Leder til leder

Del
Ledere går forrest når nydanskere skal integreres

Ledere går forrest når nydanskere skal integreres

Ledere fra 75 virksomheder er gået sammen om at dele og udbrede erfaringer med, hvad der virker, når man skal ansætte nydanskere. De mødes i et netværk styret af CABI og Ledernes Hovedorganisation.

Lederne er tilmeldt Fra leder til leder-netværket, som med støtte fra Integrationsministeriet sætter integration og mangfoldighedsledelse på dagsordenen. De er samlet i tre regionale netværksgrupper, og der var fuldt hus, da over 40 ledere d. 5. marts var samlet hos Føtex på Vesterbrogade i København. Her var temaet for mødet Mentor i integrationsindsatsen.

Varehus-kæden har i år i København skaffet fast arbejde til ti svage ledige efter praktikforløb, og en god del af dem er nydanskere. Sidste år fik 37 fast job efter praktikken, hvilket svarer til en succesrate på 70 procent. Det glæder Anne Friis Johansen, specialkonsulent his CABI - Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats og tovholder på Fra leder til leder-netværket.

"Hvis vi skal have gang i integrationsarbejdet på flere virksomheder, er det vigtigt, at vi får fremhævet de gode eksempler som Føtex. De har fundet en model, hvor nydanskere og andre svage ledige får en chance på arbejdsmarkedet, samtidig med at lederne viser interesse for medarbejderne," siger Anne Friis Johansen.

Mentorordning er en god støtte

Hos Føtex har man fundet ud af, at vejen til den gode integration går gennem et godt samarbejde med de lokale jobcentre og mentorer på arbejdspladsen, som den nyansatte kan søge vejledning hos. Det forklarer integrationskoordinator Simon Knudsen.

"I praktikperioden har den nyansatte en mentor, som han eller hun kan spørge til råds, og jeg kommer ud på arbejdspladsen og får en snak om, hvordan det går. Heldigvis lykkes det ofte at skaffe fast arbejde efter praktikken," siger han.

Sprogundervisning er vejen frem

I Farre i Østjylland har Fjerkræproducenten Danpo inddraget eksterne undervisere og sendt medarbejdere på sprogkursus. Samtidig har man indført en politik om, at i arbejdstiden taler man dansk.

"De, som har modtaget undervisning, tør mere i hverdagen. De integrerer sig bedre og snakker mere med deres danske kolleger både i pauser og ude i produktionen. Samtidig er der stor accept fra de danske ansatte, for de kan se, at vi gør noget, for at nydanskerne er med," siger Palle Sandau, produktionschef hos Danpo.

Anne Friis Johansen håber, at flere virksomhedsledere vil få øjnene op for integration i virksomheden.

"Hvis vi skal have flere nydanskere ud på arbejdsmarkedet og fastholde dem, så kræver det, at vi får flere virksomheder i gang med integrationsledelse. Derfor er erfaringerne i Fra leder til leder-netværket så vigtige," siger hun.

FAKTA

Ca. halvdelen af alle nydanskere fra ikke-vestlige lande står uden for arbejdsmarkedet og to tredjedele af dem har højst en uddannelse på grundskoleniveau eller ingen registreret uddannelse.

Kilde: www.nyidanmark.dk

KONTAKT

Specialkonsulent Anne Friis Johansen, CABI: 8675 6584 / 2092 4896 / afj@cabiweb.dk

Integrationskoordinator Simon Knudsen, Føtex: 6120 8113 / smk.hra@dsg.dk

Produktionschef Palle Sandau, Danpo: 7211 5525 / palle.sandau@latmannen.com

Kommunikationsmedarbejder Jakob Rom Johansen, CABI: 8620 8283 / 2065 8534 / jrj@cabiweb.dk

Information om CABI

CABI
Åboulevarden
8000 Århus C

86208383http://cabi.dk
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye