Danmarks Frie Forskningsfond

Unik registerforskning om sammenhængen mellem lægemidler og fosterskader

Del
1 million kvinder er kilde til unik viden om sammenhængen mellem lægemidler og fosterskader. Studiet viser, at mange lægemidler er helt ufarlige. Studiet relanceres i anledning af Danmarks Frie Forskningsfond og Det Koordinerende Organ for Registerforsknings konference om Big Data, som afholdes i dag. Konferencen skal skabe debat om brug af data til borgernes bedste.

For at se dette indhold fra images.unsplash.com, så skal du give din accept på toppen af denne side.

Forsker ved Statens Seruminstitut, Anders Hviid, har på baggrund af en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond forsket i sammenhængen mellem brug af lægemidler under graviditeten og fosterskader.

Da gravide kvinder af etiske årsager typisk ikke inkluderes i kliniske forsøg, er der mange af de lægemidler, som kvinderne anvender, der ikke er testet ved brug under graviditet.

- Det er i tilfælde som dette, at vores fantastiske folkeregister sammen med vores sundhedsregistre giver os mulighed for at undersøge kvinderne i et observationsstudie. Vi kan finde de gravide kvinder i registret, se hvilke lægemidler de har brugt, samt hvilke negative effekter, de har haft, fortæller Anders Hviid.

CPR-registrets størrelse, kvalitet og uafhængighed

CPR-registrets størrelse er ifølge Anders Hviid en af de store fordele. I Danmark har forskere mulighed for at inddrage så godt som et helt lands befolkning, hvilket er vigtigt.

- Det kan være svært at matche, selv for amerikanerne. De skal ud og rekruttere til sådanne observationsstudier, og det er både tidskrævende og dyrt. Vi får det hele serveret på et sølvfad, forklarer han.

De danske registerdata er indsamlet over tid. Det Centrale Personregister (CPR) kunne fejre sin 50-års fødselsdag i år. Det giver forskere mulighed for at rekonstruere en tidslinje for de personer, de studerer.

- Vi kan se, hvornår de gravide har været i kontakt med sundhedsvæsnet, hvad der er blevet registreret ved deres graviditet og hvilken medicin, de har fået. Vi har derfor højkvalitetsdata på, hvad der er sket og hvornår, fortæller Anders Hviid.

På den måde kunne han i sit studie kæde eventuelle misdannelser ved fosteret sammen med den enkelte graviditet og lægemiddelbrug.

Der kan være metodiske svagheder ved at indsamle data på én gang, men brugen af CPR-registret sammen med de enestående sundhedsregistre sikrer, at data er indsamlet uafhængigt.

- Det er et kvalitetsstempel i epidemiologisk forskning, slår Anders Hviid fast.

1 million gravide kvinder

Misdannelser er en type oplysninger, som er velregistreret. Sådanne oplysninger anvendes med stor hyppighed i dansk forskning.

Anders Hviids studie havde ikke været muligt at udføre uden CPR-registret.

- Vi har omkring en million kvinder med i vores studie. Hvis vi skulle have lige så mange uden at bruge CPR-registrert, ville det være helt umuligt. Det ville kræve, at vi inviterede en million kvinder, hvorefter vi skulle følge dem og indsamle oplysninger. Det kan man simpelthen ikke realistisk forestille sig kunne finde sted, siger Anders Hviid.

Flere studier i gravide

I studiet af sammenhængen mellem lægemiddelbrug og fosterskader var der ikke nogen lægemidler, som gav anledning til bekymring. Anders Hviids forskning er sidenhen blevet publiceret i tidsskriftet New England Journal of Medicine.

- Det er et kvalitetsstempel, ikke bare for os, men også for registrene, fortæller han.

Bevillingen til studiet har ført til mere forskning i gravides lægemiddelbrug og sammenhæng med fosterskader. Han har efterfølgende undersøgt forskellige vaccineproblemstillinger og mulige bivirkninger. Eksempelvis anbefaler de danske sundhedsmyndigheder, at man bliver influenzavaccineret under graviditeten, hvilket har givet anledning til at undersøge bivirkninger.

Sidste år publicerede Anders Hviid desuden en artikel i New England Journal of Medicine, som omhandlede HPV-vaccination af gravide.

- Det er meget unikt for Danmark, at vi har registrering af vaccination på landsplan. Det har vi kunnet drage nytte af, siger forskeren.

Nøgleord

Kontakter

Vil du vide mere? Så kontakt pressekonsulent Mette Lynge Hansen, tlf. 72 31 84 65, e-mail: met@ufm.dk

Links

Information om Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond
Asylgade 7
5000 Odense C

https://dff.dk/

Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den excellente forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, uafhængigt af politiske og strategiske satsninger.

DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond støtter nyskabende forskning og videnskabelig udvikling med 10,4 millioner kroner20.12.2023 06:10:00 CET | Pressemeddelelse

Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt bevillinger til 30 forskningsprojekter, tidsskrifter, netværk og udenlandske forskningsophold. Midlerne er fordelt på fire forskellige virkemidler og skal fremme videnskabelig nytænkning, styrke samarbejdet mellem danske og internationale forskningsmiljøer, styrke udbredelsen af humanistisk forskning, samt støtte talentfulde studerende.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye