Food & Bio Cluster Denmark

Høst af lavbundsjorde har potentiale til at reducere landbrugets klima- og miljøpåvirkning

Del

Det er fra politisk side bestemt, at der skal udtages lavbundsjord som en del af landbrugets klimaindsats i forhold til at løse landbrugets påvirkning på både miljø, klima og biodiversitet. En ny høstmaskine, der er specialudviklet til at høste græs på de våde jorde, kan forstærke lavbundsjorden som virkemiddel, særligt på klima- og miljøområdet, og kombineret med efterfølgende kreaturafgræsning gavne biodiversiteten.

Den nyudviklede høstmaskine, der kan høste græs på vandmættede lavbundsjorde
Den nyudviklede høstmaskine, der kan høste græs på vandmættede lavbundsjorde Food & Bio Cluster Denmark

Vi befinder os midt i en klima- og biodiversitetskrise, hvor vi skal have reduceret udledningen af drivhusgasser kraftigt og samtidig sikre et bedre miljø og mere plads til natur til gavn for biodiversitet. Lavbundsarealer kan muligvis være en del af løsningen på begge kriser.

Ny høstmaskine forstærker lavbundsjorden som virkemiddel for landbruget

Skal lavbundsjorden være et reelt virkemiddel, som landbruget kan bruge til at reducere klima- og miljøbelastningen med, skal biomassen, der vokser på jordene høstes, for når lavbundsjorde vandmættes skifter CO2-dannelsen til, at der også bliver dannet metan og lattergas.

I projektet HØSTTEK, som Food & Bio Cluster Denmark står bag, er der blevet udviklet en høstmaskine, der kan høste på de vandmættede arealer, og dermed skabe arealer, hvor landbruget kan reducere overskud af næringsstoffer til vandmiljøet, reducere landbrugets klimapåvirkning og forbedre biodiversiteten.

- Da regeringen vedtog, at der skulle udtages jorde, som skulle vandmættes, var der endnu ikke teknologi til at høste arealerne, så de vandmættede arealer vokser til, hvilket medfører, at der bliver dannet metan. De teknologier har vi nu i form af en høstmaskine, der kan høste de vandmættede jorde til gavn for både klima, miljø og biodiversitet, fortæller Gunnar Mikkelsen, Senior Innovation Manager i Food & Bio Cluster Denmark, og projektleder på HØSTTEK-projektet.

Mere plads til naturen

Høstmaskinen er dermed et nødvendigt redskab til at reducere udledningen på lavbundsjorde, idet næringsstofindholdet på arealerne bringes ned, når græsset høstes.

Men høst alene sikrer ikke en bedre biodiversitet. Det kræver først og fremmest gentagne høst flere år i træk, og først herefter vil de bedste dele af engene være velegnede til kreaturgræsning, så græsset holdes nede, og der igen bliver skabt plads til et rigt plantesamfund med mange nye levesteder for en lang række insekt- og dyrearter.

Ny film gør os klogere

Den målrettede pasningsstrategi for, hvordan høslæt kan forbedre lavbundsjorden som virkemiddel for klima, miljø og biodiversitet, beskrives i en ny film lavet af Food & Bio Cluster Denmark i regi af HØSTTEK-projektet og i samarbejde med Aage V. Jensen Naturfond, Danmarks Naturfredningsforening, Naturstyrelsen o.a.

Se filmen her: https://youtu.be/ARbJfWtqQoc

Læs mere om projektet HØSTTEK her

Filmen er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond.

Se alle partnere i HØSTTEK her: https://www.foodbiocluster.dk/hoesttek

For yderligere information, kontakt: 

Gunnar Mikkelsen 

Tlf.: 51230891  

Email: ghm@foodbiocluster.dk  

www.foodbiocluster.dk 

Billeder

Den nyudviklede høstmaskine, der kan høste græs på vandmættede lavbundsjorde
Den nyudviklede høstmaskine, der kan høste græs på vandmættede lavbundsjorde
Download
Filmen er realiseret af
Filmen er realiseret af
Download
Food & Bio Cluster Denmark står bag projektet Høsttek
Food & Bio Cluster Denmark står bag projektet Høsttek
Download

Om Food & Bio Cluster Denmark

Food & Bio Cluster Denmark er centrum for innovation, udvikling, iværksætteri og kapitalfremskaffelse i den samlede, danske fødevare- og bioressourceklynge. Vi bidrager til, at danske virksomheder kan levere bæredygtige, sunde og sikre fødevarer til en voksende verdensbefolkning, og at sikre en bæredygtig grøn omstilling af klyngen frem mod klimaneutralitet. Det gør vi blandt andet ved at hjælpe virksomhederne med at udnytte nyeste viden og nye teknologiske muligheder inden for fx digitalisering og automatisering. 

Følg pressemeddelelser fra Food & Bio Cluster Denmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Food & Bio Cluster Denmark

Potentiale, udsyn og bæredygtige forretningsideer - de tre vindere af Idékonkurrencen 2021 er fundet12.11.2021 12:03:48 CET | Pressemeddelelse

Et bæredygtigt alternativ til spagnum, en ost baseret på bælgfrugter, som kan matche traditionel ost i smag og konsistens og en nyskabelse inden for sondemad, der højner livskvaliteten for sondeernærede. Det var de tre projekter, der blev udvalgt som de tre mest innovative forretningsideer, da Food &Bio Cluster Denmark afviklede Idékonkurrence 2021 i Agro Business Park i Foulum.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye