Ny tjekliste skal fremme sikkerheden i virksomhedernes internetopkoblede enheder
Stadig flere virksomheder anvender internet-opkoblede enheder, som fx sensorer. Det giver en række sikkerhedsmæssige udfordringer. En ny tjekliste skal fremme sikkerheden i dansk erhvervsliv gennem en række konkrete anbefalinger til, hvad virksomhederne kan gøre for at beskytte sig, når de anvender eller skal til at investere i IoT-enheder.

Danske virksomheder bruger i stigende grad internet-forbundne enheder (IoT) til fx overvågning, fjernstyring af temperatur eller til at give besked når en maskine skal serviceres. Hver fjerde virksomhed anvender IoT i dag. (Kilde)
IoT kan både understøtte effektiviseringsgevinster og grøn omstilling, hvor bedre overblik over forsyningsnettene, fjernstyring af opladning af elbiler og af vores energiforbrug kan være med til at understøtte energioptimering.
Men IoT-enheder kan samtidig udgøre en alvorlig sikkerhedsrisiko for virksomheden. En dårligt beskyttet IoT-enhed kan i værste fald give hackere mulighed for at komme ind i virksomhedens computernetværk. Nogle IoT produkter opsamler og videresender data, som er vigtige at beskytte. Et sikkerhedsbrud i disse IoT-enheder kan have store økonomiske konsekvenser. I 2025 forventes hvert fjerde cyberangreb mod virksomheder at ske via IoT-enheder. (Kilde)
Heldigvis er der er en række ting, som virksomheder kan gøre for at sikre deres IoT-enheder.
Med en ny tjekliste til virksomheder der benytter IoT-enheder ønsker Erhvervsstyrelsen og Rådet for Digital Sikkerhed at fremme cybersikkerheden i dansk erhvervsliv med en række helt konkrete råd.
"IoT sikkerhed starter som oftest hos dem, der udvikler produkterne. Derfor er det vigtigt at virksomhederne indgår dialog med deres leverandør om at levere IoT-enheder med passende sikkerhed – og fx opfordre til at leverandøren tilslutter sig certificeringer og mærkningsordninger. Et andet vigtigt råd er, at virksomheden skal have et opdateret overblik over, hvad de har af IoT-enheder, hvad de bruges til og hvornår de senest er opdaterede," siger Gert Læssøe Mikkelsen, bestyrelsesmedlem i Rådet for Digital Sikkerhed og chef for Alexandra Instituttets Security Lab.
"For at vi som samfund kan drage nytte af de gevinster og muligheder der er ved at anvende IoT, er det centralt at virksomhederne er bevidste om de muligheder og risici som brug af IoT medfører. Det bliver et konkurrenceparameter for danske virksomheder, at forbrugere og samarbejdspartnere kan stole på, at virksomhederne har styr på sikkerheden, og IoT skal tænkes med i dette," siger vicedirektør Torsten Andersen, Erhvervsstyrelsen.
Tjeklisten kan hentes på www.digitalsikkerhed.dk og www.sikkerdigital.dk
Yderligere oplysninger: Gert Læssøe Mikkelsen, Alexandra Instituttet A/S, tlf. + 45 24 26 99 11, gert.l.mikkelsen@alexandra.dk
Nøgleord
Billeder
Vedhæftede filer
Information om Alexandra Instituttet

Åbogade 34 · Njalsgade 76, 3. sal
8200 Aarhus N · 2300 København S
+45 70 27 70 12https://alexandra.dk
100 eksperter under ét tag
Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger.
Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet computer graphics, kunstig intelligens, internet of things, big data, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter.
Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.
Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
Interaktive gulve skaber glæde hos indlagte børn på Eventyrgangen på OUH24.2.2021 12:11:17 CET | Pressemeddelelse
De interaktive gulve på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital betyder, at børnene kan bruge tiden aktivt i stedet for bare at ligge på deres stue og vente på, at de bliver raske. Løsningen har været en åbenlys succes, og giver særligt mening under Corona-pandemien, fordi det giver plads til leg, uden at man rører ved noget.
Bevilling på ti millioner skal styrke danske virksomheders it-sikkerhed10.2.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Cybersikkerhed skal være en nem og naturlig del af udviklingen af de løsninger, der kommer fra danske leverandører af softwareprodukter og hos de konsulenthuse, som ofte udgør det digitale fundament for hverdagen i mange små og mellemstore virksomheder. En ny bevilling på 10,4 millioner kr. fra Industriens Fonds cybersikkerhedsprogram skal løfte cybersikkerheden i dansk erhvervsliv ved at højne cybersikkerhedsniveauet i virksomhedernes digitale løsninger.
Blockchain skaber nye forretningsmuligheder for bilindustri og finanssektoren9.2.2021 13:09:07 CET | Pressemeddelelse
Blockchain er en moderne version af de økonomiske regnskaber, som vi har brugt i århundreder. Men hvordan fungerer blockchain-teknologien egentligt? Blockchain Academy Network har samlet en række eksempler på, hvordan teknologien skaber nye forretningsmuligheder inden for en række områder.
Her er hovedlinjerne for vores forskningsindsats de næste fire år25.1.2021 15:28:45 CET | Pressemeddelelse
De aftaler, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen netop har indgået med GTS-institutterne betyder blandt andet, at Alexandra Instituttet skal etablere digitale test-, demonstration- og udviklingsfaciliteter, kaldet TDU, som kan styrke brugen datadrevne services i virksomheder. Visionen er at bringe danske virksomheder ind i eliten inden for anvendelse af data og digitale teknologier til bæredygtig grøn vækst.
Flere virksomheder skal bruge kunstig intelligens til at styrke forretningen21.1.2021 13:58:25 CET | Pressemeddelelse
Nyt nationalt initiativ skal gøre dansk erhvervsliv bedre til at arbejde med kunstig intelligens. Det skal føre til nye produkter, innovative services og generelt øge konkurrenceevnen hos danske virksomheder.
It-samarbejde har styrket danske CLIMAID’s arbejde med fejlsøgning i deres IoT-løsninger15.1.2021 10:08:24 CET | Pressemeddelelse
En IoT-løsning består typisk af flere forskellige hardware- og softwareløsninger, der er leveret af flere virksomheder. Kombinationen af forskellige kompetencer, der er enten it-tekniske eller domænespecifikke, kan gøre det potentielt svært at spotte fejl og uregelmæssigheder – også kaldet anomalier – i et IoT-setup.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum