Ny analyse: Hurtigtest ved kulturarrangementer vil i fremtiden kunne erstatte nedlukning
Systematiske corona-test af gæsterne ved kulturarrangementer kan være en vej til at genåbne det nedlukkede kultur- og natteliv. Lige nu taber samfundet 644 mio. kr. om måneden på nedlukningen af kulturarrangementerne, men bruger vi i stedet hurtigtest af gæsterne, kan det give økonomisk overskud, viser SMVdanmarks analyse. Det vil kræve, at testprisen er højst 250 kr. pr. styk. Desuden vil testene kunne bidrage til forbedret smitteopsporing, især blandt yngre mennesker.

En vatpind i næsen, en øl mens man venter i et kvarters tid på testresultatet, og så kan man gå til fx koncert eller på natklub. Det scenarie kan være et reelt alternativ til de låste og lukkede døre, som danskerne møder for tiden, hvis man vil i byen.
En ny analyse fra SMVdanmark viser, at det helt eller delvist nedlukkede kulturliv koster 644 mio. kr. om måneden. Hvis man i stedet åbnede op for hurtigtest ved indgangen, ville det samlet set være billigere. Dog vil det kræve, at testprisen er på højst 250 kr. i gennemsnit.
”Det ville være godt for samfundet, virksomhederne og danskerne, hvis nedlukning og restriktioner kan erstattes af en massiv teststrategi. For til trods for, at staten bruger mia. af kr. på kompensationsordninger, har coronakrisen stadigt sendt mange virksomheder i oplevelsesindustrien på økonomisk katastrofekurs,” siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark.
Hun understreger, at forudsætningen for teststrategien er, at sundhedsmyndighederne kan stå inde for en eventuel hurtigtest.
”Det kræver selvfølgelig, at sundhedsmyndighederne vurderer, at det her er forsvarligt. Men testmarkedet er i øjeblikket i rivende udvikling, og fx de autoriserede test, som hospitalerne og testcentrene bruger (PCR-test) kan man nu få svaret på i løbet af 20 minutter. Derfor bør politikerne og myndighederne følge med i udviklingen og undersøge, om teststrategien indenfor relativ kort tid kunne være et brugbart alternativ,” siger Mia Amalie Holstein.
Analysen viser, at økonomien hænger sammen, hvis testprisen er 250 kr. i gennemsnit. I praksis vil det betyde, at ved arrangementer med en høj entrépris, vil det kunne betale sig, selv om testprisen er højere. Og omvendt, hvis entréprisen er lav.
Man kunne også forestille sig, at staten gav et tilskud, siger Mia Amalie Holstein.
”Staten giver jo kompensationspakker i forvejen. Så det kunne jo være en oplagt vej at gå at omsætte kompensations-milliarderne til test. Det kunne jo også være, at folk var villige til at betale noget af prisen for at blive testet,” siger hun.
Ud over at være økonomisk gavnligt og give folk nogle oplevelser, de savner, vil teststrategien også kunne hjælpe til smitteopsporing.
”Tænk hvis en del af adgangsbilletten til koncerten fredag aften var en coronatest. Det ville være millioner af ekstra tests i netop den del af befolkningen, navnlig de unge, som siges at være de mest smittede. Og hvis man i køen fanger otte personer, der ikke vidste, de var syge, og som så går hjem og isolerer sig, frem for at de bringer smitten videre til privatfester, så kan der være rigtigt meget at hente for folkesundheden den vej,” siger hun.
Læs hele analysen her: https://smvdanmark.dk/analyser/temaanalyser/coronatests-f%C3%B8r-kulturbegivenheder-kan-blive-en-%C3%B8konomisk-overskudsforretning
Kontakter
David ElmerKommunikationschef
Tlf:+45 53 85 53 70elmer@smvdanmark.dkMia Amalie HolsteinCheføkonom
Tlf:53 55 71 77holstein@smvdanmark.dkBilleder
Information om SMVdanmark
Om SMVdanmark
SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk
Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark
Ny analyse: Dobbelt momsregning kan presse hver tredje virksomhed, som har gjort brug af ordningen, ud i konkurs22.1.2021 17:16:34 CET | Pressemeddelelse
En rundspørge blandt SMVdanmarks medlemmer viser, at halvdelen står til at skulle betale dobbelt moms den 1. marts. Hver tredje af de virksomheder vurderer, at den dobbelte moms kan skubbe dem mod en konkurs. SMVdanmark anbefaler, at politikerne udskyder momsbetalingen.
SMVdanmark: Glædeligt at nystartede selvstændige nu også kan få kompensation21.1.2021 11:44:40 CET | Pressemeddelelse
Iværksættere, der startede virksomhed fra 9. marts til 1. november 2020, kan nu også kan få kompensation. Det er glædeligt, at politikerne nu spænder et sikkerhedsnet ud under de iværksættere, der har trodset krisen og har haft modet til at forsøge at skabe vækst og nye arbejdspladser, men blev ramt hårdt af coronaens anden bølge. Dét skal der lyde en stor tak for, mener SMVdanmark.
SMVdanmark: Fagbevægelsen og regeringen vil klippe en skaldet – ny trepart er en katastrofe15.1.2021 10:42:21 CET | Pressemeddelelse
Aftalen om at forlænge den eksisterende lønkompensationsordning i yderligere tre uger uden at rette op på, at aftalen er en stor økonomisk åreladning af virksomhederne, er et svigt af dansk erhvervsliv. Det er ganske enkelt ikke samfundssind fra fagbevægelsens, regeringens og de store arbejdsgiverorganisationers side at lade virksomhederne bære så stor en del af corona-regningen. Det vil skubbe virksomheder ud i konkurs, mener SMVdanmark.
SMVdanmark til Mette F.: Giv virksomhederne en langsigtet plan og udvid kompensationen13.1.2021 19:18:25 CET | Pressemeddelelse
Regeringen må allerede nu vurdere, om restriktionerne bør forlænges frem til foråret. Det vil give virksomhederne en tiltrængt mulighed for at langtidsplanlægge. Samtidigt må politikerne erkende, at de små virksomheders økonomi nu er så tyndslidt, at kompensationen skal forbedres markant, mener SMVdanmark.
SMVdanmark: Med nye restriktioner skal momsbetaling udskydes5.1.2021 16:53:55 CET | Pressemeddelelse
Når regeringen strammer restriktionerne og forventer at forlænge dem efter 17. januar, har virksomhederne brug for et stærkere sikkerhedsnet. Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark, foreslår, at virksomhedernes betaling af moms i marts allerede nu udskydes yderligere.
SMVdanmark: Økonomisk sikkerhedsnet til hele erhvervslivet bør være Mette Frederiksens nytårsforsæt29.12.2020 19:30:29 CET | Pressemeddelelse
Forlængede restriktioner kalder på et samlet økonomisk sikkerhedsnet for danske virksomheder, mener adm. direktør i SMVdanmark, Jakob Brandt. Han foreslår derfor en generel kompensation, der skal gælde fra marts 2020 til marts 2021.
Ny analyse: Hårdt ramte virksomheder venter månedsvis på corona-kompensation23.12.2020 09:57:58 CET | Pressemeddelelse
En stikprøve i en af de hårdest ramte brancher i SMVdanmark – oplevelseserhvervet – viser, at næsten halvdelen af virksomhederne stadig venter på at få udbetalt kompensation for restriktionerne. I gennemsnit har de foreløbigt ventet 70 dage. Det er helt uacceptabelt, mener SMVdanmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum