WWF Verdensnaturfonden

Stor begejstring: Danskerne kæmper for biodiversiteten

Del

Flere tusind danskere har i år tilmeldt sig projektet ’Danmarks Vilde Haver’. Den store hjælp er tiltrængt for Danmarks natur og biodiversitet, der er i en skræmmende krise. Projektet går ud på at skabe en vild folkebevægelse, der skal give mere plads til naturen og levesteder for de danske arter. Og de mange deltagere fra start giver håb for holdet bag projektet.

Billedet er fra Lillian Jensens have i Nysted på Lolland. Lillian deltager i Danmarks Vilde Haver med 50.000 kvadratmeter. Foto af: Lillian Jensen
Billedet er fra Lillian Jensens have i Nysted på Lolland. Lillian deltager i Danmarks Vilde Haver med 50.000 kvadratmeter. Foto af: Lillian Jensen

’Danmarks Vilde Haver’ er en vild folkebevægelse, der er med til at skabe den handling, naturen har brug for. Gennem inspiration til for eksempel vandhuller, høstakke og hjemmehørende arter giver projektet danskerne den nødvendige viden til at give naturen og biodiversiteten en hjælpende hånd på egen hjemmebane. Og hver kvadratmeter tæller i kampen.

”Vi oplever en stor tilslutning til ’Danmarks Vilde Haver’. Antallet af deltagere er mere end fordoblet i forhold til sidste år - og det er med mere end to måneder tilbage af dette års projekt. Det høje engagement viser, at mange danskere interesserer sig for naturen og biodiversiteten, og at vi som individer er villige til at bidrage til at forbedre den. Der skal kæmpes hårdt for den danske biodiversitet, så jeg bliver ekstra fortrøstningsfuld på vores naturs vegne, når så mange står sammen og bliver en del af løsningen fremfor problemet,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Én deltager - 50.000 kvadratmeter

De mange tilmeldte kvadratmeter rummer alt fra haver og altankasser til indkørsler og store fællesarealer. Én af de mange deltagere er Lillian Jensen fra Nysted på Lolland, som har dedikeret hele 50.000 kvadratmeter - svarende til 7 fodboldbaner - til kampen for en bedre biodiversitet i Danmark. I det store areal har Lillian givet jorden ro og ladet de vilde planter få plads. Det har resulteret i, at store tæpper af vild merian er flyttet ind, hvilket medfører et summende liv fra insekter.

”Jeg er med i Danmarks Vilde Haver, fordi naturen er min allerhøjeste prioritet. Den er så vigtig for hele klodens overlevelse, men også for vores mentale og følelsesmæssige velbefindende som mennesker,” siger Lillian.

Også IKEA Danmark, der er partner på projektet i år, bidrager med deres kvadratmeter omkring de danske varehuse. Det gælder blandt andet 25.000 kvadratmeter græs rundt om varehuset i Taastrup, som nu får lov til at stå. Dertil har medarbejderne fjernet græs og plantet en engblanding på 1.000 kvadratmeter, der skal gøre gavn for blandt andet sommerfugle og bier.

En vild have kan også være pæn

Der er mange måder, man kan give naturen og dyrelivet mere plads i haven. Man kan for eksempel helt enkelt lade det hele gro. Men biodiversitet behøver ikke stå i modsætning til en have, der er indrettet med blomsterkrukker, rosenbed, køkkenhave og plads til familien – tværtimod. Ifølge Haveselskabet er det heller ikke besværligt eller tidskrævende at få en vildt pæn have.

”At give naturen plads betyder ikke, at man skal give slip på hele haven. Men ved at give naturen et hjørne af haven eller altanen og huske naturen, når vi planter nyt, gør vi en kæmpe forskel. I vores rådgivning kan vi høre, at flere og flere haveejere har taget budskabet til sig og tænker vilde plantearter, dyr og insekter med i planen, når de indretter sig udenfor. Vi er glade for den store interesse for større biodiversitet i haverne, for haveejerne kan gøre meget mere for den vilde natur, end de fleste sikkert tror,” siger Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet.

Dansk natur og biodiversitet har det skidt

Der er et massivt pres på Danmarks vilde natur og biodiversitet. Arter forsvinder i rekordfart, og det har store konsekvenser for biodiversiteten. Rødlisten fra 2019 viser blandt andet, at danske dyre- plante- og svampearter ikke har fået det bedre siden 2010, og at mange arter fortsat er i risiko for at uddø. Der er behov for handling, og det er lige netop handling for naturen, WWF Verdensnaturfonden, Haveselskabet og IKEA gerne vil skabe.

Og meget tyder også på, at interessen for biodiversitet og vild natur i de danske haver er steget, siden WWF Verdensnaturfonden og Haveselskabet startede ’Danmarks Vilde Haver’ i 2020. I år får projektet nemlig selskab af andre lignende projekter, blandt andre ’Sammen om et vildere Danmark’ fra Miljøministeriet og ’Slip haven fri’ fra Danmarks Naturfredningsforening og Rema 1000.

Vær med i folkebevægelsen

I skrivende stund er flere en 3.375 danskere tilmeldt ’Danmarks Vilde Haver’ med mere end 2,4 millioner kvadratmeter fordelt på haver, altaner og fællesarealer. Og man kan stadig nå at være med i kampen for den danske biodiversitet ved at tilmelde sig på hjemmesiden danmarksvildehaver.dk.

Find mere fakta og information om interviewmuligheder med haveejere i hele landet i vedhæftede pressemeddelelse. 

Nøgleord

Kontakter

Sebastian Wulf, presserådgiver
WWF Verdensnaturfonden
(+45) 5132 9503 / sebastian.wulf@wwf.dk

Billeder

Billedet er fra Lillian Jensens have i Nysted på Lolland. Lillian deltager i Danmarks Vilde Haver med 50.000 kvadratmeter. Foto af: Lillian Jensen
Billedet er fra Lillian Jensens have i Nysted på Lolland. Lillian deltager i Danmarks Vilde Haver med 50.000 kvadratmeter. Foto af: Lillian Jensen
Download
Billedet er fra Lillian Jensens have i Nysted på Lolland. Lillian deltager i Danmarks Vilde Haver med 50.000 kvadratmeter. Foto af: Lillian Jensen
Billedet er fra Lillian Jensens have i Nysted på Lolland. Lillian deltager i Danmarks Vilde Haver med 50.000 kvadratmeter. Foto af: Lillian Jensen
Download
Foto af: Simon Lundsgaard, Lundsgaard Photography
Foto af: Simon Lundsgaard, Lundsgaard Photography
Download

Vedhæftede filer

Information om WWF Verdensnaturfonden

WWF Verdensnaturfonden
WWF VerdensnaturfondenWWF har kontorer i flere end 80 lande og mere end 1.200 projekter over hele verden. WWF er en af verdens største og mest indflydelsesrige organisationer med mere end fem millioner støtter globalt. WWF’s stærke position gør, at vi spiller en væsentlig rolle, når beslutninger skal tages globalt som nationalt. WWF’s mission er at stoppe forringelsen af jordens naturlige miljø og skabe en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen. WWF Verdensnaturfonden er den danske afdeling af World Wide Fund for Nature.

Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

’Earth Overshoot Day’ ligger endnu engang tidligere i år - men Corona har vist os vejen29.7.2021 07:02:00 CEST | Pressemeddelelse

I dag, 29. juli, er jordens naturressourcer opbrugt for hele 2021. Dermed ligger ’Earth Overshoot Day’, som er dagen, hvor alle jordens ressourcer er opbrugt, og kloden begynder at gå i minus, tre uger tidligere end sidste år. Kun to gange tidligere har det set værre ud for planeten - et tydeligt signal om, at vi mennesker misbruger verdens ressourcer på bekostning af naturen. Men ifølge WWF Verdensnaturfonden er der en vej ud af mørket, der både vil gøre os rigere og give os mere natur.

H.K.H Kronprinsessen og WWF jubler: Der er håb for den danske natur21.6.2021 10:45:24 CEST | Pressemeddelelse

Flere tusinde højkvalitetsbilleder af den danske natur er på bare tre uger blevet delt under hashtagget #ForNaturenWWF, som er hjertet i H.K.H Kronprinsessen og WWF Verdensnaturfondens fælles fremstød for den danske natur. Danskernes kærlighed til naturen er overvældende, og det store engagement er et vigtigt skridt i kampen for at beskytte den vilde danske natur og de mange truede arter.

Nye guides hjælper danskerne til bedre plastikvaner17.6.2021 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse

Den 3. juli er det slut med at bruge engangsplastik som engangsbestik af plastik, plastiktallerkener til engangsbrug og sugerør af plast, når det såkaldte engangsplastikdirektiv træder i kraft. Heldigvis har Tuborg og WWF udviklet en række simple løsningskataloger og guides, der skal hjælpe danskerne, foreninger, koncertsteder og virksomheder med at knække deres plastikvaner – også når det kommer til engangsplastik. En kærkommen gave til de storforbrugende danskere, som årligt smider 33 kg engangsplastik i skraldespanden.

50 fiskebørnehaver skal skabe mere liv i Københavns Havn8.6.2021 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Verdens bedste storby at bade i, lystfiskeri fra kajkanten og et væld af rekreative muligheder. Havnemiljøet i København er blandt verdens bedste, og det skal det også være i fremtiden. WWF og By & Havn installerer i dag, på World Ocean Day, 50 fiskebørnehaver, der skal sikre flere beskyttede levesteder for de mindst 28 fiskearter, der i dag findes i Københavns Havn. Det naturforbedrende projekt er det største af sin art i Nordeuropa og det første store udviklingsprojekt i et femårigt partnerskab mellem By & Havn og WWF.

Fire grønne organisationer overrækker i dag 1,2 millioner underskrifter til Rasmus Prehn på Christiansborg2.6.2021 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

I dag, onsdag d. 2. juni 2021, overrækker fire grønne organisationer en opfordring fra 18.000 danskere og knap 1,2 millioner EU-borgere til fødevareminister Rasmus Prehn. Underskriverne kræver, at EU skal kæmpe hårdere for verdens skove. Det er et vigtigt skridt i kampen om at få Danmark længere frem i bussen og sætte en stopper for det forbrug og de produkter, der har skov og anden natur på samvittigheden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum