DIREC uddeler 27 millioner til AI-forskning
Digital Research Centre Denmark (DIREC) har netop bevilget 27 millioner kroner til syv nye forskningsprojekter, der udvikler næste generation af AI. Målet er at sikre danske digitale gennembrud, der styrker Danmarks digitale suverænitet.

Syv nye AI forskningsprojekter ser dagens lys i dag. DIREC bevilger 27 millioner til projekter med internationalt format, som skal styrke Danmarks position inden for AI.
”Vi forventer at se både nye teknologiske gennembrud og konkrete løsninger, som styrker både dansk erhvervsliv, forskning og vores offentlige institutioner. De her forskningsprojekter skal ikke bare ende som videnskabelige artikler, men omsættes til løsninger, der skaber værdi for det danske samfund,” siger Thomas Riisgaard Hansen, direktør for DIREC.
Alle projekter kræver samarbejde mellem minimum to universiteter og en virksomhed for at fremme partnerskaber og resultater, der når ud over universitetsgangene.
AI i alt fra sundhed til bæredygtighed
Siden 2021 har DIREC med et samlet budget på over 200 millioner kroner bevilget midler til omkring 50 forsknings- og innovationsprojekter inden for avanceret digital forskning.
De syv nye projekter spænder bredt, men er centreret om AI. Fra AI i sundhedssektoren til droner og energioptimering. Alle otte danske universiteter samt Alexandra Instituttet er repræsenteret. Det samme er danske virksomheder som B&O, Ørsted, Danfoss og Universal Robots. Udvælgelsen er sket af en international komité med otte europæiske nationaliteter.
“Vi står foran et væld af muligheder med AI. Men hvis vi for alvor skal høste frugterne, kræver det digitale dream teams bestående af offentlige aktører, innovative virksomheder og topforskere fra de danske universiteter. Det har været en vigtig faktor i udvælgelsesprocessen,” siger Thomas Riisgaard Hansen.
Katalysator for AI-udviklingen
DIRECs rolle som en samlende aktør i det danske forskningslandskab er vigtig, når det gælder om at omsætte politiske ambitioner til konkret innovation, afslutter DIRECs bestyrelsesforperson Jens Christian Godskesen:
"DIREC var de første til at samle alle danske universiteter og skabe en stærk, samlet platform for digital forskning i Danmark. Vi gør det lettere at føre visioner om digital forskning ud i livet, så investeringerne skaber reel værdi for samfundet. Det styrker både dansk forskning på det digitale område og Danmarks position inden for AI.”
Fakta: Disse syv projekter modtager støtte fra DIREC i 2025-2026
-
REINS: Runtime Reconfigurable Embedded Intelligence for Resource-Constrained Cyber-Physical Systems
-
FAIRFM: Robustness and Fairness of Fetal Ultrasound Foundation Models
-
GREENSQL: AI-Based Energy Estimation for Sustainable SQL
-
MOTUS: Monitoring and Testing of Uncertainty and Safety for Smart Co-bots
-
Next Generation of AI: Understanding and Supporting Secure AI Tools in Software Development Teams
-
1813AI: Citizen-Facing Bidirectional AI for Emergency Triage
-
PERSIST: Persistent Drone Operations at Critical Infrastructure
Kontakter
Thomas Riisgaard HansenDirektørDIREC
Tlf:+45 29 40 33 97thomas.r.hansen@direc.dkOm DIREC
Digital Research Centre Denmark (DIREC) er en national satsning, der siden 2021 har samlet forskere fra Danmarks otte universiteter og Alexandra Instituttet i samarbejde med erhvervsliv og offentlige aktører. Med over 50 igangsatte projekter og flere end 300 involverede forskere har DIREC bidraget til konkrete digitale løsninger. Resultaterne spænder fra nye AI-værktøjer til etisk design og bæredygtig teknologi, og centret fungerer i dag som en væsentlig katalysator for Danmarks digitale udvikling.
Alexandra Instituttet
100 eksperter under ét tag
Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger.
Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet Visual computing, kunstig intelligens, IoT, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter.
Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.
Vi er Danmarks eneste Godkendte Teknologiske Service-institut specialiseret i it og digitalisering.
Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
AI-briller og stemmestyring giver direkte adgang til fejlsøgning i produktionen3.7.2025 11:48:39 CEST | Pressemeddelelse
Industrimaskiner, der selv retter fejl og samtidig kan oplære nye medarbejdere i, hvordan man bruger dem. Smarte briller med indbyggede AI-assistenter, der gør det muligt at få instruktioner i realtid. Det er nogle af de scenarier, man ser ind i, når det gælder fremtidens produktion.
Vibrationssensor hjælper med at forudsige slid på kostbare maskindele2.6.2025 09:55:38 CEST | Pressemeddelelse
Virksomheden RUNI har fået testet en løsning med vibrationssensorer for at opdage slid på maskindele i tide. Sammen med Alexandra Instituttet blev forskelle i vibrationer brugt til at identificere problemer før nedbrud.
Ny platform forbedrer produktionslinjen, bundlinjen og CO2-regnskabet21.5.2025 13:30:44 CEST | Pressemeddelelse
Ny løsning fra Ranlev Industri Automation gør det muligt at måle klimaaftrykket helt ned på produktniveau. Løsningen er udviklet i samarbejde med Alexandra Instituttet i regi af projektet Afkobling 2030.
Jakob Ellemann-Jensen bliver ny forperson i Security Tech Space20.5.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Som ny forperson skal Jakob Ellemann-Jensen samle kræfterne på tværs af erhvervsliv, myndigheder og forskning i kampen mod den stigende cybertrussel
Danmark går forrest i Europa med ny hensigtserklæring: Mulighed for frikøb af data fra danske medier baner vej for ansvarlige, danske sprogmodeller9.4.2025 09:27:58 CEST | Pressemeddelelse
De fleste AI-modeller i dag er trænet på data uden hensyntagen til dataejers rettigheder. Med ny hensigtserklæring sætter Danmark fokus på nødvendigheden af at respektere dataejernes ophavsret. Ifølge digitaliseringsminister Caroline Stage Olsen understreger erklæringen, at vi i Danmark arbejder med kunstig intelligens og sprogmodeller på den danske måde, hvor vi går ansvarligt til værks.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum