Meyers

Dronningen besøgte frugtplantager på Lilleø og blev budt på kagebord af sæsonens frugter

Del

Som en del af H.M. Dronningens sensommertogt gæstede Hendes Majestæt onsdag Lilleø i Smålandsfarvandet nord for Lolland. Her fremviste Claus Meyer den økologiske æbleplantage, der leverer frugt til hele Meyers, og bød på lollandsk kagebord kreeret af konditor Nina Aastrup fra Meyers Bageri.

Dronningen besøgte gårdbutikken på Lilleø og fik smagsprøver af den lokalt fremstillede vin. Foto: Meyers
Dronningen besøgte gårdbutikken på Lilleø og fik smagsprøver af den lokalt fremstillede vin. Foto: Meyers

Under besøget viste Claus Meyer Dronningen rundt i Lilleøs økologiske frugtplantage, der er opstået af drømmen om at genoplive det, som madentreprenøren kalder dansk frugts frarøvede identitet. 

 

Lilleøs saltede dug giver æblerne smukke kinder 

Historien om frugterne fra Lilleø i Smålandsfarvandet stammer fra begyndelsen af nullerne, hvor Claus Meyer forelskede sig i den på det tidspunkt noget forsømte frugtplantage, Vigmosegaard. Med øje for de optimale mikroklimatiske forhold på øen, det helt særlige lysindfald og placeringen ved vandet, der betyder, at natteduggen er let salt og giver æblerne så smukke kinder, ønskede madentreprenøren at bevare og fremelske frugtplantagens oprindelige æble- og pæresorter. I dag er Lilleø både kendt for sin fine produktion af blommer, æbler, pærer, druer og kvæder, men også for de marmelader, eddiker, cidere, vine og brændevine, som fremstilles af øens frugt.  

 

Æbler med stedsans kommer Meyers’ kunder til gode  

Meyers kantiner og produktionskøkkener er gode aftagere af den økologiske frugt fra Lilleø. I løbet af et år bliver det til små tyve tons frugt fra Lilleø, og det stemmer godt overens med virksomhedens mål om at bruge de gængse råvarer i sæson, heriblandt dansk frugt. Liselotte Lybæk, der er driftsdirektør i Meyers glæder sig over at kunne tilbyde kvalitetsprodukter, der både smager godt og bærer på en fantastisk historie: “Vores kunder er simpelthen så glade for de her æbler, og de er vilde med smagen og hele historien bag Lilleø,” siger hun.  

 

Meget mere økologi 

Alt frugt fra Vigmosegaard er i år blevet certificeret økologisk. Det betyder, at frugten i år udelukkende har fået sin saft og kraft fra øens mineralholdige jord og lyset over sydhavsøerne.Den økologiske omlægning af Vigmosegaard øger den samlede økologiske høst på øen, da et fællesskab mellem øens frugtavlere Peter Larsen, Hans Lund Hansen, Familien Saunte og Claus Meyer etablerede de første økologiske træer allerede for femten år siden. Disse giver et udbytte på cirka 100 tons økologisk frugt årligt. Hertil kommer nu cirka 50 tons fra Vigmosegaard. 

 

 

Fakta 

  • Meyers ser det lokale råvaregrundlag i Danmark og de omkringliggende lande som sit naturlige udgangspunkt. Vi finder den største inspiration i sæsonernes skiften i vores egen region – i havene omkring os, i de vilde landskaber, på markerne og engene. Her er en gigantisk mangfoldighed, som vi aldrig bliver færdige med at udforske.  
  • Meyers vil gerne præge og udvikle den danske fødevareproduktion, og vi indgår ofte  produktionspartnerskaber for at sikre, at vi får særlige råvarer eller produkter, som lever op til vores kvalitetskrav eller bidrager til mangfoldigheden på fødevaremarked eller vores økosystemer.Se mere på https://meyers.dk/erhverv/kantine/vores-dna/raavarer/  
  • Den økologiske frugt fra Vigmosegaard og de øvrige plantager på Lilleø bruges af restauranter på Lolland og i København og sælges blandt andet til Meyers A/S, der driver kantiner og frokostordninger i hele landet samt en række bagerier og restauranter primært i hovedstadsområdet.   
  • Hvert år i september kan man på Sydhavsøernes Frugtfestival møde frugtavlere og forædlere fra hele landet, høre deres historier om frugtavl gennem generationer eller passionen bag de velsmagende frugter. Festivalen finder sted den 17. og 18. september i Sakskøbing med stor fællesspisning om lørdagen. Se mere på https://frugtfestival.dk    
  • Hvert år i maj kan man på Lilleø deltage i fejringen af frugttræernes blomstring under Apple Flower Festivalen. Se mere på https://appleflowerfestival.com  

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Dronningen besøgte gårdbutikken på Lilleø og fik smagsprøver af den lokalt fremstillede vin. Foto: Meyers
Dronningen besøgte gårdbutikken på Lilleø og fik smagsprøver af den lokalt fremstillede vin. Foto: Meyers
Download
Æblerne med de smukke kinder på frugtplantagen på Lilleø. Foto: Meyers
Æblerne med de smukke kinder på frugtplantagen på Lilleø. Foto: Meyers
Download
Konditor Nina Aastrups særligt fremstillede figenpavlova med marengsbund, mascarpone-vanilje flødeskum, frisk figenkompot med citronverbena pyntet med hakkede valnødder, citronverbena samt både af frisk figen dyppet i Lilleø blommeedike. Foto: Meyers
Konditor Nina Aastrups særligt fremstillede figenpavlova med marengsbund, mascarpone-vanilje flødeskum, frisk figenkompot med citronverbena pyntet med hakkede valnødder, citronverbena samt både af frisk figen dyppet i Lilleø blommeedike. Foto: Meyers
Download
Konditor Nina Aastrups særlige kagebord til Droningens besøg på Lilleø bestod af pæreflødeboller, klassisk æblecrumble og figenpavlova fremstillet af øens friske frugter. Foto: Meyers
Konditor Nina Aastrups særlige kagebord til Droningens besøg på Lilleø bestod af pæreflødeboller, klassisk æblecrumble og figenpavlova fremstillet af øens friske frugter. Foto: Meyers
Download
Claus Meyer bød Dronningen velkommen ved Hendes Majestæts ankomst ved gårdbutikken på Lilleø. Foto: Meyers
Claus Meyer bød Dronningen velkommen ved Hendes Majestæts ankomst ved gårdbutikken på Lilleø. Foto: Meyers
Download

Links

Information om Meyers

Meyers
Meyers
Dampfærgevej 10, 1. sal
2100 København Ø

https://meyers.dk/

Meyers er grundlagt af den gastronomiske iværksætter Claus Meyer, og har i 30 år arbejdet for at fremme kvaliteterne i den danske madkultur. Meyers opererer på alle niveauer i værdikæden fra jord til bord. Hovedaktiviteterne ligger inden for restaurations- og kantinedrift, catering, frugtavl, forædlingsvirksomhed, handel, teambuilding, forskning, formidling, uddannelse og rådgivning.

Følg pressemeddelelser fra Meyers

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Meyers

Vil gøre sommermenuen grønnere og relancerer grillpølser med ny ingrediens2.6.2022 06:22:00 CEST | Pressemeddelelse

Det er svært at sige dansk sommer uden at sige grillpølser, og nu har Meyers gjort det endnu nemmere at tage et grønnere valg, når der skal pølser på gløderne i sommerlandet. Med ambitionen om at få flere bælgfrugter på danskernes tallerkner, relancerer Meyers nu de populære økologiske grillpølser med en opdateret opskrift, hvor 15% af kødet er udskiftet med tilberedte flækærter. Formålet er at skabe en pølse, som kan begejstre klimabevidste kødspisere, når der skal hotdogs på sommermenuen.