Socialt udsatte

Del
SOCIALT UDSATTE BLIVER NYTTIGE MEDARBEJDERE I SØNDERJYLLAND

Med de rette værktøjer kan virksomheder gøre deres til, at socialt udsatte ledige som sindslidende, misbrugere og hjemløse kommer ud af problemerne og ind på arbejdsmarkedet.

Omkring 150 personer fra virksomheder i det sønderjyske har været på gratis kursus under pilotprojektet Fra Udsat til Ansat, som er finansieret af Servicestyrelsen med CABI - Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats som projektleder. Formålet er, at klæde virksomhederne på til at ansætte og fastholde socialt udsatte ledige. Nu er pilotfasen overstået, og de gratis kurser i Fra Udsat til Ansat-projektet tilbydes nu til virksomheder landet over.

"Når man ansætter socialt udsatte, signalerer man også, at man er en virksomhed, der tager

et socialt ansvar, og som kan rumme medarbejdere, der har andre problemer end ledighed. Det lykkes ikke altid, men når det gør, er det meget tilfredsstillende for alle parter," siger Carsten Kjærgaard, konsulent hos CABI.

En undersøgelse, som CABI offentliggjorde i december, viser desuden, at godt halvdelen af de adspurgte virksomheder mener, at de får brugbar arbejdskraft, når de rekrutterer socialt udsatte.

FØLGER VIRKSOMHEDERNES BEHOV

Kurserne i Fra Udsat Til Ansat giver deltagerne forståelse for de udsattes problemer og praktisk viden om samarbejde med jobcentret, støtteordninger og lovgivningen. Kurserne kan desuden målrettes virksomhedernes behov og tage form som et fyraftensmøde eller som workshop over en hel dag.

"Udgangspunktet for kurserne er, at det skal give mening for alle parter at rekruttere socialt udsatte ledige. Og den bedste måde at få det til at ske er at tage afsæt i den praktiske hverdag, der er i virksomheder, som minder om hinanden. Derfor kan man for eksempel tage udgangspunkt i virksomheder i bygge- og anlægsbranchen," siger Carsten Kjærgaard.

SOCIALT ANSVAR GIVER MENING

Torben Knudsen, ejerleder i ALC Enterprise A/S i Haderslev, har gode erfaringer med at ansætte socialt udsatte, og opfordre andre virksomheder til at gøre det samme.

"Virksomhederne har et socialt ansvar for at få folk i gang. At give dem noget at lave og få dem til at føle, at de har værdi. Det sætter dialog, åbenhed og respekt i fokus, og det kommer også resten af arbejdspladsen til gode," siger Torben Knudsen.

FAKTA OM FRA UDSAT TIL ANSAT

Fra Udsat til Ansat er finansieret af Velfærdsministeriet

Projektet indgår i regeringens handlingsplan 'Det Fælles Ansvar II' og er finansieret af Servicestyrelsen under Velfærdsministeriet. Projektet løber til og med 2010.

Målet med 'Fra Udsat Til Ansat' er at udvikle og afholde kurser for danske virksomheder og derigennem indsluse socialt udsatte ledige på arbejdsmarkedet.

Frem til marts 2008 afholdtes kurserne udelukkende for sønderjyske virksomheder, hvorefter de blev bredt ud til hele landet.

Bag 'Fra Udsat Til Ansat' står CABI - Center for Aktiv Beskæftigelsesindsats, erhvervsskolerne i Haderslev, Ballerup, Svendborg, Silkeborg og Aalborg, Ledernes Hovedorganisation samt Kragelund Kommunikation.

'Fra Udsat Til Ansat' tilbyder alt fra 2 timers fyraftensmøde til heldagskurser, herunder både åbne kurser og kurser skræddersyet til enkelte virksomheder.

Se også www.fraudsattilansat.dk

FAKTA OM ALC ENTERPRISE A/S

ALC Entreprise A/S er en moderne entreprenørvirksomhed, som udfører gravearbejde, fx i form af nedlægning af fiberkabler til bredbånd.

Virksomheden grundlægges i 1991 af Bent Chr. Jørgensen og overtages i 2007 af Torben Knudsen. Inden da var Torben Knudsen medarbejder gennem 15 år.

ALC Entreprise A/S beskæftiger ca. 85 medarbejdere samt mindst lige så mange via underentreprenører.

Virksomheden har udelukkende lokale og regionale opgaver med udgangspunkt i Haderslev.

Se mere på http://alc-entreprise.dk/

FAKTA: VIRKSOMHEDERNES HOLDNING TIL AT ANSÆTTE SOCIALT UDSATTE(undersøgelse, 2007)

CABI - Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats og De Regionale Netværk af socialt ansvarlige virksomheder gennemførte i november 2007 en undersøgelse blandt netværkenes cirka 1.260 socialt ansvarlige virksomheder i alle brancher og størrelser.

Spørgsmålene omhandlede virksomhedernes holdninger til og muligheder for at ansætte socialt udsatte ledige.

I alt 442 virksomheder, svarende til 35 %, besvarede de spørgsmål, som meningsmålingen byggede på.

Undersøgelsen viser bl.a., at:

a) Ca. hver tredje virksomhed har det seneste år sænket ansættelseskravene.

b) Godt halvdelen mener, at udsatte ledige er brugbar arbejdskraft.

c) 79 procent mener, at rekruttering af socialt udsatte er udtryk for socialt engagement.

d) 43 procent ser engagementet som direkte positivt for virksomhedens image.

Læs mere om De Regionale Netværk på www.socialtansvar.net og om CABI på www.cabiweb.dk

KONTAKTOPLYSNINGER

Ejerleder Torben Knudsen, ALC Entreprise A/S, tlf. 74 57 64 64 / 27 13 54 67, e-mail: tk@alc-entreprise.dk

Projektleder for Fra Udsat Til Ansat, konsulent Carsten Kjærgaard, tlf. 86 20 83 65 / 20 89 87 67, e-mail: ck@cabiweb.dk

Kommunikationschef David Graff, CABI - Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats, tlf. 41 28 41 26, e-mail: dg@cabiweb.dk

Information om CABI

CABI
Åboulevarden
8000 Århus C

86208383http://cabi.dk
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye