Kirkens Korshær

Vi ser flere og flere fattige

Del

Flere og flere mennesker i Danmark er i nød, ifølge hjælpeorganisationen Kirkens Korshær. I en ny rundspørge blandt sine ledere, svarer 80%, at de oplever, at brugerne er endnu mere økonomisk udfordrede og hele 92% oplever, at brugerne er mere udsatte end sidste år. Derfor samler organisationen ind over hele landet søndag den 26. november.

Kirkens Korshær oplever især en stigning i fattigdom blandt unge og børnefamilier. Foto: Iben Kauffmann
Kirkens Korshær oplever især en stigning i fattigdom blandt unge og børnefamilier. Foto: Iben Kauffmann

- Vi ser dem hver dag. Udsatte mennesker, der er plaget af fattigdom, hjemløshed, ensomhed, misbrug og psykisk sygdom. Det er mennesker, der ligger ned. Vi møder dem i øjenhøjde og kan give dem fællesskab, omsorg, nærvær og støtte. Desværre er der flere og flere mennesker, der gør brug af vores tilbud. Derfor samler vi ind. Fordi alle mennesker er noget værd, fordi vi alle har brug for at høre til og fordi ingen mennesker skal sove på gaden i Danmark, lyder det fra præst og Korshærschef, Helle Christiansen.

Flere unge, kvinder og familier

Det er især de unge, kvinderne og familierne, der kommer flere af i Kirkens Korshærs tilbud. De bliver mere og mere økonomisk pressede, og mange (84%) oplever, at de ikke har andre steder at gå hen.

- Vi har familiestøttende arbejde i snart syv byer, og flere kommer desværre til i den kommende tid. Vi har kontakt til over 1000 danske familier i øjeblikket. Vi hjælper dem både med støtte, netværk og mestring af forældrerollen, men også med helt grundlæggende ting som madpakker og vinterjakker, fortæller Helle Christiansen og tilføjer, at alene på Christianshavn smører Børnecaféen 2.500 madpakker til skolebørn om året.

Men det er ikke kun madpakker, der bliver taget med hjem fra Kirkens Korshærs varmestuer. Det er også frosne måltider, en pose dagligvarer og for manges vedkommende; tøj.

- Der er ikke ét af vores tilbud, der ikke forsyner udsatte mennesker med rent, tørt og varmt tøj. I nogle byer er det en lille håndfuld børn og voksne om ugen, der får tøj. I andre byer er det over 50 mennesker om ugen. I et land som Danmark, der er så rigt, er det næsten ufatteligt, at vi har medmennesker, der mangler helt basale fornødenheder som mad, bad og tøj, mener hun. 

Forudsagde stigning i fattigdom

I 2016 fastslog Det Økonomiske Råd i Dansk Økonomi, at antallet af fattige mennesker i Danmark har været stigende siden midten af 2000’erne. AE-Rådet forudsagde tidligere på året, at de såkaldte ’fattigdomsydelser, kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, ville betyde en markant stigning i fattige familier.

- Alene kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen vil sende 7.000 børn ud i fattigdom. Det er tæt på en fordobling af børnefattigdommen i Danmark. De første opgørelser af kontanthjælpsloftet har vist, at over 62.000 børn bor i familier, der er ramt af kontanthjælpsloftet eller 225-timersreglen i 2016, konstaterede AE’s analysechef, Jonas Schytz Juul i en af sine analysekommentarer.[1]  

Afviser dagligt folk til overnatning

Og de såkaldte fattigdomsydelser kan være en stor del af forklaringen, mener Kirkens Korshær.

- Når vi bare ser på udviklingen siden sidste år, så kan vores ledere i stor stil rapportere, at der er endnu mere brug for vores tilbud. Brugerpresset er stort året rundt. Desværre, siger Helle Christiansen og tilføjer, at alene sidste vinter måtte 40% af overnatningstilbuddene dagligt eller flere gange om ugen afvise folk på grund af pladsmangel.

Landsindsamling til fattige i Danmark

Det er kun andet år i nyere tid, at organisationen samler ind til sit sociale arbejde. Sidste år lykkedes det at samle 3,5 mio. kroner ind. I år håber Korshærschefen på, at endnu flere vil bidrage.

- Vi kan se, at vores arbejde nytter. Vi kan se, at landsindsamlingen nytter. I Aarhus fik vi eksempelvis samlet 300.000 kroner ind til det sociale arbejde sidste år. I Helsingør samlede vi 50.000 kroner ind. Det er penge, vi ellers ikke ville have haft. Og derfor er det jo også penge, som vi kan bruge på de mennesker, der har allermest brug for hjælp, slutter Helle Christiansen.

FAKTA

  • Kirkens Korshær driver herberger, varmestuer og andet socialt arbejdet i 27 byer i Danmark, hvor fattige mennesker kan få en seng at sove i, et måltid mad og et bad. De indsamlede penge går til Kirkens Korshærs arbejde med hjemløse, fattige, ensomme og psykisk sårbare mennesker i hele landet.
  • Derudover driver Kirkens Korshær godt 250 genbrugsbutikker i hele landet, som drives udelukkende af frivillige.
  • Der er lige nu 255 indsamlingssteder.
  • Man kan melde sig som indsamler på www.danmarkmodfattigdom.dk
  • Rundspørgen er foretaget blandt Kirkens Korshærs ledere i Danmark. Størstedelen (74%) af de, der har svaret, er ledere på en eller flere varmestuer og/ eller herberger, familiestøttende arbejde, natcaféer.

[1] https://www.ae.dk/analyser/flere-fattige-og-udsigt-til-stor-stigning

Kontakter

Pressechef Jeanette Ellen Bauer, tlf. 52 88 18 00, j.bauer@kirkenskorshaer.dk

Billeder

Kirkens Korshær oplever især en stigning i fattigdom blandt unge og børnefamilier. Foto: Iben Kauffmann
Kirkens Korshær oplever især en stigning i fattigdom blandt unge og børnefamilier. Foto: Iben Kauffmann
Download

Links

Information om Kirkens Korshær

Kirkens Korshær
Kirkens Korshær
Nikolaj Plads 15
1067 København K

33121600http://www.kirkenskorshaer.dk

Om Kirkens Korshær
Kirkens Korshær blev grundlagt i 1912 og består i dag af ca. 450 ansatte og 9000 frivillige, som driver bl.a. varmestuer, herberger, familiestøttende arbejde og genbrugsbutikker til fordel for de fattigste mennesker i Danmark. 

Følg pressemeddelelser fra Kirkens Korshær

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Kirkens Korshær

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum