Besætning med 10.000 kalkuner i Vesthimmerland er ramt af fugleinfluenza
Fødevarestyrelsen har torsdag erklæret udbrud af fugleinfluenza i Aalestrup i Vesthimmerlands kommune i en besætning med omkring 10.000 kalkuner. Allerede torsdag indleder Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen arbejdet med at aflive dyrene. Fjerkræavlere og hobbybesætninger i en radius af 10 km fra den smittede besætning i Aalestrup bliver omfattet af restriktioner.

En kalkunbesætning med pludselige dødsfald og et stort antal dyr med tydelige tegn på sygdom blev torsdag bekræftet smittet med fugleinfluenza H5N1. For at undgå yderligere lidelse for dyrene, samt stoppe smitten, har Fødevarestyrelsen straks indledt aflivningen af kalkunerne. Det er planlagt, at de 10.000 aflivede kalkuner allerede fredag bliver samlet sammen og transporteret til sikker destruktion for at forebygge smittespredning.
Udbruddet kommer 10 dage efter et udbrud af fugleinfluenza i en mindre fjerkræbesætning nord for Roskilde.
- Vi overvåger udbredelsen af fugleinfluenza i de vilde fugle, og må desværre konstatere, at faren ikke er drevet over. Det betyder, at kravet om, at fjerkræ og andre fugle i fangenskab i hele Danmark skal være indelukket eller overdækket, desværre kommer til at gælde i endnu et stykke tid. Det betyder også, at alle der holder fugle fortsat skal være ekstra opmærksomme og opretholde god smittebeskyttelse, siger enhedschef Mette Kirkeskov Sie, Fødevarestyrelsen.
Zoner skal inddæmme smitte
Som følge af udbruddet i Aalestrup har Fødevarestyrelsen oprettet en tre km beskyttelseszone samt en 10 km overvågningszone rundt om den smittede besætning. I begge zoner skal fjerkræ- og fugleejere registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. I zonerne er det blandt andet forbudt at afholde udstillinger med fugle og fjerkræ, flytte fugle og produkter fra fugle inden for og ind og ud af zonen, medmindre Fødevarestyrelsen har givet tilladelse.
Udbruddet i Aalestrup kan komme til at påvirke eksporten af fjerkræ og fjerkræprodukter fra Danmark til tredjelande.
Råd og regler
Sygdommen kan blive spredt via vilde fugle, fugleafføring og døde fugle og blive bragt ind i fjerkræindhegninger, når deres ejere går ind til dyrene. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man rengør sine støvler, inden man går ind til fuglene.
Fødevarestyrelsen indførte den 17. december 2024 krav om, at fjerkræ og fugle i fangenskab som hovedregel skal være i en indhegning, der er er overdækket med fast tag, net eller tråd, samt at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme i nærheden af foder og drikkevand og dermed kan smitte besætningen. Fødevarestyrelsen anbefaler alle fjerkræejere, også dem, der er undtaget fra kravene om biosikringsforanstaltninger, fortsat beskytter sine fugle mod direkte kontakt med de vilde fugle.
Se bekendtgørelsen om bl.a. restriktionszonerne i Aalestrup her
Se det aktuelle kort over restriktionszoner i Danmark
Hvis du ser høj dødelighed eller problemer med vejrtrækningen hos dine fugle, kan det være et tegn på fugleinfluenza. Du har i så fald pligt til at kontakte en dyrlæge.
Finder du en død fugl i naturen, som du tror kan være død af fugleinfluenza, kan du melde fundet til Fødevarestyrelsen på appen 'Fugleinfluenza Tip'.
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Lille hønsebesætning i Roskilde kommune ramt af fugleinfluenza1.4.2025 17:55:00 CEST | Pressemeddelelse
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne. Fjerkræ i hele Danmark skal fortsat være indelukket eller overdækket.
Fødevarestyrelsen har testet frugt og grønt for pesticidrester – danske produkter klarer sig bedst i analyserne17.12.2024 07:59:00 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har kontrolleret ca. 2.500 fødevarer for pesticidrester. 98 procent af prøverne viste intet indhold af pesticidrester eller indhold under de tilladte niveauer, mens pesticidindholdet i 1,2 procent af prøverne kan udgøre en sundhedsrisiko ved indtag over tid.
Fødevarestyrelsen advarer forbrugere mod kosttilskud, der kan give leverskader15.10.2024 17:42:29 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen advarer mod kosttilskuddet Ginseng Kianpi Pil, der indeholder en rod, som er vurderet sundhedsskadelig. Salget af Ginseng Kianpi Pil er sket via Den Blå Avis. Det er nu stoppet af Fødevarestyrelsens rejsehold.
Pas på dine drøvtyggere – bluetongue-virus nærmer sig Danmark28.5.2024 10:00:20 CEST | Pressemeddelelse
Bluetongue er ikke klassificeret som fx fugleinfluenza og afrikansk svinepest. Dermed udbetaler myndighederne hverken erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i danske besætninger med får, kvæg eller geder.
Hakket oksekød årsag til salmonellaudbrud9.5.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Oksekød fra England er årsag til det udbrud med Salmonella, som de seneste knap to måneder har ramt mere end 50 patienter i Danmark. Det viser resultaterne af det opklaringsarbejde, som er udført i tæt samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og den danske importør.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum