De fire vindere er fundet: 200.000 kr. overrækkes til morgendagens nye løsninger
Hele fire x 50.000 DKK skiftede hænder ved årets idekonkurrence i Food & Bio Cluster Denmark. Fire ideer blev valgt som de mest lovende og perspektivrige ud af de otte ideer der blev pitchet fra scenen ved klyngens årsmøde Food & Bio Summit 2024 på Centralværkstedet i Aarhus.
Food & Bio Cluster Denmark har netop for 18. gang afholdt idekonkurrencen, hvor iværksættere inden for fødevarer og bioressourcer får validering og økonomisk rygstød til realiseringen af deres idé. Da vi lukkede for tilmeldingerne til idekonkurrencen sidst i marts, var hele 43 ideer landet på vores bord og udvælgelsesarbejdet blev for alvor sat i gang. For de 43 skulle blive til otte, og niveauet var højt. Ideerne, der stod tilbage, levede op til samtlige krav og for hver især at repræsentere ét af klyngens fire strategiske pejlemærker:
- At levere bæredygtige fødevarer, der er velsmagende, sunde og sikre, til en voksende verdensbefolkning
- At levere løsninger til en bæredygtig produktion og effektiv udnyttelse af bioressourcer til den højeste mulige værdi
- At sikre en bæredygtig grøn omstilling af klyngen frem mod klimaneutralitet
- At udnytte mulighederne i teknologiudviklingen indenfor f.eks. biotech, digitalisering og automatisering fuldt ud
Nu skulle otte ideer koges ned til fire vindere. Et svært valg, da alle otte ideer i sandhed havde perspektiv og innovation på dagsordenen. Men en jury bestående af Idekonkurrencens sponsorer, og et publikum, der havde stemmeret og hermed delt indflydelse på udslaget, stemte fire ideer helt frem på scenekanten, hvor de blev hyldet med enorme checks, blomster, diplom og farverigt konfetti.
De fire vindere
Her er de fire vindere, der hver især modtog 50.000 kr. til at videreudvikle deres ide:
BerryFresh
BerryFresh pitchede deres produkt Nanovera, der er en spiselig film lavet af Aloe vera, som kan forlænge friskheden og holdbarheden af bær betydeligt, og dermed adresserer madspildsproblemer i forsyningskæden. Med sin overlegne præstation og lave produktionsomkostninger tilbyder Nanovera en lukrativ løsning for landmænd og frugtdistributører og kan potentielt reducere de 50% årlige madspild af frugter og grøntsager. Kategori: Mad til hele verden: At levere fødevarer, der er sunde og sikre til en voksende verdensbefolkning (sponsoreret af Potter Clarkson)
Yngvik
Yngviks emballagefolie tilbyder en hjemmekomposterbar og marin-nedbrydelig polymer lavet af affaldsprodukter, hvilket fremmer cirkulær produktion og reducerer miljøskade. I modsætning til traditionelle bioplastikker forbliver Yngviks materiale fleksibelt over tid uden brug af hormonforstyrrende kemikalier, hvilket baner vejen for et nyt alternativ i emballageindustrien. Kategori: At levere løsninger til en bæredygtig produktion og effektiv udnyttelse af bioressourcer til den højest mulige værdi (sponsoreret af Food & Bio Cluster Denmark)
Grøn landbrugsinnovation gennem vandinnovation
Næste generations PFAS-behandling Per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS) udgør alvorlige risici for fødevarer og landbrug på grund af deres persistens og potentiale for bioakkumulering. For at imødegå dette foreslår Yifeng Zhang, manden bag idéen, brugen af UV-fotolyse af mælkesyre (HCOOH) som en grøn og effektiv metode til nedbrydning af PFAS i vand under omgivende forhold. Kategori: At sikre en bæredygtig grøn omstilling af klyngen frem mod klimaneutralitet (sponsoreret af Rockstart)
NanoGuard
En banebrydende platformsteknologi for miljøvenlige insektbekæmpelsesmidler i landbruget, der adresserer de betydelige sociale, sundhedsmæssige og økonomiske konsekvenser af insektangreb globalt. NanoGuard fundet en løsning skræddersyet til forskellige afgrøder, samtidig med at de minimerer tab af biodiversitet og beskytter menneskers sundhed. Kategori: At udnytte mulighederne i teknologiudviklingen inden for f.eks. biotech, digitalisering og automatisering fuldt ud (sponsoreret af BioInnovation Institute)
Et værktøj der skal motivere til innovation
Som klynge arbejder vi med iværksætteri, fordi iværksættere bidrager til udvikling af erhvervet via radikal innovation i form af introduktion af ny teknologi, nye produkter og ofte nye forretningsmodeller. For Food & Bio Cluster Denmark er Idékonkurrencen er et værktøj, vi benytter til netop at motivere til innovation og iværksætteri for at sikre global konkurrenceevne. Konkurrencen understøtter særligt indsatsen for at forstærke pipeline af nye idéer og potentielle nye virksomheder. Sekundært er formålet at sikre brobygning mellem viden og erhverv, involvering af klyngens medlemmer og at skabe opmærksomhed omkring hele sektoren som relevant karrierevej.
"Vi er begejstrede over den store mængde ansøgere og det høje niveau af ideer. En grøn omstilling af landbrugs- og fødevaresektorerne kræver nytænkning og innovation samt bedre kommercialisering af forskning. Her kommer startups ind i billedet. Startups er som udgangspunkt født innovative (da det er en af deres eneste konkurrenceparametre) og ofte født ud af universiteter.” Siger Claus Mortensen Head of business acceleration i Food & Bio Cluster Denmark og forsætter
”Formålet med konkurrencen er at identificere morgendagens løsninger i form af tidlige ideer og motivere entreprenører til at tage springet. Vi sætter pris på samarbejdet med iværksættermiljøerne på de danske universiteter og ser frem til næste års konkurrence, hvor vi allerede nu begynder at finde samarbejdspartnere."
Præmien
De fire vindere modtager hver 50.000 kr. til realiseringen af deres idé. Idékonkurrencen 2024 sponsoreres af (guldsponserer) Potter Clarkson, Rockstart, Bioinnovation Institute og (sølvsponsorer) IFF, Danish Crosn og Arla Foods.
Kontakt vedr. pressemeddelelsen
Claus Mortensen, Head of Business Acceleration, Food & Bio Cluster Denmark, tlf. 40304820 eller på email: cm@foodbiocluster.dk
Fakta idékonkurrencen
Idekonkurrencen er en vigtig brik i indsatsen for fremme af iværksætteri og er sat i verden for at motivere til nytænkning inden for fødevarer og bioressourcer. Alle med en god forretningsidé inden for fødevarer og bioressourcer kan deltage i idékonkurrencen, som giver mulighed for at vinde kr. 50.000 kr. til realiseringen af idéen. For at deltage i konkurrencen kræves en god forretningsidé, der endnu ikke er registreret salg på. Idéerne bedømmes ud fra deres aktualitet, nyhedsværdi, markedspotentiale og realiserbarhed.
Fakta Food & Bio Cluster Denmark
Food & Bio Cluster Denmark er Danmarks nationale klyngeorganisation inden for fødevarer og bioressourcer. Vi hjælper virksomheder med at accelerere innovation og bæredygtig udvikling. Det gør vi gennem inspiration, netværk, samarbejder og vejledning i partnerskab med fx vidensinstitutioner, investorer og offentlige myndigheder.
Læs mere her: https://foodbiocluster.dk/
Yderligere information
Information om idékonkurrencen på Food & Bio Cluster Denmarks hjemmeside: https://www.foodbiocluster.dk/idekonkurrence
Nøgleord
Kontakter
Turid Fennefoss NielsenHead of Communication
Tlf:+4530668254Tlf:+4530668254tfn@foodbiocluster.dkJacob fra Ritzau
Billeder
Følg pressemeddelelser fra Food & Bio Cluster Denmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Food & Bio Cluster Denmark
Danmarks fødevareklynge indgår samarbejde med IFF om udvikling af fremtidens sunde snack3.7.2024 08:16:46 CEST | Pressemeddelelse
Food & Bio Cluster Denmark har indgået et samarbejde med den globale fødevareingrediensvirksomhed IFF om at medudvikle fremtidens snackprodukt. IFF Innovate – The Mindful Snack Challenge er live, og alle nordiske fødevare- og fødevareingrediensvirksomheder kan deltage.
Høst af lavbundsjorde har potentiale til at reducere landbrugets klima- og miljøpåvirkning6.6.2024 11:34:24 CEST | Pressemeddelelse
Det er fra politisk side bestemt, at der skal udtages lavbundsjord som en del af landbrugets klimaindsats i forhold til at løse landbrugets påvirkning på både miljø, klima og biodiversitet. En ny høstmaskine, der er specialudviklet til at høste græs på de våde jorde, kan forstærke lavbundsjorden som virkemiddel, særligt på klima- og miljøområdet, og kombineret med efterfølgende kreaturafgræsning gavne biodiversiteten.
Food & Bio Cluster Denmark styrker sin landsdækkende tilstedeværelse18.11.2021 14:10:50 CET | Pressemeddelelse
Med etablering af nye klyngekontorer i Slagelse, Vojens og Vejle realiserer Food & Bio Cluster Denmark sit mål om at forankre Danmarks nationale fødevare- og bioressourceklynge i alle dele af landet for at optimere mulighederne for at fremme innovation, vækst og samarbejder inden for fødevarer og bioressourcer lokalt, regionalt og nationalt.
Food & Bio Cluster Denmark opruster sin indsats i Region Sjælland18.11.2021 14:09:58 CET | Pressemeddelelse
Med etablering af et klyngekontor i Slagelse har Food & Bio Cluster Denmark realiseret sit mål om at forankre Danmarks nationale fødevare- og bioressourceklynge i alle dele af landet og rykker tættere på medlemmer og det store potentiale inden for fødevarer og især biosolutions, der er til stede i Region Sjælland.
Potentiale, udsyn og bæredygtige forretningsideer - de tre vindere af Idékonkurrencen 2021 er fundet12.11.2021 12:03:48 CET | Pressemeddelelse
Et bæredygtigt alternativ til spagnum, en ost baseret på bælgfrugter, som kan matche traditionel ost i smag og konsistens og en nyskabelse inden for sondemad, der højner livskvaliteten for sondeernærede. Det var de tre projekter, der blev udvalgt som de tre mest innovative forretningsideer, da Food &Bio Cluster Denmark afviklede Idékonkurrence 2021 i Agro Business Park i Foulum.