Landdistrikternes FællesrådLanddistrikternes Fællesråd

Ny undersøgelse: Bekymring for fremtiden er større i landdistrikterne

Del
Danskere i landdistrikterne er mere skeptiske for fremtiden end i storbyerne. Det indikerer svarene på en række spørgsmål i en ny undersøgelse, som Epinion har gennemført for Landdistrikternes Fællesråd og Landbrug & Fødevarer. Det er anden gang, de to organisationer foretager en fælles måling af holdningerne blandt danskere bosat i land og by.
Analyseinstituttet Epinion har på vegne af Landbrug & Fødevarer og Landdistrikternes Fællesråd gennemført  en måling af holdningerne blandt danskere bosat i land og by.
Analyseinstituttet Epinion har på vegne af Landbrug & Fødevarer og Landdistrikternes Fællesråd gennemført en måling af holdningerne blandt danskere bosat i land og by.

Stigende energi- og fødevarepriser er en større kilde til bekymring i landdistrikterne sammenlignet med byerne. Borgere i landdistrikterne føler i mindre grad, at den nationale debat tager højde for udviklingen i deres lokalområde. Og kun 36 pct. af danskerne i landdistrikterne forventer at kunne finde job i samme område, hvis de mister deres nuværende job.

Med et folketingsvalg lige om hjørnet, så er det ifølge Landbrug & Fødevarer afgørende, at der er en forståelse for de forskelle i levevilkår, som afgør, hvad der optager danskerne i henholdsvis by og land.

- Forholdet mellem land og by har de sidste år været et vigtigt tema i den politiske debat. Og med god grund. Der hersker ingen tvivl om, at levevilkår og muligheder er forskellige land og by imellem, og det kræver politisk opmærksomhed, hvis ikke landet skal trækkes skævt og udviklingen i landdistrikterne sættes i stå, siger Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer. 

Selvom forskellen er blevet mindre udtalt sammenlignet med 2021, så oplever borgere i land- og yderkommunerne generelt en mere negativ udvikling i deres lokalområde end borgerne i storbyerne gør.

Derfor er det også vigtigt, at bekymringerne hos borgere i landdistrikterne bliver taget seriøst, mener formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard:

- Når vi ser en større bekymring blandt borgere i landdistrikterne, er det vigtigt at huske på, at læren fra finanskrisen er, at kriser kradser hårdere og er markant mere langvarige på landet. Det understreger, at landdistriktsborgerens bekymringer er reelle og skal tages seriøst, understreger han. 

Frygter konsekvenser af CO2-afgift

Danskerne uden for de store byer er markant mere bekymrede for tab af arbejdspladser ved en CO2-afgift, end borgere i storbyerne. Hos begge grupper mener et klart flertal dog, at en CO2-afgift ikke må koste arbejdspladser på landet.

I undersøgelsen svarer 73 pct. af de adspurgte med bopæl i en land- eller yderkommune, at det er vigtigt eller meget vigtigt, at en CO2-afgift ikke må føre til færre arbejdspladser i landdistrikterne. For borgere i storbyer er tallet 54 pct.

- Den grønne omstilling og CO2-reduktionsmålene er en samfundsopgave, som hele landet skal bidrage til at løse. Men lige nu er byrden ulige fordelt. Det er hovedsageligt uden for de største byer, at danske produktionsvirksomheder befinder sig. Det er de virksomheder, der tjener eksportkroner hjem til Danmark, og som skaber liv, arbejdspladser og udvikling i landdistrikterne, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

I den henseende kan undersøgelsens resultater være med til at aflive myter på spørgsmålet om en CO2-afgift, mener formand for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard:

- Det er ikke overraskende, at der er stor bekymring i landdistrikterne. Men vi kan altså også konstatere, at land og by langt hen ad vejen er enige i, at en CO2-afgift ikke må skævvride Danmark geografisk og koste arbejdspladser i landdistrikter, der i forvejen har oplevet en lavere vækst end resten af landet.      

Fakta: Om Landdistriktsbarometeret

Sidste år kunne Landbrug & Fødevarer og Landdistrikternes Fællesråd sammen præsentere Landdistriktsbarometeret for 2021. De to organisationer har i år valgt at gentage undersøgelsen. Der er i 2022 indsamlet 2.000 interviews blandt befolkningen (18+ år) i perioden 10.-18. maj.

Landdistriktsbarometeret har til formål at afklare danskernes holdning til politiske spørgsmål og den generelle udvikling i deres lokalområde. Indsamlingen er foretaget af analyseinstituttet Epinion og er baseret på et repræsentativt udsnit af danskerne. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Analyseinstituttet Epinion har på vegne af Landbrug & Fødevarer og Landdistrikternes Fællesråd gennemført  en måling af holdningerne blandt danskere bosat i land og by.
Analyseinstituttet Epinion har på vegne af Landbrug & Fødevarer og Landdistrikternes Fællesråd gennemført en måling af holdningerne blandt danskere bosat i land og by.
Download

Information om Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd
Pakhusvej 3,1
8382 Hinnerup

61 313 636http://www.landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.

Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Boligejere i landdistrikterne snydes for tilbagebetaling af boligskat – minister kaldes i samråd14.1.2025 09:30:24 CET | Pressemeddelelse

Skatteminister Rasmus Stoklund kaldes i dag i samråd om boligejere, der i årevis har betalt for meget i boligskat. Borgerne kan helt urimeligt ikke få deres penge tilbage, fordi skattevæsenets IT-system fejler, og de kan ikke klage over afgørelsen hos Vurderingsstyrelsen. Problemet er langt overvejende i landdistrikterne, hvor ejendomsvurderingerne har været for høje i forhold til de reelle ejendomspriser, vurderer Landdistrikternes Fællesråd.

Landdistrikterne: Lynhurtigt bredbånd på vej, men reduceret pulje bremser udrulningen18.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

I årevis har adresser i hovedstadsområdet fået markant større tilskud fra bredbåndspuljen sammenlignet med adresser i landdistrikterne. Men i år er det primært landdistrikter og øer, som får glæde af midlerne, ligesom der gives et større tilskud til disse områder, hvor behovet netop er størst. Det glæder Landdistrikternes Fællesråd, som dog bemærker, at puljen er oversøgt, og at der er behov for flere midler fremover.

Landdistrikter: Ingen nye prioriteringer på landdistriktsområdet22.11.2024 13:41:28 CET | Pressemeddelelse

Finanslovsaftalen rummer ingen nye landdistriktsinitiativer, udover hvad der tidligere på året er besluttet gennem politiske aftaler. Det bekymrer Landdistrikternes Fællesråd, der samtidig efterlyser håndværkerfradraget målrettet land-, ø og yderområder, hvor behovet for energirenovering og klimasikring er langt størst, og hvor finansieringsmulighederne for den enkelte boligejer er dårligst.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye