Officielt: EU-Kommissionen bryder sit løfte om bedre dyrevelfærd
Europakommissionen kommer ikke til at levere den lovede revision af dyrevelfærdsreglerne på trods af tydelige krav fra EU-borgere, der kræver bedre lovgivning. Dyrenes Beskyttelse kalder det ”ekstremt nedslående”.
Europakommissionen præsenterer i dag sit arbejdsprogram for 2024 på Europa-Parlamentets plenarforsamling. Arbejdsprogrammet bekræfter nu officielt det, som i ugevis har været rygtet på gangene i Bruxelles: at kommissionen trækker sig fra sit løfte til EU-borgerne og kun forpligter sig til at offentliggøre ét af de fire lovede lovforslag om bedre dyrevelfærd inden afslutningen af den nuværende periode.
”Det er ekstremt nedslående, hvis EU alligevel ikke leverer den tiltrængte revision af dyrevelfærdsreglerne, som lovet. Reglerne sætter den laveste barre for beskyttelse af landbrugsdyrene i alle EU-medlemslande. Desværre er EU-reglerne forældede og utidssvarende,” siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.
I 2020 lovede Europakommissionen at revidere dyrevelfærdslovgivningen som en del af EU’s strategi for grøn omstilling af landet, også kaldet jord-til-bord-strategien. Kommissionen lagde selv op til at højne dyrevelfærden ved at lancere en europæisk mærkningsordning, samt revidere eksisterende lovgivning på tre områder: hold af husdyr, dyretransport og slagtning af dyr.
Med offentliggørelsen af Europakommissionens sidste arbejdsprogram, inden der næste år skal vælges en ny kommission, er det nu meget sandsynligt, at den nuværende kommission ikke har tænkt sig at indfri sit løfte. Det er kun revision af EU’s regler for transport af dyr, som omtales i programmet, mens de tre andre områder er udeladt.
”Vi er utroligt skuffede over, at Europakommissionen ikke har haft den politiske vilje og handlekraft til at sætte dyrenes behov over erhvervsinteresser. Vi har hørt flotte ord og løfter, men da det kom til at levere, så bukkede man under for pres fra landbrugets interesseorganisationer og vendte ryggen til EU-borgernes ønsker og forskernes anbefalinger,” siger Britta Riis.
Kommissionen har i deres såkaldte fitness-check af EU’s eksisterende dyrevelfærdslovgivning selv erkendt, at reglerne er ude af trit med både nyeste ekspertviden fra EU’s egen fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, samt befolkningens forventninger.
”Den grønne omstilling er uundgåelig, og de europæiske landmænd bør være på forkant, hvis ikke de vil sidde tilbage med en forældet produktionsform, som ingen efterspørger. Det gælder i høj grad også dyrevelfærd, som virkelig er noget, der ligger danskerne og europæerne på sinde,” siger Britta Riis.
FAKTA: 1,4 millioner vil have dyrene ud af bureneEU-borgerforslaget ’End the Cage Age’ blev d. 2. oktober 2020 sendt til Europakommissionen med i alt 1.397.113 underskrifter fra EU-borgere. Europa-Parlamentet drøftede forslaget under plenarmøde d. 10. juni 2021 og vedtog samme dag at udtrykke sin støtte til forslaget. D. 30. juni 2021 fremlagde Europakommissionen sin plan for, hvordan den inden udgangen af 2023 ville levere på borgerforslagets krav, blandt andet en udfasning af bure og revision af dyrevelfærdsregler. |
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Britta RiisDirektør for Dyrenes Beskyttelse
br@dyrenesbeskyttelse.dkOm Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Dyr dumpes stadig i stor stil16.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Over tusinde dyr er igen i år blevet dumpet, viser tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral. Det betyder, at der i 2024 i gennemsnit blev dumpet næsten 4 kæledyr om dagen. Organisationen håber, at 2025 bliver året, hvor dumping af dyr droppes.
Husk det nu: Affyringsperioden for fyrværkeri er ændret15.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
15. december starter salgsperioden for fyrværkeri til nytår, men som noget nyt må der i år først lovligt fyres af fra 31. december til 1. januar. Dyrenes Beskyttelse håber, at danskerne er bevidste om ændringen og på den måde tager mere hensyn til både dyr og mennesker.
Organisationer bekymrede for kæledyr: Stop salget af nikotinposer29.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
I takt med at de små hvide snusposer bliver mere populære, ender flere og flere af dem på gaden og i naturen. Her kan de i værste tilfælde tage livet af hunde og andre dyr, der spiser dem. Det får nu en række organisationer til at råbe politikerne op. Og idéen om et politisk indgreb har tilsyneladende folkelig opbakning.
Organisationer i opråb: Stenbideren skal fredes nu27.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
For andet år i streg anbefaler DTU Aqua, at fiskeriet efter stenbidere stoppes. Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Naturfredningsforening og WWF står samlet om at kræve, at fødevareministeren i år følger anbefalingen, så de truede danske bestande får en chance for at genetablere sig.
Regeringen dropper besparelser på dyrepolitiet efter massivt pres22.11.2024 10:34:23 CET | Pressemeddelelse
Dyrenes Beskyttelse glæder sig over, at regeringen har valgt at trække de planlagte besparelser på dyrepolitiet tilbage. Det står klart efter, at regeringen sammen med SF og Radikale Venstre har præsenteret finansloven for 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum