Ny international læseundersøgelse: Hvordan klarer danske 4. klasse-elever sig i læsning?
Mere end 60 lande og regioner og næsten 400.000 elever har deltaget i den internationale læseundersøgelse PIRLS 2021 (Progress in International Reading Literacy Study). Nu er resultaterne klar, og de offentliggøres den 16. maj 2023 i alle deltagerlande på samme tid.
DPU, Aarhus Universitet (campus Emdrup i København NV) inviterer derfor til åbent pressemøde, hvor lektor ved DPU, Aarhus Universitet, Simon Skov Fougt, der er leder af den danske del af undersøgelsen, præsenterer de danske resultater og sætter dem ind i en international og nordisk sammenhæng.
Undersøgelsen er særlig interessant af to grunde.
- Det danske resultat, herunder udviklingen siden sidste PIRLS-undersøgelse i 2016, er interessant i sig selv.
- Undersøgelsen blev gennemført i 2021 i skyggen af Corona, og de danske og internationale resultater skal derfor ses i sammenhæng med den påvirkning, Corona-pandemien havde i undersøgelsesperioden, hvor de danske elever i to længere perioder (foråret 2020 og vinteren 2020-2021) var hjemsendt fra skole med onlineundervisning og efterfølgende gradvise genoplukninger.
Journalister, skoleledere, lærere og andre interesserede er velkomne til at deltage i pressemødet, hvor der afslutningsvis vil være mulighed for at stille spørgsmål.
Interesserede, etablerede medier kan modtage en klausuleret forhåndsorientering om resultaterne ved direkte henvendelse til pressekonsulent Mathilde Weirsøe, mail: mawei@au.dk; tlf. 60 38 26 07
Der er mulighed for at aftale interview med Simon Skov Fougt inden offentliggørelsen, ved klar skriftlig klausulaftale. Der er også mulighed for interview efter pressemødet kl. 12 og frem. For aftale kontakt Simon Skov Fougt: mail: sifo@edu.au.dk; tlf. 93 52 19 80
Resultaterne af undersøgelsen bliver offentliggjort på dpu.au.dk/pirls tirsdag d. 16. maj kl. 10. Tilmelding er ikke nødvendig. Deltagelse via Zoom er mulig.
Tid og sted:
Tirsdag den 16. maj 2023 kl. kl. 10-10.30
Tuborgvej 164, Bygning D, lokale D174
2400 København NV
Se på kort
Fakta om PIRLS
-
PIRLS står for Progress in International Reading Literacy Study og er en international, komparativ undersøgelse af 4. klasseelevers læsekompetencer.
-
Undersøgelsen har fundet sted hvert 5. år siden 2001. Danmark deltog for første gang i 2006 og har siden været med i alle undersøgelsesrunder.
-
65 lande og regioner – næsten 400.000 elever – deltog i PIRLS 2021.
-
Undersøgelsen består i, at hver elev læser to forskellige tekster, en informerende og en skønlitterær, og svarer på spørgsmål til teksten.
-
Derudover udfylder hver elev et spørgeskema om læsevaner, læselyst mv., ligesom elevens forældre besvarer et spørgeskema om læsning i hjemmet mv.
-
Endelig besvarer skolelederen og klassens dansklærer hver sit spørgeskema om skolen og undervisningen i dansk.
-
I Danmark foretages undersøgelsen af Nationalt Center for Skoleforskning ved DPU, Aarhus Universitet v. lektor Simon Skov Fougt, og finansieres af Aarhus Universitet og Børne- og Undervisningsministeriet.
-
PIRLS 2021 er 100 procent digital i Danmark, hvor eleverne læser og svarer på spørgsmål på skærm.
-
4.821 elever deltog i den digitale del i Danmark på 197 danske grundskoler.
-
Bag undersøgelsen står IEA (The International Association for the Evaluation of Educational Achievement), som er en uafhængig international sammenslutning af nationale forskningsinstitutioner og statslige institutioner
Nøgleord
Kontakter
Simon Skov FougtLektorDPU, Aarhus Universitet
Leder af den danske del af PIRLS-undersøgelsen
Mathilde WeirsøePressekonsulentDPU, Aarhus Universitet
Kontakt for forhåndsorientering om resultaterne og klausulaftale
Links
Information om Aarhus Universitet: Arts
DPU (Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse) er et af de tre institutter ved Faculty of Arts, Aarhus Universitet.
DPU udgør Danmarks største universitetsmiljø for grundforskning og anvendt forskning inden for pædagogik og uddannelse.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Ny international undersøgelse: Danske skoleelevers IT-kompetencer er blevet markant dårligere12.11.2024 11:39:16 CET | Pressemeddelelse
Siden 2018 er danske 8.-klasseelevers digitale kompetencer blevet væsentligt dårligere. Det viser hovedresultaterne fra ICILS 2023, en omfattende international undersøgelse af teknologiforståelse blandt skoleelever verden over.
Metaldetektorarkæologi som terapi12.11.2024 09:11:49 CET | Pressemeddelelse
Psykisk skadede krigsveteraner finder arkæologiske fund – og veje til bedring. Ny forskning viser, at metaldetektor-arkæologi kan fremme mental sundhed og en bestemt gruppe mennesker ser ud til at have særlig gavn af hobbyen: psykisk skadede krigsveteraner.
Kan fællessang styrke social sammenhængskraft i krisetider?1.11.2024 08:40:00 CET | Pressemeddelelse
Fællessang har vist sig som et betydningsfuldt virkemiddel til at skabe sammenhold og modstandskraft under kriser. Derfor er sangfællesskab i krisetider også blevet genstand for stigende forskningsinteresse, hvilket det nystartede forskningsprojekt CRIES vidner om. I spidsen for projektet står lektor Katrine Frøkjær Baunvig, der netop har modtaget en HERA-bevilling til at undersøge fællessangens potentiale til at styrke social sammenhængskraft i krisetider på tværs af Skandinavien og Baltikum.
Ny forskning afdækker migranters sikkerhedsudfordringer i dansk landbrug31.10.2024 07:46:28 CET | Pressemeddelelse
Et forskningsprojekt støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden konkluderer, at migranter i dansk landbrug står over for særlige arbejdsmiljø- og sikkerhedsudfordringer. Projektet har gennem antropologiske studier og interviews afdækket strukturelle og kommunikative barrierer, som både påvirker migranter og deres arbejdsgivere. Bag projektet står Moesgårds antropologiske analyseenhed på Aarhus Universitet – MANTRA.
Invitation til konference om overvågning i demenspleje: Ældreminister med i paneldebat29.10.2024 12:28:59 CET | Pressemeddelelse
7-8. november inviterer Aarhus Universitet i samarbejde med VIVE og Aarhus Kommune til konference om forskningsprojektet LIVSTEGN om de etiske dimensioner af anvendelsen af overvågningsteknologi i demenpleje. Udover en række oplæg vil en paneldebat finde sted med deltagelse af blandt andre ældreminister Mette Kierkgaard og Christian Boel, direktør for sundhed og omsorg i Aarhus Kommune.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum