Husk det nu: Affyringsperioden for fyrværkeri er ændret
15. december starter salgsperioden for fyrværkeri til nytår, men som noget nyt må der i år først lovligt fyres af fra 31. december til 1. januar. Dyrenes Beskyttelse håber, at danskerne er bevidste om ændringen og på den måde tager mere hensyn til både dyr og mennesker.

At fyre fyrværkeri af nytårsaften er en stor tradition i Danmark. Desværre er det langt fra alle, der synes, det er festligt, og rigtig mange dyr lider under det. Dyrenes Beskyttelse har derfor i flere år advokeret for at få forbudt fyrværkeri til brug for private, og i starten af 2024 meldte regeringen ud, at nu forkorter de affyringsperioden.
Det betyder, at der i år ikke må fyres fyrværkeri af før d. 31. december og kun indtil d. 1. januar. Hidtil har det været lovligt at fyre af allerede fra d. 27. december. Salgsperioden starter dog allerede d. 15. december.
- Vi er meget glade for, at der endelig er blevet ændret på en del af lovgivningen om nytåret. Vi havde gerne set, at salgsperioden også var blevet forkortet, da vi ved, at så snart folk køber fyrværkeri, fyrer de det også af. Vi opfordrer derfor på det kraftigste danskerne til at følge de nye regler, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.
Samtidig med at affyringsperioden forkortes, strammes bødegrænserne også. Hvis man som privatperson fyrer af uden for den tilladte periode, vil det udløse en bøde på op mod 2.500 kr., hvilket er en forhøjelse på 500 kr. i forhold til sidste år.
Forbyd salg af fyrværkeri til private på den lange bane
Dyrenes Beskyttelse vil gerne have salget af fyrværkeri til privatpersoner helt stoppet, men er glade for, at de første skridt nu er taget.
- Det er meget mere fornuftigt med en begrænset affyringsperiode. Men der bør også ses på selve salgsperioden, da de fleste jo med det blotte øje kan konstatere, at så snart salget starter, så starter affyringerne, siger Jens Jokumsen.
Et andet tiltag, som kunne laves, var, at affyringen kun foregår på områder, der er godkendt af kommunen, og hvor der stilles sikkerhedskrav om afstand, brug af værnemidler og aldersbegrænsning.
- Et afgrænset område vil lette den efterfølgende oprydning. Det vil sikre, at der ikke ligger fyrværkeriaffald på og i utilgængelige områder som søer og andre naturområder. Og så vil det medvirke til, at mennesker og dyr ikke kommer til skade af fyrværkeriaffald. Endeligt vil det gøre det muligt for dyreejere at undgå disse områder, siger Jens Jokumsen.
Nøgleord
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Din nysgerrighed får sælunger til at sulte ihjel: Lad dem være i fred9.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
To sælunger er døde. Det er konsekvensen af, at mennesker er kommet for tæt på og har udvist manglende respekt for dyret. Derfor tør moderen ikke nærme sig, og sælungerne har sultet. Dyrenes Beskyttelse kommer med kraftig opfordring til at lade dem være i fred.
Dyrenes Beskyttelse: Sejr for ålen, men torsken kan ikke vente2.7.2025 16:02:09 CEST | Pressemeddelelse
En bred forligskreds om fiskeriaftalen har lyttet til de grønne organisationer og udpeget store beskyttede områder, samtidig med ålen beskyttes bedre.
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum