LollandBibliotekerne sætter fokus på bæredygtighed
Sammen med lokale foreninger og organisationer markerer LollandBibliotekerne UGE17, som er en landsdækkende temauge omkring FN’s 17 verdensmål. Det sker med en række forskellige og inspirerende aktiviteter om bæredygtighed. Et af ugens første arrangementer bliver en debataften tirsdag den 22. april kl. 19:00-21:30 på Nakskov Bibliotek. Her mødes 12 lokale kandidater til kommunalvalget for at diskutere udfordringer og løsninger på vejen hen mod en grøn fremtid for Lolland Kommune.
I år deltager LollandBibliotekerne for første gang i Verdensmålsugen ’UGE17’ sammen med biblioteker over hele landet. Det er en både vigtig og naturlig opgave for bibliotekerne, fortæller Charlotte Greve, som er souschef for Bibliotek og Borgerservice:
”Bibliotekerne har en fællesskabende og folkeoplysende rolle i samfundet, så det er oplagt for os at tage dagsordenen om bæredygtig udvikling op. Selve bibliotekets grundidé bygger på bæredygtighed og deleøkonomi i og med, at vi stiller bøger og materialer til rådighed, som kan lånes mange gange. Derudover er biblioteket et åbent og tilgængeligt mødested, hvor vi kan eksperimentere og understøtte borgernes idéer,” siger hun og fortsætter:
”Verdensmålsugen – og vores engagerede foreninger og organisationer, der bakker op om ugen – giver os en enestående mulighed for at inspirere flere i Lolland Kommune til at tænke bæredygtighed ind i hverdagen. Samtidig håber vi, at arrangementerne og ikke mindst debataftenen om tirsdagen medvirker til at fremme dialogen mellem forskellige grupper, så vi sammen kan finde lokale, bæredygtige løsninger på fremtidens udfordringer.”
FN’s Verdensmålsuge bliver markeret med aktiviteter og events på bibliotekerne i Nakskov og Maribo i perioden tirsdag den 22. april til og med lørdag den 26. april. Hør blandt andet oplæg fra kogebogsforfatter Camilla Skov, lær at strikke en karklud i godt selskab med Biblioteksstrikkerne i Nakskov, oplev udstillinger fra bl.a. Fair Trade Lolland og Kirkens Korshær, mød frivillige fra bl.a. Ren By Nakskov, Danmarks Naturfredningsforening og meget mere! Om lørdagen slutter temaugen af med kagebord, byttemarked, mini-bogsalg og krea for børn på Nakskov Bibliotek.
De fleste af arrangementerne er gratis. Nogle kræver dog tilmelding. Arrangementerne og information om tilmelding vil løbende blive offentliggjort på LollandBibliotekernes hjemmeside (lollandbib.dk)
Debataften tirsdag den 22. april
Som en del af verdensmålsugen inviterer LollandBibliotekerne alle borgere og pressen til en debataften om den grønne omstilling i Lolland Kommune med repræsentanter fra de partier, der stiller op til kommunalvalget i 2025. Debatten tager udgangspunkt i FN’s verdensmål.
Tid og sted: Tirsdag den 22. april kl. 19:00 til 21:30 på Nakskov Bibliotek, Søvej 8, 4900 Nakskov.
Tilmelding: Alle er velkomne, og det er gratis at deltage. Af hensyn til forplejningen skal man dog tilmelde sig senest den 16. april kl. 12:00 via LollandBibliotekernes hjemmeside. Tilmeld dig debataftenen (lollandbib.dk)
Debataftenens program
-
Kl. 19:00: Velkomst v. Charlotte Greve
-
Kl. 19:05: Introduktion til aftenens temaer v. Thomas Knudsen
-
Kl. 19:30: Tema 1 sættes til debat.
-
Kl. 20:00: Tema 2 sættes til debat.
-
Kl. 20:30: Pause med lækre smagsprøver fra Brasseriet Søllestedgaard og Lolland Bryghus
-
Kl. 20:50: Tema 3 sættes til debat.
-
Kl. 21:20: En kort runde med mulighed for en kort, afsluttende bemærkning fra de deltagende politikere.
-
Kl. 21:30 (ca.): Tak for i aften.
Aftenens moderator er Christian Schou, tidligere forstander ved Marienlyst Højskole og vært ved P1 Debat.
Tema 1 - Grøn erhvervsudvikling og bæredygtig energi: Debatten vil kredse om, hvordan man bedst fremmer grønne erhverv med bæredygtige arbejdspladser og får det til at gå hånd i hånd med både at fremme produktion af og brug af vedvarende energikilder. Debatten tager udgangspunkt i FN-verdensmål: nr. 7, 8 og 12.
Tema 2 - Biodiversitet og rent drikkevand: Debatten vil handle om, hvad skal der til for at fremme biodiversiteten på Lolland, og hvilke tiltag der kan der tages for også fremadrettet at sikre rent drikkevand til alle borgere. Debatten tager udgangspunkt i FN-verdensmål: nr. 6, 14 og 15.
Tema 3 - Klimatilpasning og grøn trepart: Debatten vil både handle om, hvordan vi bedst kan tilpasse vores kyster og byer det forandrede klima med meget mere vand fra himmel og hav og om, hvad vi specifikt skal gøre på Lolland for at komme i mål med den danske klimalovs målsætninger og helt aktuelt ambitionerne om udtagning af landbrugsjord med den grønne trepart. Debatten tager udgangspunkt i FN-verdensmål: nr. 13.
Om Verdensmålsugen og FN’s verdensmål
UGE17 er en landsdækkende temauge omkring FN’s 17 verdensmål, som tager afsæt i en national og fælles kampagne med fokus på folkelig forankring, borgerinddragelse og oplysning om FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling.
Nøgleord
Kontakter
Charlotte GreveSouschef, Bibliotek og Borgerservice, Lolland Kommune
Tlf:21 35 48 19chagr@lolland.dkBilleder

Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune
Elever som valgte Søllested Skole, da Horslunde Skole lukkede, har fortsat kørsel27.6.2025 10:58:11 CEST | Pressemeddelelse
Klima-, Teknik- og Miljøudvalget har besluttet, at de elever som valgte at starte i Landsbyordningen i Søllested, da skolen i Horslunde lukkede, fortsat kan blive befordret, selvom busrute 774 mellem Horslunde Terminal og Søllested Landsbyordning lukker pr. 29. juni 2025. Ordningen gælder for de elever, som kommer direkte fra den lukkede skole i Horslunde, samt for de elever, der dags dato har ladet sig indskrive i Landsbyordningen i forvisning om, at de kunne køre til skole med bus. Forældrene skal, som hidtil, betale hvad der svarer til buskortet på den tidligere rute. Den særlige aftale om befordring gælder i maksimalt 7 år. Således kan elever, der er indskrevet og starter i 0. klasse efter sommerferien, gøre deres skolegang færdig i Søllested Landsbyordning. Da der er tale om frit skolevalg skal alle eleverne, der benytter ordningen betale et beløb svarende til et almindeligt buskort. Tine Vinther Clausen, der er formand for Klima-, Teknik- og Miljøudvalget, fortæller: "I forbindel
Ny unik partnerskabsmodel vil støtte borgere med svær overvægt og skabe øget trivsel og sundhed gennem social effektinvestering27.6.2025 09:42:53 CEST | Pressemeddelelse
Et unikt offentlig-privat samarbejde med base på Lolland vil skabe bedre livskvalitet og sundere fremtidsudsigter for borgere med svær overvægt i Region Sjælland. Projektet "Et Liv i Balance" er netop søsat og skal vise vejen for fremtidens sundhedsvæsen gennem en ny samarbejdsmodel.
Alle borgmestre i øst står sammen: Byg flåde i Rødbyhavn – Østdanmark har det, der skal til17.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tjek potentialet i øst. Sådan lyder en fælles opfordring til Regeringen fra samtlige borgmestre på Sjælland og Lolland-Falster, der ønsker at bringe Rødbyhavn i spil som nyt nationalt kraftcenter for Forsvarets flådebyggeri.
Høj kvalitet i kommunens dagtilbud: Børne- og Skoleudvalget sikrer bedre rammebetingelser5.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny tildelingsmodel, ny støttestruktur, ekstra midler og gæstehuse til de mindste. Det er nogle af de tiltag, der skal være med til at skabe en høj faglig kvalitet i kommunens dagtilbud i de kommende år.
Rikke Jensen stopper som direktør i Lolland Kommune2.6.2025 14:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter otte år som direktør i Lolland Kommune er det blevet tid til at prøve noget nyt. Sådan kan regnebrættet gøres op for Rikke Jensen, der har valgt at sige sit job op med udgangen af juni måned. Det betyder i første omgang en omrokering af direktionens ansvarsområder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum