Kvisten

Venteliste til behandling i Kvisten på himmelflugt i 2020

Del

Det overrasker ikke, at Kvistens aktiviteter i 2020 var negativt påvirket af corona. Men at ventelisten til behandling steg med 48 procent, er en trist overraskelse.

Mænd i gruppeterapi. Modelfoto: Jane Gisselmann
Mænd i gruppeterapi. Modelfoto: Jane Gisselmann

Ventelisten til psykoterapi er vokset, fordi flere kender til Kvistens arbejde. Samtidig er stigningen et tydeligt tegn på, at flere voksne med senfølger efter seksuelle overgreb desværre har fået det sværere under corona-restriktionerne. De har betydet endnu mere ensomhed og isolation, end Kvistens målgruppe i forvejen ofte lider under.

Stigning på 48 pct.

I 2019 var der 247 personer på venteliste til psykoterapi inkl. pårørende. I 2020 steg tallet til 366. Det svarer til en stigning på 48 pct. Det er især mænd, der som gruppe udgør en større andel af ventelisten. De tegnede sig i 2020 for 18 pct. mod 13 pct. året før. Det samlede antal på venteliste overstiger nu antallet af klienter i behandling – både i 2019 og i 2020. Ventetider opgøres ikke, da de svinger afhængigt af, hvor i landet brugerne (klienter) bor.

Kvisten rekrutterer flere frivillige

Hvad gør Kvisten ved ventelisten? Vi arbejder aktivt og konstant på at søge fondsmidler til arbejdet og at øge korpset af frivillige, som ønsker at hjælpe voksne, der har senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen og ungdommen. Vi har allerede flere, der står i startboksen og tripper for at komme i gang, så snart restriktionerne bliver hævet. Og vi kan sagtens være flere!

Udover, at Kvistens frivillige skal have en godkendt uddannelse som psykoterapeut eller psykolog med psykoterapeutisk specialisering, så får de løbende efteruddannelse i arbejdet med målgruppen, ligesom det er obligatorisk at deltage i supervision. Det er både for at fastholde et højt fagligt niveau i behandlingen og for at forebygge, at de frivillige ”brænder ud”. Hver frivillig i Kvisten har, hvad der svarer til to klienter om ugen. Behandlingsforløbene strækker sig ofte over et-to år.

Lille fald i antallet af forløb

I 2020 fik 295 personer behandling med psykoterapi i Kvisten. Det er et fald på fem pct. i forhold til 2019 (312). Under coronaen har det været vanskeligt at starte nye forløb op, da vores frivillige har måtte nøjes med at møde brugerne enten med samtaler over telefonen, på gåture med afstand eller med online terapi. Alle sessioner mellem bruger og frivillig psykoterapeut eller psykolog i Kvisten foregår normalt i frivilligcentre, sundhedshuse og i Kvistens egne lokaler. Alle steder har fremmøde været underlagt restriktioner, og dem har Kvisten fulgt, både af hensyn til brugerne og til de frivillige selv.

Mandeprojekt afsluttet

I 2020 er en del forløb – både individuelle og i grupper - afsluttet, fordi Kvistens særlige mandeprojekt 2017-2020, der var finansieret af satspuljemidler, er afsluttet. Der er ikke startet et tilsvarende antal nye forløb op, blandt andet på grund af corona-pandemien.

Det betyder, at andelen af mænd i behandling i 2020 faldt til godt hver fjerde (26 pct.), fra at de udgjorde hver tredje (33 pct.) i 2019.

Vi ser i den grad frem til, at corona-restriktionerne hæves, så vi kan komme i gang igen!

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Mænd i gruppeterapi. Modelfoto: Jane Gisselmann
Mænd i gruppeterapi. Modelfoto: Jane Gisselmann
Download

Information om Kvisten

Kvisten
Kvisten
Baldersvej 10
8850 Bjerringbro

88 44 81 40http://Baldersvej 10

Særlig indsats for mænd

Kvisten har fået 14 mio. kr. (3,5 mio. kr. pr. år) i satspuljemidler 2017-2020 til en særlig indsats for at opspore og behandle mænd, der har senfølger efter seksuelle overgreb i opvæksten.

Fra 2021 er Kvisten på Finansloven med 2,5 mio. kr. om året målrettet indsatsen for mænd.

Kvisten tilbyder psykoterapeutisk behandling individuelt og i grupper til både kvinder og mænd, der har senfølger, efter de har været udsat for seksuelle overgreb i barndommen og ungdommen (inden de blev 18 år).

Følg pressemeddelelser fra Kvisten

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kvisten

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum