Food & Bio Cluster Denmark

Fra restprodukt til indtægtskilde – opskalering af grønne ideer

Del
”Der er ingen kogebog!” Det var svaret fra paneldeltager Ole Kaae Hansen – biosolution pioner, iværksætter og business- angel, på spørgsmålet om hvorfor det er så svært at opskalere biosolutions. “Du er som regel nødt til at opfinde alting selv, for der findes ikke standardiseret udstyr til formålet”. Spørgsmålet blev stillet ved en paneldebat på konferencen “From residue to revenue – Scaling up biosolutions”, der fandt sted i går, torsdag 14. oktober på Teknologisk Institut i Taastrup i samarbejde med Food & Bio Cluster Denmark.

Biosolutions udspringer af biologiske systemer og omfatter bl.a. enzymer, proteiner, bakterier, farvestoffer, biokemikalier, biomaterialer, m.m. Biosolutions er for eksempel relativt udbredte i fødevareindustrien inden for ingredienser i Danmark og enzym-producenten Novozymes er et velkendt eksempel på en biosolutionsvirksomhed.

Applikationsmulighederne er mange, men biosolution-virksomheder konkurrerer ofte med veletablerede virksomheder, som har brugt årtier på at optimere deres produktion med lave priser som følge, og som passer ind i den eksisterende lovgivning, hvilket giver dem nogle fordele.

Risikovillighed en nødvendighed

Et panel, bestående af investorer og folk med erfaring fra området, diskuterede på konferencen, hvordan vi overvinder udfordringerne på et teknologisk felt, som er yderst lovende, da de kan reducere vores afhængighed af fossile kilder og husdyrproduktion, men som også stadig kun er i sin vorden. Og som mange andre fremspirende industrier, kæmper biosolutions med regulative barrierer, manglende viden blandt forbrugere, høje omkostninger til etablering af produktionsfaciliteter og ofte ugunstige rammevilkår.

Der var enighed blandt paneldeltagerne fra finansieringssiden om, at investorer er nødt til at være villige til at tage risici hvis vi skal lykkes med at opskalere mange af de lovende biosolutions derude.

Michael Nettersheim, Managing Partner in European Circular Bioeconomy Fund, anerkendte at det er risiko der driver afkast, og Programming Director i Biobased Industries Consortium, Nelo Emerencia, understregede, at vi i Europa har et helt forkert syn på fiasko og burde antage en mere amerikansk synsvinkel på det for at komme videre.

Eric-Alan Rapp fra Vækstfonden understregede på sin side, at vi diskuterer dette emne så meget, fordi vi står på en brændende platform og fordi investorer bør fokusere på de ideer, der har det største potentiale i forhold til at løse de enorme globale udfordringer.

Kend markedet og hav en forretningsplan

For iværksættere, der håber på at tiltrække kapital, var budskabet også klart:

Som iværksætter skal man sikre sig, at der er markedsefterspørgsel og man skal have en solid forretningsplan. Selvom man må afvige fra sin forretningsplan, skal den være der, så man er bevidst om, hvad man afviger fra. Og så skal man være bevidst om sine egne begrænsninger – både i forhold til sit team og bæredygtighedsaspekter – så man altid kan arbejde på at forbedre dem.

Panelet var desuden enige om, at der er et behov for at prissætte eventuelle ngative sideeffekter – med andre ord, at forurenere betaler for at forurene. En CO2skat kan fx udjævne vilkårene og give biosolutions virksomheder mere fair markedsbetingelser, var et af budskaberne fra panelet.

”Det vi kan tage med os fra i dag, var at virksomheder, investorer og politiske beslutningstagere er nødt til at acceptere og måske endda omfavne risici i en spirende industri med stort potentiale. Mit råd til virksomhederne er ikke at prøve at bestige bjerget alene, men søge viden, støtte og samarbejde med andre”, sagde COO Lars Horsholt Jensen, Food & Bio Cluster Denmark og dagens moderator for debatten.

Konferencen var endel af projektet Pro-Enrich, som har fokus på upcycling af sidestrømme fra fødevareproduktion. Nogle af projektets resultater fra proteinudvinding af rapskage og bioaktive stoffer fra bl.a. citrusfrugtskaller og tomatskind blev ligeledes fremlagt af Anne Christine Hastrup, chef for Center for Bioressourcer på Teknologisk Institut. Desuden holdt projektpartnerne GEA Westfalia og Natac Biotech indlæg om teknologi og strategiske overvejelser og beregninger, inden man kaster sig ud i at bioraffinere forskellige biomasser. For yderligere information www.pro-enrich.eu.

/end

Kontakter

Louise Krogh Johnson, business development manager, Food & Bio Cluster Denmark og Pro-Enrich dissemination manager (lkj@foodbiocluster.dk / +45 2154 5909).

Billeder

Information om Food & Bio Cluster Denmark

Food & Bio Cluster Denmark
Food & Bio Cluster Denmark
Agro Food Park 13
8200 Aarhus N

8999 2500https://foodbiocluster.dk/

Food & Bio Cluster Denmark er den landsdækkende klyngeorganisation for fødevarer og bioressourcer i Danmark. Vi er den samlende platform for innovation og vækst i klyngen – for danske og internationale virksomheder og videninstitutioner

Følg pressemeddelelser fra Food & Bio Cluster Denmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Food & Bio Cluster Denmark

Potentiale, udsyn og bæredygtige forretningsideer - de tre vindere af Idékonkurrencen 2021 er fundet12.11.2021 12:03:48 CET | Pressemeddelelse

Et bæredygtigt alternativ til spagnum, en ost baseret på bælgfrugter, som kan matche traditionel ost i smag og konsistens og en nyskabelse inden for sondemad, der højner livskvaliteten for sondeernærede. Det var de tre projekter, der blev udvalgt som de tre mest innovative forretningsideer, da Food &Bio Cluster Denmark afviklede Idékonkurrence 2021 i Agro Business Park i Foulum.

De 10 bedste bud på fremtidens løsninger inden for bioressourcer og fødevarer er klar til finalen4.11.2021 15:07:55 CET | Presseinvitation

En autonom drone til afskrækkelse af fugle, plantebaseret ost, et bæredygtigt alternativ til erstatning for spagnum eller noget helt fjerde? Få et kvalificeret bud på de bedste af fremtidens løsninger inden for bioressourcer og fødevareinnovation, når vinderne af Food & Bio Cluster Denmarks årlige Idékonkurrence findes 11. november i Agro Business Park Foulum.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye