SMVdanmark om grøn skattereform: Regeringen tørrer regningen af på de små virksomheder
Regeringen har netop offentliggjort sit udspil til en CO2-afgift ”Grøn skattereform – et stærkere og grønnere Danmark i 2030”.
Thomas Rohden, politisk konsulent i SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, roser at erhvervslivet nu har fået en køreplan og en indsigt i, hvad man kan forvente at skulle betale. Men han er også kritisk over for udspillet.
”Det er skuffende, at regeringen går så langt i forhold til at give CO2-rabatter til udvalgte særinteresser og forlade princippet om, at forureneren selv betaler for sin egen forurening, for det flytter regningen fra de store virksomheder til forbrugerne og de små,” siger han.
Han henviser til, at regeringen vil lade virksomheder, der bruger såkaldte mineralogiske processer, fx Aalborg Portland, der producerer cement, slippe med en CO2-afgift på 100 kr. pr. ton udledt CO2, mens andre virksomheder skal betale 750 kr. pr. ton udledt CO2.
”Det vil gøre den grønne omstilling dyrere, end den behøver være og vil efterlade en stor regning til forbrugerne og de mindre virksomheder. Når de store, meget forurenende virksomheder slipper billigere, bliver regningen naturligvis større for alle andre,” siger Thomas Rohden.
Pengene bør føres tilbage til virksomhederne
Regeringen vil bruge en stor del af indtægten fra CO2-afgifterne til subsidieordninger, fx 4 mia. kr. til omstillingsstøtte og 3 mia. kr. til at indfange CO2 (carbon capture). Det er ikke den bedste brug af pengene, mener Thomas Rohden.
”De mange milliarder som virksomhederne betaler i CO2-afgifter skal ikke gå til ineffektive og fordyrende subsidieordninger målrettet de største virksomheder. I stedet bør pengene fra CO2-afgifterne krone for krone gå til lavere skatter og energiafgifter. Så kan virksomhederne selv vælge, hvordan de bedst og mest effektivt omstiller deres virksomhed,” siger han.
Misvisende pris
Endeligt mener han, det er misvisende, at regeringen skriver, at prisen pr. ton CO2 bliver 850 kr. for virksomheder med mineralogiske processer, fordi det inkluderer en udgift på 750 kr. pr ton til at købe EU-kvoter for.
”Det ser jo godt ud på papiret, men i praksis uddeler EU gratis-kvoter for en stor del af produktionen til disse virksomheder," siger han.
Kontakter
David ElmerKommunikationschef
Tlf:+45 53 85 53 70elmer@smvdanmark.dkThomas RohdenPolitisk konsulent
Tlf:+45 71903043rohden@smvdanmark.dkInformation om SMVdanmark
Om SMVdanmark
SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk
Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark
Ny aftale fremtidssikrer Dankortet – og det er godt nyt for tusindvis af små virksomheder26.6.2025 14:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Dankortet bliver nu bedre rustet til den digitale fremtid med mere konkurrence. SMVdanmark har spillet en nøglerolle i aftalen til gavn for mange små og mellemstore virksomheder.
SMVdanmark: Formandskabet skal bruges til at forenkle regler – ellers har vi ikke råd til øget konkurrenceevne og forsvar19.6.2025 13:34:29 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks EU-formandskab skal bruges til at sikre mindre bureaukrati og enklere regler, hvis vi vil styrke Europas konkurrenceevne og finansiere et robust fælles forsvar. SMVdanmark ser formandskabet som en historisk chance for at sætte regelforenkling øverst på EU’s dagsorden – til gavn for de millioner af små og mellemstore virksomheder over hele Europa.
Aktindsigt viser store forskelle i brugen af juniormesterlære: Flere kommuner løfter ikke ansvaret10.6.2025 10:33:25 CEST | Pressemeddelelse
SMVdanmark har søgt aktindsigt i brugen af den nye juniormesterlæreordning hos landets kommuner. Resultatet viser store geografiske forskelle. I nogle kommuner deltager over 10 procent af eleverne, mens andre ikke har én eneste tilmeldt. SMVdanmark opfordrer til, at alle kommuner kommer i gang med at bruge ordningen, som kan gøre en stor forskel for unge.
SMVdanmark: EU-strategi har potentiale – men iværksætterne har brug for mere end gode hensigter28.5.2025 14:39:40 CEST | Pressemeddelelse
EU lancerer ny strategi for at fastholde vækstvirksomheder i Europa med fokus på bedre adgang til kapital og talent og på enklere regler. SMVdanmark roser ambitionerne, men understreger, at iværksætterne har brug for konkret handling, ikke blot hensigter i en strategi.
Frisører, tandlæger og transportbranchen har de dårligste oplevelser i mødet med det offentlige28.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er store forskelle på, hvordan SMV’er i forskellige brancher oplever samarbejdet med offentlige myndigheder, viser en ny analyse fra SMVdanmark. Det samlede billede er dog, at der alle steder er plads til forbedring. SMVdanmark opfordrer til politisk handling og til opgør med skrankepavekultur.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum