DSK - De Samvirkende Købmænd

DSK: Kommunerne bestemmer landsbyernes fremtid

Del

Den kommunale planlægning af f.eks. detailhandel har afgørende betydning for landsbyers overlevelse. Derfor hilser De Samvirkende Købmænd det velkommen, hvis kommunerne i fremtiden forpligtes til en strategisk planlægning for landsbyerne.

”Storby-borgmestrene har efter kommunalreformen stort set brugt alle kræfter på at konkurrere med hinanden om storby-profilering og mod hovedstaden på bekostning af udviklingen i kommunernes små samfund”.

Det siger John Wagner, adm. direktør i De Samvirkende Købmænd og medlem af erhvervsministerens Udvalg for levedygtige landsbyer, som mandag præsenterede en række anbefalinger for ministeren.

”For mig er det vigtigste forslaget om, at kommunerne i fremtiden skal foretage en vurdering af de enkelte landsbyers tilstand, udfordringer og muligheder som element i en strategisk planlægning for kommunens landområder og landsbyer”, siger John Wagner.

Han håber, at et folketingsflertal følger anbefalingen.

”Det vil forhåbentlig åbne øjnene hos flere byrådsmedlemmer for, at de ikke bare har et ansvar for kommunens største by, men måske i endnu højere grad for de mindre samfunds udvikling”, siger John Wagner.

Han pointerer, at storbyerne nok skal klare sig: ”Nogle bedre end andre. Men mange landsbyer og sågar mellemstore provinsbyer risikerer at uddø, hvis deres problemer med affolkning, skolelukninger, butiksdød osv. ikke tages mere alvorligt”.

Erhvervsministerens udvalg har det seneste år under udarbejdelsen af rapporten besøgt en række landsbyer over hele landet og dér talt med borgmestre, borgergrupper m.m.

”Vi besøgte bl.a. Ebberup på Sydfyn, hvor Spar-købmanden er omdrejningspunkt for rigtigt mange af byens aktiviteter og servicer et stort opland. Men ægteparret, som driver butikken, er nu truet af et byrådsflertal, som vil tillade byggeri af en stor discountbutik uden for Assens netop på vejen til Ebberup”, siger DSKs direktør og tilføjer:

”Hvis byrådet vil det bedste for både Assens bymidte og for Ebberup og omegn, så siger man selvfølgelig nej til den eksterne placering af en Netto. Byrådet synes tilsyneladende mere optaget af, hvorvidt en sådan discountbutik på den trafikplacering kan få et par kunder, der ellers handler i Bilka i Odense, til at blive hjemme i Assens.

John Wagner konkluderer, at detailhandelsplanlægningen har en helt afgørende betydning for de små samfunds udvikling. Derfor bør kommunerne forpligtes til en strategisk planlægning for landsbyerne.

Nøgleord

Kontakter

Information om DSK - De Samvirkende Købmænd

DSK - De Samvirkende Købmænd
DSK - De Samvirkende Købmænd
Islands Brygge 26
2300 København S

3962 1616http://www.dsk.dk/

Vi passer godt på den danske købmand.

Med De Samvirkende Købmænd har danske købmænd en slagkraftig brancheorganisation, der sætter mange "fingeraftryk" i dansk erhvervslovgivning.

Medlemskredsen omfatter ca. 1.400 supermarkeder, discountbutikker, nærbutikker og convenience. DSK har også samtidig et tæt samarbejde med de to grossister i den frie sektor: Dagrofa og Reitan Distribution.

I daglig tale siger vi, at DSK’s formål er at passe godt på den danske købmand. Mere formelt formuleret, så er DSK’s erklærede formål at skabe de bedst mulige vilkår for selvstændige forretningsdrivende i dansk dagligvarehandel.

Følg pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd

DSK opfordrer til politisk dialog om lukkeloven11.1.2019 14:43:48 CETPressemeddelelse

I forlængelse af erhvervsminister Rasmus Jarlovs bebudelse af, at regeringen vil foreslå en afskaffelse af helligdagslovgivningen, udtaler adm. direktør John Wagner, De Samvirkende Købmænd: ”DSK er forundret over, at regeringen uden forudgående konsekvens-analyser og dialog med detailhandlen kommer med et sådant forslag. Det er regeringens valg. Men det forhindrer os ikke i at opfordre et flertal i Folketinget til at pålægge ministeren at indlede en dialog med erhvervene om, hvad fordele og ulemper vil være ved en hel eller - alternativt - delvis liberalisering af helligdagslovgivningen. Det er indiskutabelt, at helligdagslovgivningen har bremset koncentrationstendenserne i dansk detailhandel. Mange butiksansatte er glade for, at de med eksisterende lovgivning er sikret frihed juleaftensdag, 1. juledag og nytårsdag. På den anden side taler hensynet til at undgå madspild for en delvis liberalisering af helligdagslovgivningen.”

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum