Sparekassen Kronjylland

Hvad mon der sker med din pension, når livets skjorte bli'r for kort?

Del
Hr. og Fru Danmark og særligt nutidens unge er blevet bedre til at spare op til pension. En af grundene er, at vi kan se, at staten ikke vil være der økonomisk for os i samme grad, som den er der for pensionister i dag. Vores pensionsformuer vokser altså og udgør derfor en større og større del af vores samlede formue.

Det er derfor værd at være opmærksom på, hvad der sker med dine pensionsmidler og eventuelle livsforsikringer, hvis du ikke selv når at få gavn af dem. Mange tror fejlagtigt, at midlerne automatisk følger arveretten. Men da udbetalingerne går udenom boet, er de hverken styret af arveloven eller, hvad der står i dit testamente. Hvem der skal have din pension, bestemmes i stedet af begunstigelsen på din pensionsordning og altså af, hvad der står på din pensionsaftale. Typisk er det din “nærmeste pårørende”, men du kan vælge at ændre det. Hvis du er gift, er det din ægtefælle, der er nærmeste pårørende – og altså din ægtefælle, der får dine pensionsmidler, når du dør. Men efter at definitionen for nærmeste pårørende i januar 2008 er blevet tilpasset de mere moderne familieforhold, er det værd at kigge på, hvor pengene ryger hen, hvis du har en samlever – altså en partner uden, at I er gift:

Er din pensionsordning fra før 2008, og har du ikke ændret på begunstigelsen, så bliver din samlever ikke regnet for nærmeste pårørende uanset, hvor længe I har boet sammen. Han eller hun får dermed ikke dine pensioner udbetalt, når du dør. Har du børn, går pensionsudbetalingerne til dem. Det kan betyde, at din samlever gennem mange år ikke har økonomi til at blive i huset − måske det hus, hvor dine børn bor helt eller delvist. Det er vigtigt, at du tager stilling til, om det er det, du ønsker.

Er din pensionsordning fra efter 1. januar 2008, bliver din samlever efter 2 års samliv automatisk regnet som nærmeste pårørende og kommer før dine børn. I lever måske med dine og mine børn og har hver jeres økonomi i øvrigt. Så her skal du gøre noget aktivt, hvis det ikke skal være din samlever, der skal have din pension udbetalt, når du dør.

Begunstigelsen er typisk din nærmeste pårørende, og det er i prioriteret rækkefølge 1) Din ægtefælle eller registrerede partner. 2) Samlever, som har fælles bopæl med dig, og som du enten har, venter eller har haft børn med eller levet sammen med i et ægteskabslignende forhold de sidste to år inden dødsfaldet. Samlever indgår dog vel at mærke kun som nummer 2 i nærmeste pårørende, hvis begunstigelsen er indsat 1. januar 2008 eller herefter. Er den fra før, får din samlever ikke dine pensioner, og de går videre til: 3) Livsarvinger. Det vil sige dine børn, børnebørn og oldebørn. 4) Arvinger i dit testamente. 5) Arvinger efter loven, og det betyder: A: Dine forældre eller dine forældres livsarvinger eller B: Dine bedsteforældre eller deres børn. Sådan er rækkefølgen automatisk, men du kan nemt få begunstigelsen ændret.

Det er nemlig dig, der vælger, hvem der skal “arve” pensionerne, men det kan kræve et aktivt valg. Rådgiveren i dit pengeinstitut kan helt sikkert hjælpe dig med at få et overblik over dine pensioner.

Nøgleord

Kontakter

Skrevet af: Kirsten Steffensen, Senior formuerådgiver i Sparekassen Kronjylland, kis@sparkron.dk, 87 31 41 32

Information om Sparekassen Kronjylland

Sparekassen Kronjylland
Sparekassen Kronjylland
Tronholmen 1
8960 Randers SØ

89 12 24 00http://www.sparkron.dk/

Følg pressemeddelelser fra Sparekassen Kronjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sparekassen Kronjylland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye