Sugardating vokser blandt unge – fagfolk kræver handling
Unge navigerer på egen hånd i et risikofyldt seksuelt grænseland, hvor nøgenfotos og intimitet i stigende grad veksles for materielle goder. Adfærden risikerer at skade de unges trivsel.
Et stigende antal unge kaster sig ud i gråzoneprostitution - også kendt som sugardating - og de efterlyser i stigende grad hjælp til at håndtere de psykiske konsekvenser af at have solgt sig selv. Det er primært blandt unge mellem 15-30 år, som rækker ud efter hjælp til at blive fri af efterreaktionerne. Gråzoneprostitution starter måske som en mere uskyldig udveksling af et nøgenbillede, men mange oplever at føle og få deres grænser overskredet.
Intime gråzoner med sort/hvide problematikker
Forskning fra ph.d og lektor Jeanett Bjønnes fra Center for Rusmiddelforskning viser blandt andet, at unge, der har vekslet intimitet til materielle goder, i højere grad end deres jævnaldrende er i risiko for at udvikle angst, depression eller andre psykiske diagnoser og lidelser.
Reden Ung, Kvisten og KKUC har tilbyder hjælp til de unge, der befinder sig i det intime grænseland, hvor deres kroppe er til salg og grænser hurtigt bliver ikke-eksisterende. Organisationer laver forebyggende arbejde og tilbyder forløb til unge mellem 15 - 30 år, der har været i gråzoneprostitution eller lignende relationer.
"De unge tror, de har kontrollen i sugardating, men det har de ikke. Undervejs bliver deres grænser voldsomt udfordret og ofte overskredet, og deres seksuelle adfærd bliver mere og mere risikobetonet, og det kan give langvarige skader. Vi risikerer at se en endnu større gruppe unge i mistrivsel, hvis vi ikke sætter ind,” udtaler direktør i Kvisten, Lisbeth Høstgaard Møller.
Politikere har ansvaret for at justere rammerne
Gråzoneprostitution har udviklet sig til at være en reel samfundsproblematik, ifølge organisationerne. De efterlyser en politisk debat, der tager hånd om unge i sugardatingverdenen og justerer lovgivningen i de digitale platforme, hvor unge møder deres sugardaddies og -mommies. Politikerne skal få øjnene op for situationens reelle omfang, så vores unge fortsat får muligheder for at få den hjælp, de efterspørger, inden konsekvenserne for alvor eksploderer.
Der er brug flere midler til rådgivende og behandlende tilbud
Reden Ung, Kvisten, KKUC og Center for Digital Pædagogik har netop lanceret en fælles portal med viden, guides og værktøjer til forældre og fagpersoner, så de får adgang til redskaber, der kan hjælpe de unge, der opsøger hjælp til at håndtere konsekvenserne af deres oplevelser med gråzoneprostitution. De unge selv tilkendegiver et stort ønske om hjælp - og meget mere af den. En skærpet faglighed hos unges støttepersoner er et skridt i den rigtige retning, men det er ikke det største problem, når de unge skal lære at manøvre i en digitaliseret verden, hvor uopfordrede henvendelser vil have adgang til deres kroppe konstant, ifølge Reden Ung:
“I Reden Ungs rådgivning møder vi rådvilde forældre. Vi er fx blevet kontaktet af en mor, hvis 16-årige datter sælger nøgenbilleder og videoer til ældre mænd, men som ikke umiddelbart opfatter det som et problem. Moren ved ikke, hvordan hun skal passe på sin datter, og mangler viden om hvordan andre forældre og fagpersoner håndterer sådanne udfordringer,” fortæller Ann-Sophie Heinfelt Ernst-Rasmussen, faglig leder ved Reden Ung.
Tilgå sitet Grænseløst for fagpersoner på https://graenselost.dk/fagomrade/
Nøgleord
Kontakter
Lars Richter
Tlf:30 25 87 63lars@rebels.todayBilleder
Links
Følg pressemeddelelser fra Kvisten
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kvisten
Kvistens Taskforce holder oplæg i Hadsten1.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 21. oktober kan du høre oplæg om livet med senfølger efter en barndom præget af seksuelle overgreb. Kvistens Taskforce inviterer til gratis oplæg i Hadsten Kulturhus Sløjfen.
Ornella gik 2,5 tusind kilometer for at lægge fortiden bag sig25.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Italienskfødte Ornella bar den tunge bagage med seksuelle barndomstraumer hele vejen fra København til Napoli. Nu kan intet stoppe hende.
En ørkenvandring i psykiatrien endte godt hos Kvisten3.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nelly er en af de mange voksne, der kæmper imod traumer forårsaget af seksuelle overgreb i opvæksten. I Kvisten kommer mennesket før journalen, og det gjorde en stor forskel for hendes bedring.
Et uvurderligt samarbejde fortsætter: Gavner mennesker med senfølger efter seksuelle overgreb22.8.2024 08:46:50 CEST | Pressemeddelelse
Kvisten modtager bevilling fra Poul Due Jensens Fond frem til 2027. Donationen betyder, at hjælpen til voksne med senfølger efter seksuelle overgreb, kan fortsætte.
- Jeg tænkte ikke, at jeg passede ind. Jeg havde sådan en forventning om, at man skulle have oplevet bestemte ting for at gå i rådgivning27.6.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Behandlings- og rådgivningstilbud giver unge mulighed for at få indblik i egne handlingsmønstre og forsvarsmekanismer. I Kvisten mærker de en stigende interesse for deres Ungerådgivningsforløb, der dykker ned i alt lige fra barneseksualitet til dysfunktionelle familiemønstre og intimitet i seksuelle relationer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum