Organisationer i opråb: Stenbideren skal fredes nu
For andet år i streg anbefaler DTU Aqua, at fiskeriet efter stenbidere stoppes. Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Naturfredningsforening og WWF står samlet om at kræve, at fødevareministeren i år følger anbefalingen, så de truede danske bestande får en chance for at genetablere sig.
2024 blev endnu et rædselsår for stenbideren i Danmark, der er eftertragtet på grund af sine rogn. Fangsten i 2024 er blevet opgjort til 24 ton og har dermed sat ny bundrekord.
Allerede sidste år anbefalede forskere fra DTU Aqua et totalt stop for fiskeri efter den truede fisk, men fødevareministeren sad anbefalingen overhørig. I år anbefaler forskerne igen et totalt stop for stenbiderfiskeri, og samme anbefaling har Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden sendt til Fødevareministeriet.
”Situationen er meget alvorlig. Det er dybt uansvarligt, hvis ministeren, ligesom sidste år, vælger at ignorere de videnskabelige anbefalinger for en kritisk truet art. I så fald må vi spørge os selv, om regeringen virkelig vil have, at danskerne spiser truede havdyr,” siger Nicolaj Lindeborgh, der er havbiolog hos Dyrenes Beskyttelse.
Fra 2012 til 2022 var gennemsnitsfangsten af stenbidere omkring 252 ton om året. I 2023 blev der sat den hidtidige bundrekord med en fangst på knap 30 ton. Selvom stenbideren nu er truet, fastsatte ministeriet alligevel en kvote på 25 ton for i år.
Nyt biomasseindeks afliver myter
Der har tidligere været spekuleret i, at den faldende fangst også kunne skyldes færre fiskere eller dårligt fiskevejr. DTU Aqua har dog udarbejdet et såkaldt biomasseindeks, der er en indikator på bestandsudviklingen for stenbideren. Indekset bekræfter, at de faldende fangster skyldes en akut situation med langt færre fisk i det danske hav.
”Nedturen for vores stenbiderbestand er voldsom, og det løser hverken stenbiderens eller fiskernes problemer at fiske bestanden yderligere ned. Stenbideren er en ikonisk fisk i det danske hav og en vigtig del af den danske natur. Vi mister noget værdifuldt, hvis den forsvinder,” lyder det fra vicepræsident i Danmarks Naturfredningsforening, Sebastian Jonshøj.
Vi skal have omsætningsforbud for stenbidere – også bifangster
Først og fremmest anbefaler Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden et totalt stop for målrettet fiskeri efter stenbidere. Men organisationerne mener også, at ministeriet bør se på, hvordan man nedbringer bifangsten af stenbidere i andre fiskerier.
”Selv en mindre kvote vil reelt spille hasard med de danske bestande af stenbidere. Bestanden er så presset, at blot en smule fiskeri kan få bægeret til at flyde over. Det er også derfor, vi sammen forslår et omsætningsforbud på stenbideren fanget i danske farvande, så al incitament til at fange den forsvinder,” siger Thomas Kirk Sørensen, havbiolog hos WWF Verdensnaturfonden.
DTU Aqua nævner i sin rådgivning, at en fangstkvote på 5,2 ton kan være lav nok til, at bestanden på lang sigt kommer tilbage i en sundere forfatning. Den utilsigtede bifangst af stenbidere i andre fiskerier ser allerede ud til at kunne overstige denne kvote. Derfor mener Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfondens eksperter, at den eneste forsvarlige forvaltning af stenbideren, udover et stop for det målrettede fiskeri og et omsætningsforbud, også er at sikre, at bifangsterne holdes lavere end 5,2 ton. Dernæst skal de på længere sigt blive endnu mindre, så vi nærmer os DTU Aquas anbefaling om ”ingen fangst”.
Nøgleord
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Rekordmange danskere huser nødstedte dyr27.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Interessen for at blive plejefamilie for svigtede dyr har aldrig været større. Dyrenes Beskyttelses internater fik hjælp fra knap 2000 familier i år. Særlig en dyreart kom i pleje.
Hjorte ramt af fly og en odder i stuen: 2024 blev opsigtsvækkende for dyreredderne20.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
De frivillige reddere hos Dyrenes Beskyttelse oplevede lidt af hvert i 2024, da de rykkede ud til knap 40.000 sager om dyr i nød.
Dyr dumpes stadig i stor stil16.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Over tusinde dyr er igen i år blevet dumpet, viser tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral. Det betyder, at der i 2024 i gennemsnit blev dumpet næsten 4 kæledyr om dagen. Organisationen håber, at 2025 bliver året, hvor dumping af dyr droppes.
Husk det nu: Affyringsperioden for fyrværkeri er ændret15.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
15. december starter salgsperioden for fyrværkeri til nytår, men som noget nyt må der i år først lovligt fyres af fra 31. december til 1. januar. Dyrenes Beskyttelse håber, at danskerne er bevidste om ændringen og på den måde tager mere hensyn til både dyr og mennesker.
Organisationer bekymrede for kæledyr: Stop salget af nikotinposer29.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
I takt med at de små hvide snusposer bliver mere populære, ender flere og flere af dem på gaden og i naturen. Her kan de i værste tilfælde tage livet af hunde og andre dyr, der spiser dem. Det får nu en række organisationer til at råbe politikerne op. Og idéen om et politisk indgreb har tilsyneladende folkelig opbakning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum