videns- og forandringsinstitutionen Madkulturen, og tæller i alt 24 nøglepersoner, der på hver deres måde arbejder med mad i skolen. Om baggrunden forklarer Madkulturens direktør, Judith Kyst:
”Det går den gale vej med madlavningen i de danske hjem, og børnene er stadig sjældnere med i køkkenet. Samtidig er det langt fra alle forældre, som kan levere gode forbilleder for fremtidens madvaner. Skolen bliver nødt til at spille en vigtig rolle i maddannelsen, men som rammerne er i dag, er det op ad bakke.”
Madkundskab er et underernæret fag
Den brændende platform fremgår tydeligt af en ny undersøgelse af madkundskab i grundskolen. Den viser et stort behov for mere tid, bedre efteruddannelse og flere penge til undervisningen i madkundskab, hvor undervisningen mange steder slet ikke lever op til de store ambitioner, der er for faget.
De resultater kunne repræsentanterne for faget blandt tænketankens medlemmer nikke genkendende til.
Ud over lærere, skoleledere og undervisere på seminarierne, er en række helt forskellige perspektiver på børnenes maddannelse repræsenteret i tænketanken. Blandt medlemmerne finder man bl.a. Mie Reihs, som er stifter af skolemadsordningen Madfærd i Ry, køkkenchef på Alchemist, Rasmus Munk, Karen Wistoft, professor på området for læring, madkundskab, smag og trivsel, og Timm Vladimir, kok og madskoleejer.
Afskaf madpakker og indfør madkundskab gennem hele grundskolen
Foruden madundervisning var selve måltiderne i skolen på dagsordenen for Madtankens første møde. Medlemmerne delte deres visioner for madens rolle i skole, fra at afskaffe madpakkerne ved at indføre skolemadsordninger på alle landets skoler, til at indføre madkundskab på alle klassetrin fra 1.-9. klasse.
Madtanken mødes flere gange i løbet af 2022 for at finde frem til helt konkrete løsninger, der skal løfte madkulturen i skolen – og dermed bidrage til en stærk madkultur i næste generation.
Medlemmer af Madtanken 2022
- Anders René Jensen, Indkøbsdirektør i Rema 1000
- Anne Birgitte Agger, Direktør for Hotel- og Restaurantskolen
- Anthony Aconis, Designdirektør i Fireball
- Arne Astrup, Programdirektør i Novo Nordisk Fonden
- Cathrine Brandt, Influencer og professions-bachelor i ernæring og sundhed
- Christian Svane, Madkundskabs-rådgiver, Folkeskolen
- Emma Martiny, Influencer og kogebogs-forfatter
- Karen Wistoft, Professor på området for læring, madkundskab, smag og trivsel
- Leif Nielsen, Branchedirektør for DI Fødevarer
- Lisbet Funch, Pædagogisk afdelingsleder, Gasværkvejens Skole
- Louisa Lorang, Kok og opskriftsudvikler
- Louise Køster, Forperson for Økologisk Landsforening
- Majbritt Pless, Madkundskabslektor, Læreruddannelsen Odense
- Mathias Skovmand-Larsen, Adjunkt i madkundskab, UCC
- Mercan-Ellen Nielsen, Politisk chef, Kost- og ernærings-forbundet
- Mie Reihs Hegnar, Stifter af Madfærd
- Rasmus Munk, Kok og iværksætter, Alchemist
- Sandra Willumsen, Jordbrugs-iværksætter, Farendløse Mosteri
- Sanne Vinther, Direktør i Arla Fonden
- Thomas Roland, CSR-chef COOP Danmark
- Timm Vladimir, Kok og madskoleejer, Vladimirs Køkken
- Tomas Nagel, Madkundskabslærer, Tølløse Skole
- Trine Hahnemann, Kok og madskribent, Hahnemanns Køkken
- Trine Krebs, Grøn Chef, FOOD
Madtankens medlemmer står til rådighed for interview om tænketankens arbejde - kontakt presseansvarlig Charlotte Kjeldbjerg, tlf. 2080 4479, charlotte@madkulturen.dk
Link til undersøgelsen, Madkundskab i grundskolen, af Madkulturen 2022: https://www.madkulturen.dk/wp-content/uploads/2022/05/Madkundskab-i-grundskolen.pdf
Nøgleord
Kontakter
Charlotte Kjeldbjerg KristensenPresse- & kommunikationsansvarlig
Ved spørgsmål til Madkulturen
Billeder

Links
Information om Madkulturen
Madkulturen er en selvejende videns- og forandringsinstitution under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Vores mission er at styrke madkulturen i Danmark og dermed bidrage til at løse store samfundsudfordringer. Det gør vi gennem partnerskaber og projekter, som øger danskernes muligheder og færdigheder i relation mad og måltider. Læs mere på madkulturen.dk.
Følg pressemeddelelser fra Madkulturen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Madkulturen
Festivalmad booster unges lyst til grøn madlavning med vennerne22.6.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Klimahensyn præger ikke unges madvalg, og med køkkenfærdigheder i frit fald mister unge evnen til at tage sig godt af sig selv og kloden gennem maden. Det er sommerens Roskilde Festival i fuld gang med at ændre på. Når musikken rigtig spiller, er fælles madlavning et stort hit.
Ny rapport: Madkundskabsfaget mangler i den grad salt til ægget23.5.2022 04:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Pengene til indkøb er alt for små, der er alt for få timer, der mangler redskaber og egnede faciliteter, og en stor del af lærerne er ikke uddannet i faget. Det viser en ny undersøgelse af madkundskabsfagets status og betingelser anno 2022.
Hjemmelavet mad er bedst til at redde klimaet10.1.2022 08:47:36 CET | Pressemeddelelse
Danskerne vil gerne spise grønnere – og så er hjemmelavet mad vejen frem. Men kun hver tredje synes, klimavenlig mad passer til deres madvaner, og især unge har svært ved at kokkerere med øje for klimaet. Det viser en ny analyse fra Madkulturen, der her giver fem simple tip til at lave grønnere mad i januar.
Året der gik: 5 udviklingstendenser i danskernes madkultur21.12.2021 08:42:33 CET | Pressemeddelelse
2021 lakker mod enden, og det giver anledning til at se nærmere på danskernes mad- og måltidsvaner for året. I 2021 er måltidsfællesskabet og madtraditionerne blevet endnu vigtigere for danskerne, end det var før coronapandemien.
Corona har skabt mere glæde ved middagsselskabet1.12.2021 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
I 2021 er selskabet til aftensmaden endnu vigtigere for danskerne, end det var før corona. Også deltagelsen i de gastronomiske højtider er steget, mens engagement i selve madlavningen fortsat falder. Det viser undersøgelsen Madkultur21, der hvert år tager temperaturen på danskernes mad- og måltidsvaner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum