DI Fødevarer: Danskerne har taget de sunde færdigretter til sig
Men ifølge DI Fødevarer kan tendensen medvirke til at fremme sundere måltider i hjemmene.
- Udbuddet af færdigvarer har udviklet sig enormt inden for de sidste par år. Der er rigtig mange muligheder for, at forbrugeren kan spise et lækkert og sundt måltid af høj kvalitet, uden at det kræver særlig meget tid, siger branchedirektør Leif Nielsen, DI Fødevarer, der er brancheorganisation for de danske fødevarevirksomheder.
På bare tre år er andelen af danskere, der til hverdag laver et fuldt ud hjemmelavet måltid, faldet med 10 procent. Det fremgår af rapporten fra Madkulturen 2018 om danskernes madvaner, som bliver offentliggjort hos DI i Industriens Hus i dag.
Danskernes indkøb af for eksempel færdige middagsretter og serveringsklare salater er i samme periode steget, og det bekræfter tendensen om, at familierne prioriterer andre områder i dagligdagen.
- Flere danskere bruger mindre tid på madlavning og inviterer i højere grad tilberedte fødevareprodukter med ind i køkkenet. De nemme madvarer bliver dermed et essentielt bidrag til, at befolkningen får et sundt, velsmagende og samtidig nemt måltid, siger Leif Nielsen.
Der er forskel på, hvordan forbrugerne anvender de tilberedte produkter ved måltiderne. Uden for de store byer bruger familierne de færdiglavede varer til at lette madlavningen. I de store byer derimod er der i højere grad tale om erstatning for det hjemmelavede måltid.
Netop tiden er en væsentlig faktor i forbindelse med madlavning. Rapporten viser, at næsten en tredjedel af alle måltider tilberedes på under et kvarter. Ligeledes giver færre sig i kast med at eksperimentere med nye retter. På trods af dette, er det stadig det hjemmelavede måltid, der forbindes med sundhed og velsmag.
- Der er et stort potentiale for fødevarevirksomhederne i at vise danskerne, at færdige måltider kan være et rigtig godt og tilmed et sundt alternativ. Jeg har en klar forventning om, at færdigvarerne vil finde endnu større indpas på de danske spiseborde i takt med stigende produktudvikling og større udbud, siger Leif Nielsen.
Det er dog ikke kun forbruget af de såkaldte convenience-produkter, der vokser. Som resultat af kantineordninger på institutioner og arbejdspladser er andelen af danskere, der spiser rugbrød til aftensmad steget siden 2015.
Desværre ses det, at det samlede salgstal er faldende.
- Det er rigtig ærgerligt, da rugbrød er et af de produkter i det nordiske køkken, som vil kunne efterkomme forbrugernes efterspørgsel på sunde fødevarer. Rugbrød fungerer som et rigtig fint aftenmåltid, i og med at det har en høj sundhedsværdi, og det er en god måde at få brugt resterne i køleskabet, siger Leif Nielsen.
Kontakter
Yderligere oplysninger fås hos branchedirektør Leif Nielsen, tlf. 2724 5638, e-mail leni@di.dk, eller pressekoordinator Bo Hjuler, tlf. 2328 4912, e-mail boh@di.dk
Billeder
Information om DI Fødevarer
Følg pressemeddelelser fra DI Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI Fødevarer
DI Fødevarers årsdag 2023: Hvordan skaber vi fremtidens fødevarer?10.11.2023 14:49:32 CET | Pressemeddelelse
Morgendagens fødevarer er højt på dagsordenen, i en tid hvor fødevarevirksomheder har høje ambitioner om bæredygtighed – og hvor de globale risici aldrig har være større. Fremfor alt – hvordan forener virksomhederne de store udfordringerne med forbrugernes ønsker? Dette er de centrale temaer på DI Fødevarers årsdag 2023, hvor fødevarerminister Jacob Jensen, fagfolk, erhvervsfolk og politikere drøfter løsninger.
DI: Lovændringer skal bane vej for plantebaserede fødevarer13.10.2023 09:33:16 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har i dag præsenteret sin handlingsplan for plantebaserede fødevarer. Handlingsplanen bydes velkommen af Dansk Industris branche for fødevarevirksomheder, DI Fødevarer, som dog efterlyser lovændringer på området, hvis det for alvor skal rykke med plantebaserede fødevarer.
DI: Erhvervslivet støtter nyt klimamærke27.4.2023 10:06:51 CEST | Pressemeddelelse
Et klimamærke for danske fødevarer er i dag rykket et vigtigt skridt nærmere, og det hilses velkomment af dansk erhvervsliv.
DI Fødevarers årsdag 2022: Fødevarer i en forandret verden11.11.2022 10:23:20 CET | Presseinvitation
Corona, klima, korn, krise, konflikt og krig. Alt får konsekvenser for virksomhederne og for hvad der lander på forbrugernes tallerken. Energi- og fødevarepolitik er nu også sikkerhedspolitik. Konflikter som den i Ukraine rammer erhvervslivet med gennembrudte forsyningskæder, manglende afsætning og generel markedsuro og inflation. Det er de brændende temaer, som eksperter og branchefolk drøfter på DI Fødevarer årsdag.
Fødevarer i en verden i utakt15.11.2021 11:12:11 CET | Presseinvitation
Hvad sker der med vores fødevarer, når forsyningskæden hopper af, og priserne på råvarer stiger? Og hvad betyder det for fødevarebranchen i en tid med omstilling til bæredygtig produktion? De spørgsmål skal DI Fødevarers Årsdag 2021 prøve at gøre os klogere på.