
Fra restprodukt til indtægtskilde – opskalering af grønne ideer

Biosolutions udspringer af biologiske systemer og omfatter bl.a. enzymer, proteiner, bakterier, farvestoffer, biokemikalier, biomaterialer, m.m. Biosolutions er for eksempel relativt udbredte i fødevareindustrien inden for ingredienser i Danmark og enzym-producenten Novozymes er et velkendt eksempel på en biosolutionsvirksomhed.
Applikationsmulighederne er mange, men biosolution-virksomheder konkurrerer ofte med veletablerede virksomheder, som har brugt årtier på at optimere deres produktion med lave priser som følge, og som passer ind i den eksisterende lovgivning, hvilket giver dem nogle fordele.
Risikovillighed en nødvendighed
Et panel, bestående af investorer og folk med erfaring fra området, diskuterede på konferencen, hvordan vi overvinder udfordringerne på et teknologisk felt, som er yderst lovende, da de kan reducere vores afhængighed af fossile kilder og husdyrproduktion, men som også stadig kun er i sin vorden. Og som mange andre fremspirende industrier, kæmper biosolutions med regulative barrierer, manglende viden blandt forbrugere, høje omkostninger til etablering af produktionsfaciliteter og ofte ugunstige rammevilkår.
Der var enighed blandt paneldeltagerne fra finansieringssiden om, at investorer er nødt til at være villige til at tage risici hvis vi skal lykkes med at opskalere mange af de lovende biosolutions derude.
Michael Nettersheim, Managing Partner in European Circular Bioeconomy Fund, anerkendte at det er risiko der driver afkast, og Programming Director i Biobased Industries Consortium, Nelo Emerencia, understregede, at vi i Europa har et helt forkert syn på fiasko og burde antage en mere amerikansk synsvinkel på det for at komme videre.
Eric-Alan Rapp fra Vækstfonden understregede på sin side, at vi diskuterer dette emne så meget, fordi vi står på en brændende platform og fordi investorer bør fokusere på de ideer, der har det største potentiale i forhold til at løse de enorme globale udfordringer.
Kend markedet og hav en forretningsplan
For iværksættere, der håber på at tiltrække kapital, var budskabet også klart:
Som iværksætter skal man sikre sig, at der er markedsefterspørgsel og man skal have en solid forretningsplan. Selvom man må afvige fra sin forretningsplan, skal den være der, så man er bevidst om, hvad man afviger fra. Og så skal man være bevidst om sine egne begrænsninger – både i forhold til sit team og bæredygtighedsaspekter – så man altid kan arbejde på at forbedre dem.
Panelet var desuden enige om, at der er et behov for at prissætte eventuelle ngative sideeffekter – med andre ord, at forurenere betaler for at forurene. En CO2skat kan fx udjævne vilkårene og give biosolutions virksomheder mere fair markedsbetingelser, var et af budskaberne fra panelet.
”Det vi kan tage med os fra i dag, var at virksomheder, investorer og politiske beslutningstagere er nødt til at acceptere og måske endda omfavne risici i en spirende industri med stort potentiale. Mit råd til virksomhederne er ikke at prøve at bestige bjerget alene, men søge viden, støtte og samarbejde med andre”, sagde COO Lars Horsholt Jensen, Food & Bio Cluster Denmark og dagens moderator for debatten.
Konferencen var endel af projektet Pro-Enrich, som har fokus på upcycling af sidestrømme fra fødevareproduktion. Nogle af projektets resultater fra proteinudvinding af rapskage og bioaktive stoffer fra bl.a. citrusfrugtskaller og tomatskind blev ligeledes fremlagt af Anne Christine Hastrup, chef for Center for Bioressourcer på Teknologisk Institut. Desuden holdt projektpartnerne GEA Westfalia og Natac Biotech indlæg om teknologi og strategiske overvejelser og beregninger, inden man kaster sig ud i at bioraffinere forskellige biomasser. For yderligere information www.pro-enrich.eu.
/end
Kontakter
Louise Krogh Johnson, business development manager, Food & Bio Cluster Denmark og Pro-Enrich dissemination manager (lkj@foodbiocluster.dk / +45 2154 5909).
Billeder
Information om Food & Bio Cluster Denmark
Food & Bio Cluster Denmark er den landsdækkende klyngeorganisation for fødevarer og bioressourcer i Danmark. Vi er den samlende platform for innovation og vækst i klyngen – for danske og internationale virksomheder og videninstitutioner
Følg pressemeddelelser fra Food & Bio Cluster Denmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Food & Bio Cluster Denmark
Danmarks fødevareklynge indgår samarbejde med IFF om udvikling af fremtidens sunde snack3.7.2024 08:16:46 CEST | Pressemeddelelse
Food & Bio Cluster Denmark har indgået et samarbejde med den globale fødevareingrediensvirksomhed IFF om at medudvikle fremtidens snackprodukt. IFF Innovate – The Mindful Snack Challenge er live, og alle nordiske fødevare- og fødevareingrediensvirksomheder kan deltage.
Høst af lavbundsjorde har potentiale til at reducere landbrugets klima- og miljøpåvirkning6.6.2024 11:34:24 CEST | Pressemeddelelse
Det er fra politisk side bestemt, at der skal udtages lavbundsjord som en del af landbrugets klimaindsats i forhold til at løse landbrugets påvirkning på både miljø, klima og biodiversitet. En ny høstmaskine, der er specialudviklet til at høste græs på de våde jorde, kan forstærke lavbundsjorden som virkemiddel, særligt på klima- og miljøområdet, og kombineret med efterfølgende kreaturafgræsning gavne biodiversiteten.
De fire vindere er fundet: 200.000 kr. overrækkes til morgendagens nye løsninger29.4.2024 10:25:35 CEST | Pressemeddelelse
Hele fire x 50.000 DKK skiftede hænder ved årets idekonkurrence i Food & Bio Cluster Denmark. Fire ideer blev valgt som de mest lovende og perspektivrige ud af de otte ideer der blev pitchet fra scenen ved klyngens årsmøde Food & Bio Summit 2024 på Centralværkstedet i Aarhus.
Food & Bio Cluster Denmark styrker sin landsdækkende tilstedeværelse18.11.2021 14:10:50 CET | Pressemeddelelse
Med etablering af nye klyngekontorer i Slagelse, Vojens og Vejle realiserer Food & Bio Cluster Denmark sit mål om at forankre Danmarks nationale fødevare- og bioressourceklynge i alle dele af landet for at optimere mulighederne for at fremme innovation, vækst og samarbejder inden for fødevarer og bioressourcer lokalt, regionalt og nationalt.
Food & Bio Cluster Denmark opruster sin indsats i Region Sjælland18.11.2021 14:09:58 CET | Pressemeddelelse
Med etablering af et klyngekontor i Slagelse har Food & Bio Cluster Denmark realiseret sit mål om at forankre Danmarks nationale fødevare- og bioressourceklynge i alle dele af landet og rykker tættere på medlemmer og det store potentiale inden for fødevarer og især biosolutions, der er til stede i Region Sjælland.