Kampagne skal nedbryde fordomme om handicap
Carla og Liva bager pandekager sammen, de går ture med Carlas hund og en gang i mellem sidder de helt stille og kigger på deres telefoner, mens Carla lige får vejret. For Carla er det vigtigt at have en ven, der forstår, at hun nogle gange har brug for en pause på grund af sin autisme. Trods handicappet har Carla og Liva et helt almindeligt venskab, hvor de passer på hinanden og har det sjovt.
De to 12-årige piger medvirker i en ny kampagne fra Det Centrale Handicapråd, der lanceres i dag den 22. november. Kampagnen indeholder tre videoer, der viser venskaber som Carla og Livas, samt undervisningsmateriale, der sendes ud til alle landets folkeskoler.
Kampagnen har til formål at nedbryde de fordomme og myter, der kan være med til at forårsage berøringsangst over for mennesker med handicap. Det er er afgørende for, at den næste generation af voksne bliver medskabere af et endnu mere inkluderende Danmark. Det Centrale Handicapråds formand Liselotte Hyveled uddyber:
“Det er er afgørende for, at den næste generation af voksne bliver medskabere af et endnu mere inkluderende Danmark “ siger Liselotte Hyveled, formand for Det Centrale Handicapråd og uddyber.
”At nedbryde fordomme om mennesker med handicap er Det Centrale Handicapråds fornemmeste opgave. Derfor håber jeg, at vi med kampagnen kan rykke og flytte holdninger blandt børn og unge. Børnene er fremtidens ledere, og kan vi forhindre fordomme hos den nye generation er vi et skridt videre på vejen mod et mere inkluderede samfund.”
Kampagnen er en udbygning af Min Ven Med Handicap, som kørte for første gang i 2019. Videoerne og undervisningsmaterialet kan ses her: https://dch.dk/kampagnen-min-ven-med-handicap
Yderligere baggrund om kampagnen:
- Mennesker med handicap er i højere grad ensomme end mennesker uden handicap, og det er især mennesker med (større) psykisk handicap, der er ensomme. (VIVE, 2021)
- Kun 4 ud af 10 forældre til et barn med handicap oplever, at deres barn er med i sociale fællesskaber i skolen (Danske Handicaporganisationer, 2019)
- Cirka 40 procent af elever er ’helt enige’ eller ’overvejende enige’ i at det er svært at være venner med en, der har et handicap.
- De fleste af eleverne i undersøgelse mener dog, at der skal gøres mere for at børn med og uden handicap kan lære hinanden at kende. (Socialstyrelsen, 2011)
- Det Centrale Handicapråd er den eneste offentlige instans i Danmark, som aktivt arbejder med holdning og at nedbryde fordomme om mennesker med handicap.
For information om kampagnen og kontakt til case-personer eller formand Liselotte Hyveled, kontakt kommunikationschef for Det Centrale Handicapråd, Maja Panduro Kyk, på 3336 7327 eller mpk@dch.dk
For at se denne video fra www.youtube.com, så skal du aceptere cookies på toppen af denne side.Carla og Liva har været venner siden dagplejen, hvor de plejede at kigge på hinanden og grine. I dag er de stadig gode veninder og laver rigtig mange ting sammen.Videokanal
Nøgleord
Kontakter
Maja PanduroKommunikationschef
Tlf:33 36 73 27mpk@dch.dkLinks
Information om Det Centrale Handicapråd
Det Centrale Handicapråd rådgiver politikere, myndigheder og andre aktører i, hvordan de kan forbedre forholdene for mennesker med handicap og generelt arbejde for at påvirke aktørerne på området. Desuden har Det Centrale Handicapråd har til opgave at vurdere om Danmark lever op til sine forpligtigelser i FN’s handicapkonvention. Derfor er en af Det Centrale Handicapråds vigtigste opgaver at følge med i og kommentere offentligt på, hvordan mennesker med handicap har det, og hvordan vilkår forbedres.
Fakta
- Det Centrale Handicapråd er et uafhængigt råd under Socialministeriet, som for en 4-årig periode sætter deres retning for de vilkår, der skal skabes politisk fokus på inden for handicapområdet
- De 19 medlemmer er enten indstillet af aktører, som beskæftiger sig med forskellige samfundsforhold, som har betydning for mennesker med handicap, eller personligt udpeget af socialministeren
- Formanden udpeges altid af den siddende socialminister
- Den nuværende rådsperiode løber fra 2018-2021
- Liselotte Hyveled er formand under nuværende rådsperiode
Følg pressemeddelelser fra Det Centrale Handicapråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Centrale Handicapråd
Det Centrale Handicapråd: Sådan får vi flere mennesker med handicap i job25.1.2023 18:24:03 CET | Pressemeddelelse
Det Centrale Handicapråd lancerer syv nye beskæftigelsespolitiske anbefalinger til, hvordan indsatsen for at få flere mennesker med handicap i job kan styrkes. Anbefalingerne adresserer blandt andet mangel på viden om specifikke handicap; besværlige overgange fra uddannelse til job og bureaukrati forbundet med at få tilkendt fleksjob.
Arbejdspladserne vil gerne have kollegaer med handicap, men…3.12.2022 07:30:47 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse, som Voxmeter i efteråret 2022 har foretaget for Det Centrale Handicapråd, viser, at danske ledere og medarbejdere generelt er åbne for at arbejde sammen med personer med handicap. Til trods for det er personer med handicap stadig overrepræsenteret i ledighedsstatistikken. Derfor vil en ny kampagne bidrage til at nedbryde fordomme om at have kollegaer med handicap – og fremme viljen til at ansætte dem.
Formand for Det Centrale Handicapråd genopstiller ikke25.10.2021 10:56:43 CEST | Press release
Liselotte Hyveled har meddelt social- og ældreminister Astrid Krag, at hun ikke ønsker at blive genudpeget til en ny fireårig periode pr. 1. januar 2022.
Ny rapport: 13,9 mia. i samfundsøkonomisk gevinst ved at få 6.800 flere mennesker med handicap i arbejde27.9.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
COWI udkommer i dag med en ny rapport, der viser, at der er er store penge at hente ved at få hjulpet bare en lille gruppe mennesker med handicap i beskæftigelse. Mere viden blandet arbejdsgiverne og bedre rammer, ikke mindst fra politisk side, kan sikre, at flere mennesker med handicap får sat deres kompetencer i spil på arbejdsmarkedet til gavn for arbejdsgivere, arbejdstagerne og samfundsøkonomien, mener Det Centrale Handicapråd.
Der er milliarder at hente ved at sikre god uddannelse til mennesker med handicap17.8.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det betaler sig at investere i uddannelse, ikke mindst når det handler om mennesker med handicap. Det slår en ny rapport fra det Centrale Handicapråd fast. Rapporten, som er udarbejdet af COWI, peger på en samfundsøkonomisk milliardgevinst ved at løfte selv en lille andel af de unge med et psykisk eller kognitivt handicap bare et enkelt uddannelsesniveau.