Organisationer bekymrede for kæledyr: Stop salget af nikotinposer
I takt med at de små hvide snusposer bliver mere populære, ender flere og flere af dem på gaden og i naturen. Her kan de i værste tilfælde tage livet af hunde og andre dyr, der spiser dem. Det får nu en række organisationer til at råbe politikerne op. Og idéen om et politisk indgreb har tilsyneladende folkelig opbakning.

Nikotinposer, eller snusposer, bliver stadig mere populære. Det betyder også, at de oftere ender på gaden eller i naturen som affald. Det er et problem, da poserne kan blive spist af hunde, som efterfølgende får alvorlig nikotinforgiftning. Det får nu Dyrene Beskyttelse, Dansk Kennel Klub, Den Danske Dyrlægeforening og Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation, DOSO til at kræve politisk indgreb mod nikotinskraldet.
- Nikotinforgiftning kan i værste tilfælde koste en hund livet. Det er et tiltagende og alvorligt problem. Det må politikerne komme med løsninger på. Vi så allerhelst, at der blev indført et forbud mod salget af nikotinposer, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.
5,3 millioner poser i naturen
Hvert år ender omkring 5,3 millioner brugte poser af det røgfrie nikotinprodukt i naturen og i det offentlige rum. Det anslås i en ny rapport udarbejdet af DTU Sustain for Miljøstyrelsen.
Undersøgelsen viser blandt andet, at brugte nikotinposer stadig indeholder op mod 63 procent af det oprindelige nikotin. De udgør derfor en risiko for dyr, der kan forveksle nikotinposerne med noget spiseligt. Det oplever man også hos Dansk Kennel Klub, der bakker op om et politisk indgreb.
- I Dansk Kennel Klub hører vi alt for ofte om hunde, der havner hos dyrlægen efter indtagelse af de farlige nikotinposer. Hunde, særligt unge hunde, er jo nysgerrige væsner, der meget gerne samler ting op, fordi de tænker, at det er noget spiseligt, og når ejer rækker ned efter det, sluger de det ofte i ren refleks. Det er et stort problem og de små hvide poser, ligger jo snart alle steder, siger Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent og pressekontakt i Dansk Kennel Klub.
Behandling er akut
Når dyrlæger modtager en hund med nikotinforgiftning, er der ofte behov for akut behandling, da forgiftningen ellers kan have en dødelig udgang, lyder det fra danske dyrlæger.
- I mange tilfælde ser vi, at ejerne ikke er klar over, hvad hunden har spist, hvilket kan forsinke den korrekte behandling og dermed forværre prognosen. Det er en krævende behandling, hvor tidsfaktoren spiller en afgørende rolle, og det er derfor vigtigt, at ejeren hurtigt får hunden til en dyrlæge, fortæller Hanne Knude Palshof, forperson for Den Danske Dyrlægeforening.
Det er en risiko, som kæledyrsejere ikke bør løbe, når de går tur med deres dyr, mener Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation, DOSO.
- Der skal tages hånd om problemet, så man fremover kan gå tur med sin hund uden at frygte, at den får nikotinforgiftning, siger Lina Lind Christensen, formand i Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation, DOSO.
Kæledyrsejere er bekymrede
De mange nikotinposer på fortove og stier bekymrer også mange kæledyrsejere. Et borgerforslag om forbud mod at indføre, købe, udlevere, modtage, fremstille, forarbejde eller besidde nikotinposer har på nuværende tidspunkt over 42.000 underskrifter.
De fire organisationer håber, at borgerforslaget kan være med til at sende et klart signal til politikerne om, at der skal tages hånd om problemet.
Nøgleord
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelse: Sejr for ålen, men torsken kan ikke vente2.7.2025 16:02:09 CEST | Pressemeddelelse
En bred forligskreds om fiskeriaftalen har lyttet til de grønne organisationer og udpeget store beskyttede områder, samtidig med ålen beskyttes bedre.
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
Pak hækkesaksen væk lidt endnu – og red liv i din have23.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
For fugleunger, insekter og pindsvin er haven et sted, hvor de kan finde ro, skjul og føde - men hvert år går de en farlig sommer i møde med skarpe sakse og hækkeklippere. Dyrenes Beskyttelse advarer derfor haveejere imod at klippe hækken for tidligt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum