Stor begejstring: Danskerne kæmper for biodiversiteten
’Danmarks Vilde Haver’ er en vild folkebevægelse, der er med til at skabe den handling, naturen har brug for. Gennem inspiration til for eksempel vandhuller, høstakke og hjemmehørende arter giver projektet danskerne den nødvendige viden til at give naturen og biodiversiteten en hjælpende hånd på egen hjemmebane. Og hver kvadratmeter tæller i kampen.
”Vi oplever en stor tilslutning til ’Danmarks Vilde Haver’. Antallet af deltagere er mere end fordoblet i forhold til sidste år - og det er med mere end to måneder tilbage af dette års projekt. Det høje engagement viser, at mange danskere interesserer sig for naturen og biodiversiteten, og at vi som individer er villige til at bidrage til at forbedre den. Der skal kæmpes hårdt for den danske biodiversitet, så jeg bliver ekstra fortrøstningsfuld på vores naturs vegne, når så mange står sammen og bliver en del af løsningen fremfor problemet,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Én deltager - 50.000 kvadratmeter
De mange tilmeldte kvadratmeter rummer alt fra haver og altankasser til indkørsler og store fællesarealer. Én af de mange deltagere er Lillian Jensen fra Nysted på Lolland, som har dedikeret hele 50.000 kvadratmeter - svarende til 7 fodboldbaner - til kampen for en bedre biodiversitet i Danmark. I det store areal har Lillian givet jorden ro og ladet de vilde planter få plads. Det har resulteret i, at store tæpper af vild merian er flyttet ind, hvilket medfører et summende liv fra insekter.
”Jeg er med i Danmarks Vilde Haver, fordi naturen er min allerhøjeste prioritet. Den er så vigtig for hele klodens overlevelse, men også for vores mentale og følelsesmæssige velbefindende som mennesker,” siger Lillian.
Også IKEA Danmark, der er partner på projektet i år, bidrager med deres kvadratmeter omkring de danske varehuse. Det gælder blandt andet 25.000 kvadratmeter græs rundt om varehuset i Taastrup, som nu får lov til at stå. Dertil har medarbejderne fjernet græs og plantet en engblanding på 1.000 kvadratmeter, der skal gøre gavn for blandt andet sommerfugle og bier.
En vild have kan også være pæn
Der er mange måder, man kan give naturen og dyrelivet mere plads i haven. Man kan for eksempel helt enkelt lade det hele gro. Men biodiversitet behøver ikke stå i modsætning til en have, der er indrettet med blomsterkrukker, rosenbed, køkkenhave og plads til familien – tværtimod. Ifølge Haveselskabet er det heller ikke besværligt eller tidskrævende at få en vildt pæn have.
”At give naturen plads betyder ikke, at man skal give slip på hele haven. Men ved at give naturen et hjørne af haven eller altanen og huske naturen, når vi planter nyt, gør vi en kæmpe forskel. I vores rådgivning kan vi høre, at flere og flere haveejere har taget budskabet til sig og tænker vilde plantearter, dyr og insekter med i planen, når de indretter sig udenfor. Vi er glade for den store interesse for større biodiversitet i haverne, for haveejerne kan gøre meget mere for den vilde natur, end de fleste sikkert tror,” siger Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet.
Dansk natur og biodiversitet har det skidt
Der er et massivt pres på Danmarks vilde natur og biodiversitet. Arter forsvinder i rekordfart, og det har store konsekvenser for biodiversiteten. Rødlisten fra 2019 viser blandt andet, at danske dyre- plante- og svampearter ikke har fået det bedre siden 2010, og at mange arter fortsat er i risiko for at uddø. Der er behov for handling, og det er lige netop handling for naturen, WWF Verdensnaturfonden, Haveselskabet og IKEA gerne vil skabe.
Og meget tyder også på, at interessen for biodiversitet og vild natur i de danske haver er steget, siden WWF Verdensnaturfonden og Haveselskabet startede ’Danmarks Vilde Haver’ i 2020. I år får projektet nemlig selskab af andre lignende projekter, blandt andre ’Sammen om et vildere Danmark’ fra Miljøministeriet og ’Slip haven fri’ fra Danmarks Naturfredningsforening og Rema 1000.
Vær med i folkebevægelsen
I skrivende stund er flere en 3.375 danskere tilmeldt ’Danmarks Vilde Haver’ med mere end 2,4 millioner kvadratmeter fordelt på haver, altaner og fællesarealer. Og man kan stadig nå at være med i kampen for den danske biodiversitet ved at tilmelde sig på hjemmesiden danmarksvildehaver.dk.
Find mere fakta og information om interviewmuligheder med haveejere i hele landet i vedhæftede pressemeddelelse.
Nøgleord
Kontakter
Sebastian Wulf, presserådgiver
WWF Verdensnaturfonden
(+45) 5132 9503 / sebastian.wulf@wwf.dk
Billeder

Vedhæftede filer
Information om WWF Verdensnaturfonden
WWF har kontorer i flere end 80 lande og mere end 1.200 projekter over hele verden. WWF er en af verdens største og mest indflydelsesrige organisationer med mere end fem millioner støtter globalt. WWF’s stærke position gør, at vi spiller en væsentlig rolle, når beslutninger skal tages globalt som nationalt. WWF’s mission er at stoppe forringelsen af jordens naturlige miljø og skabe en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen. WWF Verdensnaturfonden er den danske afdeling af World Wide Fund for Nature.
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
WWF og ARKEN står bag ny udstilling om Kenyas stærke kvinder17.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Kenyas kvinder, der kæmper for natur og ligestilling, er portrætteret af fotograf Petra Kleis i en ny (POP-UP)-udstilling af WWF x ARKEN. Udstillingen åbner 19. juni og er blevet til med støtte fra Danida. Værkerne udbydes efterfølgende på auktion hos Bruun Rasmussen.
Havets topmøde kan blive en gamechanger for havnaturen10.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
På FN’s havtopmøde 9.-13. juni kan det for første gang lykkes at lande en aftale for beskyttelse af havnaturen i de internationale farvande og bringe verden tættere på målet om at beskytte 30 pct. af havet inden 2030. Selvom Danmark på papiret er i mål med beskyttede områder, halter kvaliteten betydeligt, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden, der er til stede ved topmødet.
Se billederne: H.M. Dronningen besøgte unikt naturområde med sjældne biller og sommerfugle på Sydsjælland28.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag den 27. maj besøgte H.M. Dronningen WWF Verdensnaturfondens naturprojekt i Knudsskov på Knudshoved Odde. Her oplevede Hendes Majestæt bl.a. sommerfuglen okkergul pletvinge, som i dag er næsten forsvundet fra Sjælland.
Savannens konge er truet: Løven er uddød i 26 lande27.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Løverne har mistet hele 90 procent af deres levesteder og er gået tilbage med 90 procent siden 1950’erne. Inden 2050 bør løvebestanden være fordoblet, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
Fra 4.000 til 50.000: Redningsaktion for truet fisk slår vild rekord21.5.2025 10:46:10 CEST | Pressemeddelelse
Der er håb for kritisk truede brakvandsgedder i de sydsjællandske brakvandsområder, hvor det i år er lykkedes WWF og Vordingborg Kommune at sætte titusindvis af geddeyngel ud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum