Growing Trees Network projekt tidobler antallet af træer på ødelagte jorde i Amazonas
De nedslidte jorde, der tidligere var tropisk Amazon skov, er nu græsland og har kun få træer.
Ved at plante 100-150 stk. baru træer pr. hektar tidobles antallet af træer. Herved kan biodiversiteten hjælpes tilbage. Træerne giver jorden nye næringsstoffer, og deres frugter og nødder giver livsgrundlag for både insekter, fugle, pattedyr og mennesker.
Det er en lokal træart, baru-træet, som vi benytter som pionér træ. Træet er meget sejlivet, fordi det har tilpasset sig det lokale klima – tæt på 99% procent af træerne overlever, viser test plantninger. Samtidigt optager baru træerne CO2, giver frugter de næste 60-70 år, skallen af frugten bliver omdannet til trækuls briketter herved undgås fældning af træer til brænde.
Første landsby vi planter ved i Santa Cruz regionen er Comunidad San Juan Bautista. Plantningen bliver på 20 hektarer med 100-150 stk. baru træer pr. hektar (Arealet svarer til Ca. 40 fodboldbaner). Tilplantningen sker i samarbejde med den Dansk-Bolivianske virksomhed FOOD BY NATURE
Fakta om Baru-træet, som vi planter i Amazonas
Når Baru træet taber sine blade og frugter beriges jorden ligesom rødderne beriger jorden med kvælstof. Herved genskabes på sigt jordens evne til at opsuge vand, transportere næringsstoffer og tilføre jorden bio-materiale. Baru-træet bliver 60-70 år gammelt.
1 år efter plantningen er det ca. 1m højt. 20 år efter plantningen er det 8-15m højt.
Når træet har udlevet sin naturlige livsalder vælter det, og man lader det enten ligge som naturligt bosted for insekter, fugle, krybdyr og mindre gnavere, eller man kan fælde det omkring 60-70 årsalderen. Det er et hårdttræ, og bruges til bygningsdele, møbler og redskaber, og kan i den egenskab oplagre CO2 i fremtiden.
- Dets frugter spises af mennesker, dyr, fugle og insekter. Derfor er det velegnet til at øge biodiversiteten.
- Nøddernes skaller laves af de lokale beboere til trækul, som de kan sælge eller selv bruger.
Derved undgår man at fælde træer til brænde, og det giver indtægter til den lokale befolkning. - Træet kan sameksistere med græsædere efter 2 år – det bliver ikke spist af naturens dyr eller af kvæg.
- Baru træets nødder er velsmagende og næringsrige, og kan sælges af de lokale beboere, dels i Bolivia, dels i USA og Canada.
- Vi planter træerne i grupper, som det ville forekomme fra naturens side. Trægrupperne giver beskyttelse til andre plantearter, hvis frø transporteres hertil af vind, fugle og pattedyr.
Nøgleord
Kontakter
Lars Heiselberg Vang JensenDirektør & Formand for GTN Foundation
Tlf:40 15 35 94lars@growingtrees.dkKim NielsenCEO
Tlf:31 13 01 03kim@growingtrees.dkBilleder
Links
Information om Growing Trees Network
Growing Trees Network Foundation opererer som en non-profit organisation med at rejse midler fra privatpersoner, virksomheder og fonde til rejsning af Folkeskove og klimaskove i Danmark og udland - pt. Kenye, Uganda, Ecuador og Bolivia. I udlandet arbejde vi primært med danske samarbejdspartnere lokalt for at sikre størst mulig succes i samarbejde med lokalbefolkningerne.
Private bidragsydere kan få skattefradrag op til kr. 17.700 i 2023. Virksomheder kan opnå CO2 ejerskab.
Sponsorerne findes i alle brancher og i alle størrelse fra ind- og udland. Fælles for dem er at de ønsker at gøre noget grønt og være med til at reducere CO2, beskytte vores rene drikkevand, genplante planeten, skabe mere biodiversitet og nye rekreative områder eller skabe bedre levevilkår lokalt.
Siden etableringen i 2013 har Growing Trees Network plantet 3.200.000 træer i Danmark fordelt på 119 Folkeskove og mere end 100.000 træer i Kenya, Ghana, Ecuador og Bolivia i lokale landsby projekter der forbedrer de lokales livsvilkår.
Du kan læse mere om Baru træer i Bolivia på linket her: https://www.growingtrees.dk/bolivia/
Growing Trees Network deltog i 2019 i Danmark Planter Træer Tv-indsamlingen arrangeret af Danmarks Naturfredningsforening og TV2. De indsamlede 1.081.426 træer står her i foråret 2023 færdigplantet i 48 nye Folkeskove på kommunale-, stats- , og kirkejorde rundt i hele Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Growing Trees Network
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Growing Trees Network
Hvorfor ikke vælge en p-plads med holdning?21.11.2024 08:58:27 CET | Pressemeddelelse
Smart Parking Danmark planter årligt et træ pr. administreret P-bås. Smart Parking Danmark er stolte af partnerskabet med skovrejsnings NGO’en Growing Trees Network og initiativet tages allerede godt imod hos mange p-pladsejere. Som de første i branchen har Smart Parking Danmark forpligtet sig til en indsats for miljøet og etablering af ny skovnatur.
Vil du med ud at ”skovbade” i Himmelev Folkeskov?14.11.2024 09:28:50 CET | Pressemeddelelse
Over 130 børn og voksne var onsdag eftermiddag med til at håndplante træer og fejre, at Himmelev Skov nu er vokset med en ny omgang folkeskov. Der er i alt plantet ca. 65.000 nye, hjemmehørende træer og buske på et 40 hektar stort areal – svarende til 56 fodboldbaner, og et særligt dedikeret areal er indrettet som skovbadeskov – den første på Sjælland og kun anden af sin slags i Danmark.
Dansk kistefabrik har på 10 år hjulpet ny skov svarende til 73 fodboldbaner!24.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Deres svenske og norske kollegaer Fredahl Rydéns og Trostrud Freno fulgte trop i 2020 og har siden da suppleret med et areal ny skov på henholdsvis 35 og 25 fodboldbaner. Disse impo-nerende indsatser startede ved at den danske kistefabrik Tommerup Heilskov beliggende i Glamsbjerg på Fyn i 2014 begyndte at plante et træ pr. kiste leveret.
Den grønne trepart risikerer at spænde ben for privat kapital til skovrejsning10.10.2024 07:17:47 CEST | Pressemeddelelse
Ikke kun i Danmark, men i hele EU, er privat kapital en nødvendighed for at nå de ambitiøse skovrejsningsmål der er blevet sat henimod 2050. EU-kommissionen understreger i deres strategi vigtigheden i at inddrage privat kapital for at lykkes. Uden den kommer det til at gå for langsomt.
Anebjerg Skov er vokset med en fjerdedel og med et helt særligt udsigtspunkt: Deltag i indvielsen13.9.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tag kikkerten og din havespade med: Lørdag d. 21. september indvies den nye Folkeskov en del af Anebjerg Skov ved Skanderborg. Kom og oplev et nyt storslået udsigtspunkt, når vi fejrer, at Anebjerg Skov er vokset med 54,5 hektar. Det sker med taler, sang, hygge og håndplantning af træer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum