Digitaliseringen æder jobs: Uddannelsespulje skal være et krav i danske virksomheder

Del

”Vi er en frontrunner, når det gælder digitalisering.” Sådan siger Lars Løkke Rasmussen op til dagens EU-topmøde. Men Danmarks frontrunner-position gør også, at hvert tredje danske job er i fare for at blive automatiseret – det skal vi handle på, mener fagforeningsformand Søren Fibiger Olesen.

876.000. Ifølge tænketanken Cevea er det antallet af stillinger, der er i højrisiko for at blive automatiseret - og det betyder altså en stor mængde mennesker, der pludseligt står uden job. Det er en udfordring, som vi er nødt til at se i øjnene, mener Søren Fibiger Olesen, der er formand i Krifa.

- Selvom digitalisering bringer masser af nye muligheder med sig, må vi ikke være blinde for de udfordringer, vi kommer til at stå over for fremover. Og her er særligt nogle brancher ramt på, at deres jobs bliver automatiseret. Det er vi nødt til at handle på – allerede nu, siger han.

Uddannelse smider robotter af banen
Ifølge Krifa-formanden er opkvalificering af medarbejdere en del af løsningen.

- Vi taler meget om uddannelse af unge og ledige. Men vi mangler fokus på alle dem, der allerede har et job – men som har brug for mere uddannelse for at kunne følge med digitaliseringen, siger han og henviser til undersøgelser, der viser, at over halvdelen af ansatte på danske virksomheder ikke modtog nogen form for efteruddannelse i 2016. Samtidig viser en undersøgelse, som Krifa lavede i starten af året, at op mod hver 5. dansker ikke føler noget behov for at sikre sine kompetencer i fremtiden.

- Det er meget skræmmende tal, når alt tyder på, at uddannelse og efteruddannelse er afgørende, hvis man vil bevare tilknytningen på fremtidens arbejdsmarked.

Krav til virksomheder

Men hvordan skal vi sikre mere uddannelse og opkvalificering af folk i arbejde? Ifølge Søren Fibiger Olesen skal der fremsættes et krav om uddannelsespulje i alle danske virksomheder. 

- Vi foreslår, at det bliver et krav til virksomhederne at afsætte 1 % af lønsummen til efteruddannelse af medarbejderne. Virksomhederne bestemmer selv, hvilke uddannelsesmæssige aktiviteter som puljens midler, skal gå til. Hvis midlerne ikke anvendes, indbetales de til en statslig fond, forklarer han og tilføjer:

- Vi har som mennesker brug for at føle os tilstrækkelige og kompetente på jobbet. Derfor er det nødvendigt med fuld fokus på relevante kurser og efteruddannelse for hele tiden at sikre den gode arbejdslyst. 

Nøgleord

Kontakter

Søren Fibiger Olesen, formand for Krifa, Tlf.: 2544 4008

Information om Krifa

KrifaFølg pressemeddelelser fra Krifa

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Krifa

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum