
Event for efterladte efter selvmord
Hvert år begår 600 – 700 mennesker selvmord i Danmark. Til sammenligning var der 272, der i 2010 døde i trafikken. Man siger, at hvert selvmord minimum berører fem mennesker. Det vil sige, at 3000 – 4000 danskere hvert år rammes af den sorg og det følelseskaos, som tabet af en elsket bærer med sig. Der er altså langt flere, der hvert år bliver berørt af selvmord, men alligevel er der ikke det samme fokus på selvmord, som der er på eksempelvis ofre for trafikdrab.
Derfor vil Livslinien være at finde på Gammeltorv på lørdag d.10. september fra kl.11-16 med en udstilling for at øge fokus på efterladte efter selvmord og for at nedbryde tabuet om selvmord. På udstillingen vil der blive præsenteret fotos og uddrag af personlige beretninger fra mennesker, der selv har prøvet at miste en elsket til selvmord. Der vil være oplæsning fra skuespillerne Terese Damsholdt og Bolette Schrøder, som vil læse op fra bogen ’De der blev tilbage’. Der vil være mulighed for at tænde et lys til minde om en, man har mistet og for at møde frivillige fra Livslinien.
Det at tale om selvmord er stadig et tabu i Danmark. Derfor skal efterladte efter selvmord ikke kun forholde sig til tabet af en elsket, men de skal ofte også forholde sig til det alene, fordi deres omgivelser kan have svært ved at håndtere den efterladtes sorg. De efterladte isoleres dermed, hvilket gør det sværere for dem at komme videre med deres liv. Lars, som mistede sin kone til selvmord, oplevede, hvor svært det var at tale med selv sine venner om hans personlige tragedie: ”Der var nogle, jeg ikke fik kontakt med, heriblandt et par af mine gode venner. De lod som om, jeg ikke var der, og det var noget af det værste” .
Ydermere øges risikoen for, at efterladte efter selvmord selv begår selvmord, hvis de ikke kan finde hjælp i deres nærmeste omgivelser: ”Efterladte efter selvmord bliver ofte overset og får ikke den hjælp og støtte, som er nødvendig for at komme ovenpå efter et så voldsomt tab, som det er at miste en man elsker til selvmord. Efterladte er i en særligt udsat gruppe, og nogle ender med selv at begå selvmord. Derfor er det en af de vigtigste opgaver, både for os på Livslinien men også i det danske samfund generelt, at sørge for at tage hånd om dem” lyder det fra Morten Thomsen, bestyrelsesformand i Livslinien.
Hvad, hvor og hvornår? Livsliniens markering af Verdens selvmordsforebyggelsesdag, lørdag d.10. september fra kl.11-16 på Gammeltorv i København.
Hvem er Livslinien? Livslinien forebygger selvmord blandt andet gennem landsdækkende anonym telefon- og netrådgivning. Læs mere på www.livslinien.dk
Har du selvmordstanker eller er du efterladt, kan Livsliniens Telefonrådgivning kontaktes på 70 201 201 mellem 11-23 alle dage. Du kan også skrive til Livliniens Netrådgivning via www.livslinien.dk |
Information om Livslinien
Følg pressemeddelelser fra Livslinien
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Livslinien
Bryd tabu og red liv9.9.2010 15:30:52 CEST | Pressemeddelelse
Fredag den 10. september markerer Livslinien Verdens Selvmordsforebyggelsesdagen på Rådhuspladsen i København. Mellem kl. 14 og 18 flytter vi dagligstuen ud midt på pladsen og inviterer forbipasserende til en snak om, hvordan vi hver især kan være med til at redde liv ved at bryde tabuet omkring det at have det svært.
Hvert selvmordsforsøg er ét for meget26.2.2009 14:17:10 CET | Pressemeddelelse
Hver dag forsøger mere end tre unge at tage deres eget liv. Det er mere end 1000 selvmordsforsøg alene blandt danske unge om året. Livet bliver aldrig det samme for disse unge. Alligevel gøres der forsvindende lidt ved problemet, og den offentlige debat handler år ud og år ind alene om detaljerne i en symptombehandling. Kun få ser på årsagerne til de unges mistrivsel. Livslinien kræver handling nu og efterlyser en koordineret indsats fra et Selvmordsforebyggende Råd.
Julen, de brudte løfters tid22.12.2008 06:00:21 CET | Pressemeddelelse
For nogle kan julen forstærke en livskrise og slukke det sidste håb: Det kan få selvmordet til at fremstå som den eneste løsning.
Stigning i antal af akutte henvendelser fra selvmordstruede27.11.2008 06:00:21 CET | Pressemeddelelse
Stadigt flere kontakter Livsliniens rådgivning med akutte selvmordstanker eller alvorlige psykiske problemer.
Stor interesse for frivillig rådgivning til selvmordstruede31.5.2008 06:00:23 CEST | Pressemeddelelse
Livslinien har stor succes med at rekruttere frivillige rådgivere til organisationens telefon- og netrådgivning. En væsentlig årsag er kvalitetssikring.