Krifa

Krifa fylder 125 år

Del

På søndag er det 125 siden, Krifa blev stiftet af mennesker, der ønskede et alternativ til datidens arbejdskampe

Jane Heitmann har været formand i Krifa siden juni 2023
Jane Heitmann har været formand i Krifa siden juni 2023

Hvordan kan man sidde ved siden af hinanden i kirken om søndagen for så at være fjender igen, så snart gudstjenesten slutter? Det spørgsmål stillede Pastor Adolph Lauritz Hansen og en række lønmodtagere og arbejdsgivere tilbage i 1899, hvor det danske arbejdsmarked var præget af kampe, strejke og lockout. 

Man ønskede en forening og et værdifælleskab, hvor arbejdsgiver og arbejdstager var hinandens forudsætning og ikke modsætning. Og selv om Krifa i dag er en lønmodtagerorganisation, så gennemsyrer den holdning stadig organisationen 125 år senere. 

- Dialogsynet er stadig en grundsten i Krifa den dag i dag. Vi anerkender fuldt ud, at FH-fagbevægelsen har gjort et vigtigt stykke arbejde, men vi har altid været et moderne alternativ til at bekrige hinanden. Det behov har ikke ændret sig, og det er mere tydeligt end nogensinde, at danskerne netop har brug for det alternativ, lyder det fra Jane Heitmann, der er formand for Krifa og tidligere folketingspolitiker gennem 11 år.

Friheden til at vælge selv
Krifa har siden stiftelsen kæmpet for frit fagforeningsvalg. I 2006 afgjorde en dom ved Menneskerettighedsdomstolen i Strassburg, at de såkaldte eksklusivaftaler, hvor virksomheder kunne kræve, at medarbejderne var medlem af en bestemt fagforening, var ulovlige.

- Danskerne vil have friheden til at vælge selv. Og de vil have noget at vælge imellem. Vi har altid været et moderne alternativ med fokus på det enkelte medlems behov, siger Jane Heitmann og tilføjer, at der stadig er massive huller i lovgivningen, som betyder, at mennesker bliver diskrimineret for at stå op for deres frie fagforeningsvalg.

Det er ulovligt at diskriminere for fagforeningsvalg ved ansættelse og afskedigelse, men ikke under ansættelsen.

- Vi har vundet flere priser – blandt andet bedste A-kasse to år i træk i Loyalty Groups undersøgelser. Så jeg kan godt forstå, at vores konkurrenter bliver nervøse. Men i et land som Danmark bør det ikke være muligt at true sig til at få medlemmer, lyder det.

Tager trivsel seriøst
Det er med stor stolthed og ydmyghed, at Jane Heitmann ser tilbage på den historie, hun skal bevare, samtidig med at hun skal udvikle Krifa.

- Vi har en opgave med at forblive relevante for de næste generationer samtidig med at bevare de værdier, Krifa er bygget på. Arbejdsmarkedet forandrer sig hurtigere end nogensinde, og vi er forpligtede på at følge med tiden, siger formanden, der står i spidsen for 180.000 medlemmer.

Krifa har det seneste årti haft et massivt fokus på trivsel netop for at imødekomme et arbejdsmarked, hvor stress for eksempel fylder mere og mere.

- Vi har forsket i og kæmpet for bedre trivsel, og jeg bliver så glad for at se den udvikling, der er sket i samfundet, som Krifa uden tvivl har været med til at skubbe på. Vi har søsat et trivselsmålingsværktøj, som bruges af mere end 600 virksomheder. Har lavet en lang række forskningsrapporter. Har sat tal på arbejdslyst og det potentiale, det har for samfundet og den enkelte, hvis vi tager trivsel seriøst, siger Jane Heitmann, der har været formand for Krifa siden juni 2023.

Krifa kan fejre 125-års jubilæum 10. marts 2024.

FAKTA

  • I 1899 dannes KDF – en fælles forening med overenskomster
  • I 1916 grundlægges Kristelig A-kasse
  • I 1931 opdeles fagforening og arbejdsgiverforening
  • I 1969 oprettes Kristelig Funktionær Organisation
  • I 1984 får man anerkendelse i arbejdsretten som uafhængig overenskomstpart
  • I 1999 fusionerer Kristelig Fagforening og Kristelig Funktionær Organisation
  • I 2006 afskaffes eksklusivaftaler på det danske arbejdsmarked
  • I 2024 fylder Krifa 125 år

Nøgleord

Kontakter

Om Kristelig Fagbevægelse

Krifa er en tværfaglig organisation for danske lønmodtagere og har mere end 180.000 medlemmer. Krifa arbejder hver dag for at fremme arbejdslysten blandt medlemmer, medarbejdere og i samfundet generelt – og det er integreret i alt, hvad organisationen gør. Krifa arbejder mod at blive en moderne arbejdslivsbevægelse ved at se det enkelte medlem og udfordre den klassiske opfattelse af en fagforening og a-kasse.

Følg pressemeddelelser fra Krifa

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Krifa

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye