Jobcenterledere: De svageste ledige lades i stikken
De ledige skal holdes i hånden
Lederne giver deres vurderinger til kende i en undersøgelse, som CABI – Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats har lavet som optakt til Projekt Håndholdt Indsats, der netop er indledt og løber til 2010. Projektet skal hjælpe en række jobcentre landet over til at sætte intensivt fokus på ledige, der ikke har glæde af de eksisterende aktiveringstilbud.
”Det er nogle mennesker, der har hårdt brug for hjælp, og undersøgelsen viser, at der er brug for en opsøgende og langt mere koordineret indsats end den nuværende, hvis vi skal gøre os forhåbninger om, at de svageste ledige kan få en chance på arbejdsmarkedet,” siger CABI-konsulent Marianne Saxtoft, der har lavet undersøgelsen og står i spidsen for Projekt Håndholdt Indsats.
88 procent af kontanthjælpsafdelingernes ledere efterlyser netop en sådan indsats, ligesom 77 procent af dem ofte eller nogle gange oplever at mangle relevante aktiveringstilbud til disse ledige. Marianne Saxtoft forklarer, at projektet vil give jobcentrene redskaber og muligheden for at arbejde dybere og længere med at afklare de ledige i retning af uddannelse eller beskæftigelse.
Gode resultater i Tønder
Den landsdækkende udgave af Projekt Håndholdt Indsats fortsætter, hvor det etårige pilotprojekt i Tønder Kommune slap. Pilotprojektets gode erfaringer ligger til grund for, at projektet nu bredes ud til hele landet.
Efter et år er hver fjerde af pilotprojektets 57 kontanthjælpsmodtagere udsluset til arbejdsmarkedsrettede aktiviteter eller uddannelse. Og hver tredje er udsluset til behandlingsmæssige aktiviteter, som på længere sigt kan afhjælpe alvorlige barrierer og siden hen åbne døren til arbejdsmarkedet.
”Hvad der virkelig flytter svage borgere, er den konstante opfølgning og en meget intensiv indsats. Der er rigtig mange af de her mennesker, som ikke kommer videre, hvis man kun holder et opfølgningsmøde hver tredje måned,” siger Grethe Iversen, teamleder for indsatsen for matchgruppe 4 og 5 i Jobcenter Tønder.
Lise Jensen, projektleder på pilotprojektet i Tønder forklarer, at Projekt Håndholdt Indsats også klæder de ansatte i jobcentret godt på:
”Gennem projektet kan sagsbehandlerne tage sig af den længerevarende afklaring på en helt anden måde, end tidligere. Vi har fået indblik i, hvor mange forskellige barrierer der skal arbejdes med, før de svageste ledige kan komme i arbejde,” siger Lise Jensen.
I projektet har det i høj grad været muligt at skabe bevægelse, udvikling og positive forandringer. Derfor fortsætter projektet i Tønder endnu to år, mens de øvrige kommuner nu skal i gang på landsplan. Indtil videre har 20 kommuner tilkendegivet over for CABI, at de er interesserede.
Fakta om Projekt Håndholdt Indsats
- Pilotprojektet blev gennemført med 57 kontanthjælpsmodtagere fra matchgruppe 4 og 5 i Tønder med støtte fra Det Lokale Beskæftigelsesråd. Det er erfaringerne herfra, der føres videre i det landsdækkende projekt.
- Det landsdækkende projekt er finansieret af Arbejdsmarkedsstyrelsen og gennemføres af Jobcenter Tønder i samarbejde med CABI. Projektet løber fra 1. april 2008 til 31. marts 2010.
- Projekt Håndholdt Indsats involverer den ledige borger, familie, virksomhed, uddannelsessted, læge, misbrugskonsulent og mange andre. Resultaterne skabes gennem en løbende og konkret koordinering af indsatsen, hvor alle trækker på samme hammel.
- Projektets formål er at afklare og fremme beskæftigelsen for kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 4 og 5, som ikke kan profitere af eksisterende aktiveringstilbud.
- Læs mere på http://www.cabiweb.dk/sw59553.asp
Fakta om undersøgelse blandt lederne af landets 97 kontanthjælpsafdelinger
- CABI gennemførte i maj 2008 en spørgeskema-undersøgelse blandt afdelings- og teamledere for kontanthjælpsafdelingerne i samtlige jobcentre. Svarprocenten nåede 35.
- Svarene repræsenterer såvel de allermindste, de allerstørste og de mellemstore kommuner. 63 procent repræsenterer bykommuner, resten landkommuner.
- Kontanthjælpscheferne angiver følgende som de hyppigst forekommende fysiske barrierer for aktivering:
a)84 procent svarer, at diffuse smerter er en af de tre hyppigst forekommende fysiske barrierer.
b)79 procent svarer, at alkohol- eller stofmisbrug er en af de tre hyppigst forekommende fysiske barrierer.
- Kontanthjælpscheferne angiver følgende som de hyppigst forekommende psykiske barrierer for aktivering:
a)85 procent svarer, at depression er en af de tre hyppigst forekommende psykiske barrierer.
b)73 procent svarer, at angst er en af de tre hyppigst forekommende psykiske barrierer.
c)73 procent svarer, at personlighedsforstyrrelser er en af de tre hyppigst forekommende psykiske barrierer.
- Kontanthjælpscheferne angiver følgende som de hyppigst forekommende sociale barrierer for aktivering:
a)84 procent svarer, at manglende eller svagt netværk er en af de tre hyppigst forekommende sociale barrierer.
b)88 procent svarer, at familiemæssige problemer er en af de tre hyppigst forekommende sociale barrierer.
- På spørgsmålet ”Hvor ofte oplever du at mangle relevante aktiveringstilbud til borgere i matchgruppe 4 og 5?” svarer:
a)42 procent svarer: ”ofte”.
b)35 procent svarer: ”nogle gange”
- 88 procent tilkendegiver, at der er behov for at udvikle en særligt tilrettelagt indsats for borgere fra matchgruppe 4 og 5, som ikke kan profitere af de eksisterende aktiveringstilbud.
Kontakt jobcenterledere:
- Leder af kontanthjælpsafdelingen Grethe Iversen, Jobcenter Tønder: 7492 9331 / gi@toender.dk
- Afsnitsleder Susanne Nysten, Jobcenter Roskilde: 4631 7841 / susannen@roskilde.dk
- Teamleder Ole Friis Andersen, Jobcenter Vallensbæk: 4797 4403 / ofa@vallensbaek.dk
Yderligere kontakt:
- Kommunikationschef David Graff, CABI: 8620 8383 / 4128 4126 / dg@cabiweb.dk
- Konsulent Marianne Saxtoft, CABI: 8620 8374 / 2944 2634 / msa@cabiweb.dk
Vedhæftede filer
Information om CABI
Følg pressemeddelelser fra CABI
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra CABI
BESKÆFTIGELSESMINISTERIETS CENTER FOR UDSATTE OPRUSTER 2.6.2008 11:59:53 CEST | Pressemeddelelse
CABI, Beskæftigelsesministeriets center for udsatte ledige og medarbejdere, opruster med ny kvindelig erhversleder som direktør, ny bestyrelse og nye vedtægter
Leder til leder14.3.2008 09:36:52 CET | Pressemeddelelse
Ledere går forrest når nydanskere skal integreres
Socialt udsatte10.3.2008 11:58:04 CET | Pressemeddelelse
SOCIALT UDSATTE BLIVER NYTTIGE MEDARBEJDERE I SØNDERJYLLAND
Socialt udsatte23.12.2007 12:07:38 CET | Pressemeddelelse
VIRKSOMHEDER GIVER DE SVAGESTE LEDIGE EN CHANCE
Jobkonsulenter6.12.2007 17:01:55 CET | Pressemeddelelse
NI UD AF TI JOBKONSULENTER SER SIG SELV SOM SÆLGERE