Gratis supersoftware til SMV’er finder bedste løsning blandt tusinder

Del

Novo Nordisk, Teknologisk Institut og Alexandra Instituttet har skabt et digitalt open source-optimeringsværktøj, som er bygget til at reducere omkostningerne i udviklings- og optimeringsprojekter.

Algoritmerne bag Brownie Bee har i tidligere forsøg vist sig at være bedre til at finde de smarteste løsninger end menneskehjerner (Foto:DI Business)
Algoritmerne bag Brownie Bee har i tidligere forsøg vist sig at være bedre til at finde de smarteste løsninger end menneskehjerner (Foto:DI Business)

Et nyt digitalt værktøj udviklet af Novo Nordisk til at forbedre medicinalvirksomhedens udviklingsarbejde bliver nu gjort gratis tilgængeligt for danske produktionsvirksomheder. Værktøjet, der går under navnet Brownie Bee, er blandt andet blevet testet af virksomheden RadiSurf, der producerer overfladebehandling. De har med den nye software forlænget levetiden af deres coating med 140 procent.    

– Det gik hurtigt op for os, hvor nemt det er at bruge Brownie Bee, fordi man laver ét eksperiment ad gangen. Samtidig er værktøjet særdeles effektivt, fordi det hele tiden vælger det eksperiment, der forventes at være mest produktivt. Det sikrer også, at man ikke låser sig fast og bruger tid på parametre, der ikke betyder noget, siger Mie Lillethorup, teknologichef ved RadiSurf i en pressemeddelse.

Softwaren i Brownie Bee kombinerer ideer fra ældre statistiske metoder til forsøgsplanlægning, fx Design of Experiments (DOE), med moderne maskinlæring. Der ligger derfor velafprøvet matematik bag algoritmen, der allerede har bevist sit værd.

Tidligere er der udkommet en artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature, hvor man satte en lignende algoritme til at konkurrere mod en lang række professorer og industrispecialister om at optimere en bestemt kemisk reaktion til fremstilling af medicin. Både professorerne og algoritmen fik 20 forsøgsrunder til at opnå det bedst mulige udbytte. Det viste sig, at algoritmen slog alle menneskehjernerne i både hurtighed og pålidelighed i at opnå det bedste udbytte.

Læs også: Video: Robotter har lettet processer med 80 procent hos SBS Friction

Gratis forløb for virksomheder

Potentialet for danske virksomheder er så lovende, at Industriens Fond har investeret i et treårigt projekt sammen med Teknologisk Institut og Alexandra Instituttet. Målet er at udbrede det digitale værktøj til danske produktionsvirksomheder, som dermed vil kunne styrke både konkurrencedygtighed og digitaliseringsgrad.

I løbet af det treårige projekt skal det digitale værktøj gøres endnu mere brugervenligt, så det bliver praktisk anvendeligt for danske virksomheder uanset deres digitale modenhed. Alexandra Instituttet får her til opgave at optimere brugerfladen. Samtidig får Teknologisk Institut til opgave at implementere Brownie Bee via en række udviklingsforløb med danske virksomheder.

- Vi vil gerne gøre værktøjet tilgængeligt for den klassiske danske SMV og få flere til at bruge matematik (og data) til at forbedre og udvikle deres produkter gennem datadreven produktudvikling. Det kræver, at vi pakker den bagvedliggende komplekse og hårde matematik ind i et brugervenligt webtool, der er nemt at arbejde med, siger Jakob Langdal Jensen, der er Principal Cloud Architect, PhD ved Alexandra Instituttet

I første omgang kan virksomheder søge om at deltage i et gratis forløb på to-tre måneder , der giver vejledning til brug af programmet. Der er dog kun plads til plads til 9 virksomheder mere inden for projektet, og 2-3 virksomheder kan starte et forløb inden eller lige efter sommerferien.

Ifølge Industriens Fond vil Brownie Bee også være en genvej til at styrke digitaliseringsindsatsen.

- Vi ved, at virksomheder, der formår at udnytte ny teknologi, bliver mere konkurrencedygtige. Men det er svært at finde tid, penge og kompetencer til at gribe de digitale teknologier på en måde, der skaber værdi. Især i mindre virksomheder er det en stor beslutning at foretage omfangsrige innovationsinvesteringer. Derfor vil vi gerne hjælpe virksomhederne på rette vej, siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond.

Billeder

Algoritmerne bag Brownie Bee har i tidligere forsøg vist sig at være bedre til at finde de smarteste løsninger end menneskehjerner (Foto:DI Business)
Algoritmerne bag Brownie Bee har i tidligere forsøg vist sig at være bedre til at finde de smarteste løsninger end menneskehjerner (Foto:DI Business)
Download

Information om Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet
Åbogade 34 · Rued Langgaards Vej 7
8200 Aarhus N · 2300 København S

+45 70 27 70 12https://alexandra.dk

100 eksperter under ét tag 

Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger. 

Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet computer graphics, kunstig intelligens, internet of things, big data, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter

Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.

 
 

Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

AR-teknologi træner mejerister fra hele Norden i digital beslutningsstøtte15.9.2022 09:51:21 CEST | Pressemeddelelse

Alexandra Instituttet har i samarbejde med FORCE Technology og Kold College i Odense bygget en digital tvilling af et pasteuriseringsanlæg, som står for varmebehandling i et mejeri. Det gør op med den traditionelle måde at interagere med produktionen. I stedet for at du styrer maskinen via en skærm med knapper, så kan du gå rundt i produktionen i augmented reality og tage status på maskinernes tilstand.

Digitalt værktøj sparer tid og øger kvaliteten hos hjemmeplejefirmaer3.8.2022 14:00:43 CEST | Pressemeddelelse

Manglende overblik og koordinering er blandt de største tidsrøvere for hjemmeplejesektoren. En it-løsning, der er udviklet af Alexandra Instituttet med inddragelse af en række hjemmeservicevirksomheder, gør det langt nemmere at flytte rundt på aftalerne med borgerne. Virksomhederne har dermed kunnet vinke farvel til gule sedler, overtegnede whiteboards og et puslespil af udprintede vagtplaner.

Vi vil hylde produktionsvirksomheder, der har fremmet bæredygtighed gennem øget digitalisering – er det jer?18.5.2022 13:42:47 CEST | Pressemeddelelse

Vi vil gerne bringe jeres gode historier frem i lyset, så I produktionsvirksomheder, der allerede er godt i gang med digitalisering og bæredygtighed, kan inspirere andre virksomheder. En datadrevet bæredygtig omstilling af produktionsindustrien er ikke bare en nødvendighed, hvis vi skal reducere CO2-udledningen med 70% i 2030, det kan samtidig styrke virksomhedernes vækst og konkurrenceevne. Hvis vi får de gode historier frem i lyset, vil andre tænke ”hvis de kan, så kan jeg også” og dermed spredes ringene i vandet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum