Julen, de brudte løfters tid
Julen er en tid, der for de fleste af os er forbundet med store følelser. For nogle glæde og forventning til en højtid med faste familietraditioner. For andre en smertefuld tid, som forstærker en allerede svær livssituation. Er man i krise eller har en depression, vil den ofte blive dybere af, at alle andre synes at have det så godt. Julen kan på den måde medføre at ens faktiske livssituation kommer til at stå i skærende kontrast til alt det julen forbindes med. Det kan gøre at smerten er endnu sværere at bære.
Af den grund er mange også bekymrede for om julen får flere til at begå selvmord end på andre tider af året. Sådan er det faktisk ikke. Der sker ikke flere selvmord i julen end på andre tider af året. Derimod er der god grund til at være ekstra opmærksom på mennesker der har det svært i tiden efter jul og nytår, da det er i tiden herefter, at antallet af selvmord og selvmordsforsøg stiger.
Sådan kan du forebygge selvmord
Alle kan være med til at forebygge selvmord og selvmordsforsøg. Er man bekymret for et menneske i ens nærhed, er det vigtigt at reagere på følelsen, og give udtryk for sin bekymring, både til den man er bekymret for, og om nødvendigt også til andre relevante personer. Det er afgørende at man spørger direkte, og at man tager sig tiden til at lytte. Udgangspunktet kan være at sætte ord på de bekymringer man nærer, hvilket også indebærer at man skal turde at spørge konkret til eventuelle selvmordstanker. Spørgsmål om selvmordstanker kan ikke få et menneske til at tage sit eget liv, men vil derimod ofte virke selvmordsforebyggende. En god og ærlig samtale vil i de fleste tilfælde medføre stor lettelse, og åbne op for nyt håb, andre perspektiver og positive løsninger.
De brudte løfters tid
Der er ikke nogen entydig forklaring på, at antallet af selvmord og selvmordsforsøg stiger efter jul, men noget kan tilskrives effekten af, hvad der kaldes de brudte løfters tid . En betegnelse som også dækker tiden i det tidlige forår, hvor selvmordstallet også stiger.
Har et menneske haft det svært gennem en længere periode, kan et årsskifte, en højtid eller foråret fremstå som et muligt vendepunkt, og give næring til et håb om bedre tider. Holder julen eller foråret så ikke løftet om bedre tider, kan det slukke det sidste håb og bekræfte et fortvivlet menneske i, at der ikke findes andre løsninger end selvmordet. Ethvert selvmord er ulykkeligt, og et udtryk for at et menneske har oplevet en livssituation som så svær, at andre løsninger ikke har synes mulige.
Netop derfor er det vigtigt at vi er opmærksomme på hinandens trivsel, også i julen, og tager ansvar og handler på vores bekymring for andre.
Er du bekymret for et andet menneske, eller er du selv i krise eller har selvmordstanker, kan du også vælge at ringe til Livslinien på 70 201 201 alle dage mellem 11-23. Du kan også skrive til os via www.livslinien.dk
Information om Livslinien
Følg pressemeddelelser fra Livslinien
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Livslinien
Event for efterladte efter selvmord7.9.2011 12:17:04 CEST | Pressemeddelelse
Lørdag den 10. september er Verdens Selvmordsforebyggelsesdag. I år er temaet efterladte efter selvmord. Livslinien afholder i den forbindelse en event på Gammeltorv i København for at øge fokus på de mange danskere, der hvert år sidder tilbage, efter at en af deres nære har begået selvmord.
Bryd tabu og red liv9.9.2010 15:30:52 CEST | Pressemeddelelse
Fredag den 10. september markerer Livslinien Verdens Selvmordsforebyggelsesdagen på Rådhuspladsen i København. Mellem kl. 14 og 18 flytter vi dagligstuen ud midt på pladsen og inviterer forbipasserende til en snak om, hvordan vi hver især kan være med til at redde liv ved at bryde tabuet omkring det at have det svært.
Hvert selvmordsforsøg er ét for meget26.2.2009 14:17:10 CET | Pressemeddelelse
Hver dag forsøger mere end tre unge at tage deres eget liv. Det er mere end 1000 selvmordsforsøg alene blandt danske unge om året. Livet bliver aldrig det samme for disse unge. Alligevel gøres der forsvindende lidt ved problemet, og den offentlige debat handler år ud og år ind alene om detaljerne i en symptombehandling. Kun få ser på årsagerne til de unges mistrivsel. Livslinien kræver handling nu og efterlyser en koordineret indsats fra et Selvmordsforebyggende Råd.
Stigning i antal af akutte henvendelser fra selvmordstruede27.11.2008 06:00:21 CET | Pressemeddelelse
Stadigt flere kontakter Livsliniens rådgivning med akutte selvmordstanker eller alvorlige psykiske problemer.
Stor interesse for frivillig rådgivning til selvmordstruede31.5.2008 06:00:23 CEST | Pressemeddelelse
Livslinien har stor succes med at rekruttere frivillige rådgivere til organisationens telefon- og netrådgivning. En væsentlig årsag er kvalitetssikring.