SMVdanmark: Rimelig kompensationsaftale men besynderligt at minister skyder trepart ned
Dagens aftale om brede kompensationspakker spænder et vigtigt net ud under virksomhederne, men det lover ikke godt, at erhvervsministeren allerede nu har besluttet, at den kommende trepartsaftale kun skal gælde de tvangslukkede virksomheder, mener SMVdanmark, der opfordrer til, at lønkompensationsforhandlingerne flyttes til Christiansborg.

Et politisk flertal har netop aftalt kompensation som følge af nye restriktioner og anbefalinger. Kompensationen gælder bl.a. for faste omkostninger og tab for selvstændige, hvis man har en omsætningsnedgang på 30 pct.
Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark, er tilfreds med aftalen.
"Aftalen er rimelig. Det er afgørende, at vi kompenserer virksomhederne, når vi lader dem trække læsset i vores kamp mod corona. Især er det positivt, at man kan få kompensation allerede ved et omsætningstab på 30 pct. Dermed spænder aftalen et vigtigt net ud under de berørte virksomheder," siger han.
Han undrer sig dog meget over, at erhvervsminister Simon Kollerup ved fremlæggelsen af aftalen udtalte, at den kommende lønkompensationsordning, som arbejdsmarkedets parter netop nu forhandler med regeringen, kun skulle gælde de tvangslukkede virksomheder.
"Det er jo arbejdsgiverne og fagbevægelsen, der sammen med regeringen har fået til opgave at lave en ny lønkompensationsordning, så de hårdt ramte virksomheder kan sende medarbejdere hjem med lønkompensation. Jeg synes, det er dybt besynderligt, at ministeren nu giver parterne håndjern på. Hvis en lønkompensationsaftale kun er for de formelt tvangslukkede, som fx diskoteker, så udelukker den jo alle de virksomheder, der reelt er tvangslukkede. Eventleverandørerne, der har fået aflyst stort set alle aftaler om julefrokoster i december, er jo teknisk set ikke lukket ned, men deres omsætning er væk, fordi regeringen kraftigt har anbefalet aflysning. Det er helt urimelig forskelsbehandling, hvis det ender med, at de ikke også får adgang til denne ordning,” siger Jakob Brandt.
Han opfordrer til, at lønkompensation fjernes fra treparts-institutionen og flyttes til politiske forhandlinger på Christiansborg.
”Fordi perioden for restriktioner kun er 4 uger, er løn reelt en fast omkostning på linje med fx husleje, som du heller ikke bare kan slippe fra med dags varsel. Efter en opsigelse vil en virksomhed hænge på lønnen i en periode, så det vil være en udgift, man ikke kan slippe for. Derfor bør lønkompensation være en opgave for politikerne ligesom de andre kompensationspakker,” siger Jakob Brandt.
Kontakter
David ElmerKommunikationschef
Tlf:+45 53 85 53 70elmer@smvdanmark.dkJakob BrandtAdm. direktør i SMVdanmark
Tlf:24 25 27 27brandt@smvdanmark.dkBilleder
Information om SMVdanmark
Om SMVdanmark
SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk
Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark
Ny analyse: Papirarbejde koster virksomhederne 16,5 mia. kr. årligt18.7.2022 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Indberetninger, afrapportering og kontakt til de offentlige myndigheder koster de små og mellemstore virksomheder dyrt. I 2021 krævede det, hvad der svarer til ca. 35.000 fuldtidsansatte at leve op til de mange indrapporteringskrav. Især for iværksættere og små virksomheder er kravene en mærkbar byrde, mener SMVdanmark.
Ny analyse: Vækstdræber nr. 1 er bureaukrati og regler11.7.2022 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Færre regler og mindre bureaukrati ligger øverst på hitlisten, når man spørger de små og mellemstore virksomheder, hvad man skal gøre for, at det bliver nemmere at starte og drive forretning i Danmark. Først længere nede på listen ligger klassiske ønsker som lavere aktie- og selskabsskat, viser survey blandt lidt over 1.000 virksomheder fra SMVdanmark.
SMVdanmark om ny rekrutteringsaftale: En sejr for SMV’erne29.6.2022 21:52:18 CEST | Pressemeddelelse
Den nye politiske aftale, der sænker beløbsgrænsen og gør det muligt for mindre virksomheder hurtigere at hente flere medarbejdere uden for Danmarks grænser, falder på et tørt sted. Dog er det ærgerligt, at vi skal helt frem til vinter, før det bliver muligt. Sæsonvirksomhederne har behov nu, mener SMVdanmark.
SMVdanmark: Skuffende med forskelsbehandling i grøn skattereform24.6.2022 12:25:02 CEST | Pressemeddelelse
Aftalen om en CO2-afgift og milliardstore subsidier til fangst af CO2 tilgodeser de store, meget forurenende virksomheder og vil betyde, at regningen bliver tørret af på de små og mellemstore virksomheder, mener SMVdanmark.
SMVdanmark: Grøn fond må ikke ende som de stores tag-selv-bord24.6.2022 11:27:40 CEST | Pressemeddelelse
Den grønne fond er gaven, vi ikke havde ønsket os. Men givet at det er den, vi får, så er det afgørende, at pengene gives som generelle fradrag og ikke tilskud. Ellers risikerer pengene at bliver tovtrækkeri mellem de store forurenere for til sidst at lande i en af de store forureneres lommer, mener SMVdanmark. Og selvom et højere beskæftigelsesfradrag som idé er god, vil det reelt ikke batte noget.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum