Harbinger Public Relations

Frygt for fyreseddel afskrækker for samtaler om kritisable forhold

Del

Hver tredje dansker oplever kritisable forhold på arbejdspladsen, som de undlader at italesætte af frygt for de ansættelsesmæssige konsekvenser. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget af Wilke for konsulenthuset First Chair Group.

Jens F. Kofoed, CEO, First Chair Group
Jens F. Kofoed, CEO, First Chair Group

Når danskerne oplever noget på arbejdspladsen, der ikke er i orden, så skal de kunne gå til ledelsen, tillidsrepræsentanten eller andre for at italesætte problemet. Det er desværre bare ikke alle, der gør det. Faktisk svarer 31%, at de har oplevet kritisable forhold, som de har undladt at italesætte over for ledelsen af frygt for de ansættelsesmæssige konsekvenser. Og det er selvsagt et problem.

”Det er selvfølgelig aldrig nogensinde positivt at have ansatte, der ikke tør at italesætte problemer eller udfordringer. Både fordi det skaber et usundt arbejdsklima, men også fordi det meget nemt ender i opsigelser fra dygtige ansatte, som i stedet for at italesætte problematikken søger andre udfordringer,” siger Jens F. Kofoed, der er direktør og bestyrelsesformand i First Chair Group.

I dag offentliggør konsulenthuset sin årlige etikundersøgelse. Det er anden gang, First Chair Group får lavet undersøgelsen, der tager temperaturen på det moralske og etiske velbefindende på de danske arbejdspladser. Tallene viser, at danske arbejdspladsers etiske klima og psykologisk tryghed stadig er udfordret.

Mobning, regelbrud og seksuelle krænkelser

Det er mobning, lov- eller interne regelbrud og seksuelle krænkelser, der topper listen over den adfærd, som medarbejderne vælger ikke at fortælle ledelsen om. Fem procent af alle respondenter har oplevet seksuelle krænkelser uden at sige det til ledelsen, mens hele 13% har oplevet mobning eller chikane, som de ikke har fortalt om. Tallene viser desuden, at op imod hver fjerde offentligt ansatte har oplevet mobning eller chikane på arbejdspladsen uden at italesætte det.

”Jeg synes faktisk, det er ret uhyggelige tal. Det er altså kun de forhold, der ikke er blevet italesat, skal vi huske. Derfor er tallet formentlig større endnu. Det er enormt vigtigt, at vi bliver bedre til at tale om problemer og tage dem alvorligt, når de bliver bragt på banen. Uanset om det er seksuelle krænkelser, mobning eller svindel,” siger Jens F. Kofoed.

Tryg, men alligevel ikke

Og selvom det generelt står udmærket til, så er der alligevel et par ting, der springer i øjnene. Eksempelvis oplever 27%, at deres arbejdsplads driver forretning på en måde, så de må gå på kompromis med deres egne værdier. Her er det værd at bemærke, at hele 37% af de offentligt ansatte, der har svaret, føler, at de går på kompromis med deres egne værdier.

Det er dog ikke den rene armod at læse analysen. Generelt behandler de danske arbejdspladser deres ansatte med respekt og tryghed. Undersøgelsen peger desuden på et stort potentiale i whistleblower-ordninger. Her siger 65% af dem, der har en sådan ordning, at de vil bruge den, hvis det blev nødvendigt.

Det glæder Jens F. Kofoed, men samtidig bekymrer det ham, at 2 ud af 3 ansatte ikke har eller kender til en whistleblower-ordning på deres arbejdsplads.

”Det er vigtigt, at vi får værktøjer som whistleblower-ordninger ordentligt i spil, så vi giver medarbejderne en reel, tryg mulighed for at lufte deres bekymringer. Vi befinder os i en ny form for økonomi – en moraløkonomi, hvor ledere og virksomheder ikke længere har råd til at nøle med at tage etisk stilling og ansvar. Diskrimination, krænkelser og flydende grænser mellem ledelse og medarbejdere slider på medarbejdernes psykologiske tryghed. Det koster tid og energi i hverdagen og kan i sidste ende blive en potentiel omsætningstrussel for virksomheden,” slutter Jens F. Kofoed.

Kort om First Chair Groups etikundersøgelse

Undersøgelsen er foretaget af Wilke i august 2021 og bygger på en landsdækkende, kvantitativ undersøgelse blandt 690 danskere, der er tilknyttet det danske arbejdsmarked.

Læs hele undersøgelsen her.

Nøgleord

Billeder

Jens F. Kofoed, CEO, First Chair Group
Jens F. Kofoed, CEO, First Chair Group
Download
Jens F. Kofoed, CEO, First Chair Group
Jens F. Kofoed, CEO, First Chair Group
Download
Jens F. Kofoed, CEO, First Chair Group
Jens F. Kofoed, CEO, First Chair Group
Download
Jens F. Kofoed, CEO, First Chair Group
Jens F. Kofoed, CEO, First Chair Group
Download
Jens F. Kofoed, CEO, First Chair Group
Jens F. Kofoed, CEO, First Chair Group
Download

Vedhæftede filer

Links

Information om Harbinger Public Relations

Harbinger Public Relations
Harbinger Public Relations
Jægersborg Alle 4
2920 Charlottenlund

+45 7020 5950http://www.harbinger.dk

Om First Char Group

Konsulenthuset First Chair Group blev stiftet i 1994 og består af bureauerne Envision, Gorm Agency, A2, Harbinger, Rodkjær Event og Unique Human Capital. First Chair Group har i dag mere end 200 konsulenter, der leverer viden, kreativitet og rådgivning inden for reklame, digital udvikling & UX, event, kommunikation & PR, management samt rekruttering & search. First Chair Groups kerneværdier er ordentlighed, respekt, transparens og ansvarlighed.

Følg pressemeddelelser fra Harbinger Public Relations

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Harbinger Public Relations

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum