H.K.H. Kronprinsesse Mary: Stå sammen for den danske natur

Corona-pandemien og nedlukningerne af samfundet har haft en uventet effekt: Danskerne er ude i det fri for at opleve og mærke naturen som aldrig før. Og det har gjort endnu flere af os opmærksomme på de fantastiske værdier, den danske natur bringer.
Men den danske natur og dets enestående dyreliv er under pres og trænger til en hjælpende hånd. Derfor går H.K.H. Kronprinsessen og WWF Verdensnaturfonden nu sammen for at hylde den danske natur og sætte spotlight på udfordringerne. Det sker i det fælles projekt ”Sammen for naturen”, hvor Kronprinsessen og WWF Verdensnaturfonden på de sociale medier giver alle danskerne mulighed for at dele deres naturbilleder og oplevelser med resten af danskerne under hashtagget #ForNaturenWWF.
H.K.H. Kronprinsesse Mary, der er præsident for WWF Verdensnaturfonden, glæder sig til, at danskerne viser vores fælles natur frem.
”Det seneste år har mange oplevet, at naturen har fået større betydning for dem. Vi kan ikke tage naturen og al dens skønhed og rigdom for givet. Danmarks natur er under pres, og mange unikke dyre- plante- og svampearter er i fare for at uddø. Derfor opfordrer jeg alle til at hylde naturen sammen med os på de sociale medier. Jo mere, vi er opmærksomme på det, der sker i naturen, jo mere er vi villige til at passe på den,” siger H.K.H. Kronprinsessen.
”Danmarks natur står i en historisk krise. Skove, enge og hav er ude af balance, og tusinder af dyr er i fare for at forsvinde. Samtidig viser undersøgelser, at en rig biodiversitet er afgørende for vores sundhed og for fremtidige generationer. Ved at uploade vores naturbilleder kan vi hver især vise vores støtte til Danmarks truede natur i den skæbnestund. Naturen har altid været der for os – nu er vi nødt til at være der for naturen,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Sådan kan du være med
Projektet kickstartes på FN’s Internationale Biodiversitetsdag lørdag den 22. maj, hvor H.K.H. Kronprinsessen og WWF Verdensnaturfonden skyder projektet i gang på Kongehusets og WWF Verdensnaturfondens Instagramprofil. Kronprinsessen opfordrer alle danskere til over de kommende uger at dele deres flotte naturbilleder inddelt i tre forskellige kategorier, så vi sammen kan begejstres, forundres og lære om naturens vidundere og de mange trusler, naturen står overfor.
For at være med skal du blot uploade et billede af din lokale natur, dyreliv eller naturoplevelse på Instagram sammen med hashtagget #ForNaturenWWF og gerne en kort tekst om,hvor det er taget. Kampagnen strækker sig over tre uger fra den 22. maj, hvor vi kickstarter oplevelserne med temaet ’Skov & Land’. Hver lørdag lanceres derefter et nyt tema, så vi kommer hele vejen omkring vores vidunderlige landskaber.
H.K.H. Kronprinsessen og WWF Verdensnaturfondens eksperter vil kommentere på udvalgte billeder undervejs med nogle ord om den særlige naturoplevelse. Hermed bidrager WWF’s eksperter med spændende historier om de forskellige steder, dyre- svampe- og plantearter, som danskerne har portrætteret. På den måde får hele Danmark glæde af danskernes bud på det bedste, dansk natur har at byde på og den særegne - men desværre også pressede - biodiversitet i Danmark.
---
Fakta
Om ”Sammen for naturen”
”Sammen for naturen” er et fællesskab på Instagram, hvor man deler et foto af en dansk naturoplevelse med hashtagget #ForNaturenWWF. Fotoet skal ledsages af stedsangivelse og gerne en kort beskrivelse af naturoplevelsen.
Hver dag fremhæves et foto på WWF’s Instagramprofil, og WWF’s faglige eksperter kommenterer det fremhævede foto på baggrund af fotografiets sted, (truede) art, status, rolle, æstetik etc. Herved deles naturoplevelsen, mens viden formidles om biodiversitet.
Hver fredag fremhæver et panel bestående af bl.a. H.K.H. Kronprinsessen og WWF’s Generalsekretær Bo Øksnebjerg ugens foto.
Hver lørdag introducerer H.K.H Kronprinsessen ugens kategori. Kategorierne er:
- Skov & Land (starter lørdag d. 22. maj)
- Sø, Kyst & Hav (starter lørdag d. 29. maj)
- Planter & Dyr (starter lørdag d. 5. juni)
”Sammen for naturen” lanceres på FN’s Biodiversitetsdag lørdag den 22. maj og kører frem til den 11. juni.
Alle kan være med. Vi leder efter personlige og forunderlige fotografier af naturens vidundere, som har gjort en forskel for os under nedlukningerne.
Følg med på Instagram:
De største udfordringer for den danske biodiversitet
WWF Verdensnaturfonden udgav i efteråret en analyse af tilstanden på dansk natur, hvor biodiversiteten er i frit fald. De primære årsager og udfordringer for biodiversiteten i Danmark er ifølge danske biodiversitetsforskere:
- Mangel på plads – blot 0,5-1% af Danmarks landareal og 0,02% af havarealet er 100% dedikeret til natur.
- Naturområderne er for ensartet og mangler sammenhæng i både tid og rum (kontinuitet).
- Naturområderne påvirkes negativt af dræning og afvanding.
- Naturen påvirkes negativt af udledning af miljøfremmede stoffer og især af næringsstofbelastning.
Læs mere om analysen her: https://www.wwf.dk/nyhed/danmark-dumper-fns-naturmaal/
Nøgleord
Kontakter
Sebastian Wulf, presserådgiver
WWF Verdensnaturfonden
(+45) 5132 9503 / sebastian.wulf@wwf.dk
Billeder

Information om WWF Verdensnaturfonden
H.K.H. Kronprinsessen er præsident for WWF Verdensnaturfonden.
Kongehuset har siden 1972 arbejdet for at stoppe tilbagegangen i naturen. I 1972 grundlagde H.K.H. Prins Henrik den danske afdeling af WWF, og i 2020 overtog H.K.H Kronprinsessen rollen som præsident for WWF Verdensnaturfonden.
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Stop for USAID koster naturen milliarder9.5.2025 09:23:11 CEST | Pressemeddelelse
USA's bistandsstop får store konsekvenser for naturbevarelse i nogle af verdens mest sårbare naturområder. WWF Verdensnaturfonden advarer om, at bistandsstoppet går ud over alt fra bekæmpelse af krybskytteri, skovrdyning i Amazonas samt beskyttelse af gorillaer og tigere.
Ny isbjørne-tracker skal hjælpe forskere med at forstå klimaforandringer i Arktis7.5.2025 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Den største trussel mod isbjørne er klimaforandringer. Med satellitdata gør WWF både befolkningen og forskerne klogere på, hvordan isbjørne påvirkes af smeltende havis, så de arktiske rovdyr kan beskyttes og bevares for fremtiden.
WWF henter ny miljøfaglig direktør hjem fra Uganda6.5.2025 12:45:12 CEST | Pressemeddelelse
Agnete Schønau Winther er ansat som ny miljøfaglig direktør i WWF Verdensnaturfonden. Agnete har arbejdet for WWF siden 2014 og er netop hjemvendt fra et job som Chief Operation Officer i WWF Uganda.
DN og WWF: Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret30.4.2025 08:25:45 CEST | Pressemeddelelse
Rammerne for dansk fiskeri forhandles netop nu, og politikerne har en enestående mulighed for at styrke både havnaturen og fiskerierhvervet. I et fælles udspil opfordrer Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden derfor til at indføre fuld dokumentation i hele den danske fiskerflåde senest i 2028. Frivillige aftaler om fuld dokumentation er ikke nok, men bør indføres ved lovkrav.
Rigsfællesskabet skal give naturen et skub under formandskab i Arktisk Råd11.4.2025 17:22:46 CEST | Pressemeddelelse
Kongeriget Danmarks formandskab for Arktisk Råd er en vigtig mulighed for at genoptage og styrke beskyttelsen af den sårbare arktiske natur og biodiversitet. Derfor er det positivt, at formandskabet vil have fokus på særligt marine økosystemer, klima og natur samt oprindelige folk, lyder det WWF, der er formel observatør i Arktisk Råd.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum