Sådan slipper du for maveonde og usund kemi i julemaden
I december sætter Fødevarestyrelsen ind med en offensiv på sociale medier med gode råd til forbrugerne, så de undgår diarré og skadelige kemiske stoffer på grund af julens måltider.
Julen er dyr i år, og derfor vil flere sandsynligvis forsøge at spare, hvor de kan – for eksempel ved at slukke for kogepladen og lade risengrøden koge færdig under dynen.
Det er også en god idé, hvis blot du kender de gode råd, som kan spare dig og dine middagsgæster for både bakterier, virus og sundhedsskadelige kemiske stoffer.
Fødevarestyrelsen deler ud af de gode råd på både Facebook og Instagram i resten af december måned.
- Hvert år bliver mange syge af den mad, de spiser i december. Formentlig fordi de glemmer de basale hygiejneråd, når de har travlt med at lave mad til deres gæster. Én af de klassiske fejl er, at risengrøden får lov at stå og lumre for længe under dynen, og at den lune ret ikke bliver varmet ordentligt igennem, inden den kommer på bordet. Dermed bliver maden et slaraffenland for de bakterier og virus, som kan give både opkast og diarré, fortæller kontorchef i Fødevarestyrelsen, Bente Holst.
Stanniol dur ikke til rødkål
Ud over at køle maden hurtigt ned og varme den godt igennem inden servering, kan du også gøre noget for at undgå uønskede stoffer i maden.
Det er for eksempel en dårlig idé at opbevare sur mad som rødkål og syltede rødbeder i mormors gamle krystalskåle i længere tid. Krystal har et meget højt indhold af bly, og det sundhedsskadelige metal kan trænge ind i maden.
Det samme gælder sølvpapiret, som kan frigive aluminium til maden, hvis den ligger sammen med rødkål, syltede rødbeder og anden sur mad natten over.
Derudover gælder de gode, gamle hygiejneråd stadig; vask hænderne grundigt, inden og mens du laver mad, og sørg for at holde råt kød væk fra færdig mad som salat og brød.
- Vi håber, at mange vil følge vores gode råd til julens måltider på Facebook eller Instagram – og du må meget gerne dele dem med familie og venner. Det er ganske få ting, der skal til for at undgå både maveonde og uønskede kemiske stoffer i maden, slutter Bente Holst.
Tre gode råd til julens måltider
- Lad maksimalt risengrøden stå under dynen i én time – og spis den enten med det samme eller sæt den på køl til senere brug.
- Opbevar sure fødevarer som rødkål og syltede rødbeder i porcelænsskåle eller plastbeholdere, hvis de skal stå i køleskabet natten over.
- Servér retterne rygende varme og sæt rester hurtigt på køl.
Følg Fødevarestyrelsen på Facebook og Instagram for at få flere gode råd.
Yderligere oplysninger, Fødevarestyrelsens pressetelefon: 2284 4834.
Nøgleord
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Madtransportører har styr på hygiejnen1.2.2023 13:05:16 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen fandt ingen problemer med hygiejne og opbevaring under kontrol af knap 200 transportører, som leverer måltidkasser og dagligvarer direkte til forbrugerne
Udbrud af fugleinfluenza i stor hønsebesætning ved Hedensted2.1.2023 13:55:14 CET | Pressemeddelelse
En besætning med 50.000 høns er ramt af smitsom og dødelig fugleinfluenza. For at begrænse både fuglenes lidelser og smitterisikoen bliver hele besætningen aflivet de kommende dage.
Dansk frugt og grønt klarer sig godt i kontrol af sprøjtemiddelrester21.12.2022 14:10:00 CET | Pressemeddelelse
Danske fødevarer indeholder færre sprøjtemiddelrester end tilsvarende udenlandske varer, viser ny pesticidrapport.
Kødkvæg skal kunne finde ly for blæst og regn30.11.2022 10:24:00 CET | Pressemeddelelse
Det våde og kolde vintervejr er på vej og stiller særlige krav til ejerne af udegående kvæg. Sidste vinter var usædvanligt mild. Alligevel fik mere end 15 pct. af ejerne sanktioner for deres hold af udegående kødkvæg, da Fødevarestyrelsen var på kontrolkampagne.
Fødevarestyrelsen advarer: Høj risiko for fugleinfluenza22.11.2022 14:37:12 CET | Pressemeddelelse
Fortsat stigning af fugleinfluenza i Europa, får Fødevarestyrelsen til at skrue op for trusselsvurderingen. Fra den 23. november 2022 skal høns og andet fjerkræ som hovedregel holdes inde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum