If Forsikring

Dårlig mental sundhed påvirker arbejdsevnen hos hver anden dansker

Del
Ny undersøgelse viser, at 49 procent af danskerne har oplevet, at problemer med deres psykiske helbred påvirker deres arbejdsevne. Dermed topper Danmark listen blandt de nordiske lande. Arbejdsmarkedsforsker opfordrer arbejdsgivere til at tage mere ansvar for at ændre forholdene på arbejdspladserne.
49 procent af danskerne har oplevet, at problemer med deres psykiske helbred påvirker deres arbejdsevne, viser undersøgelse fra If Forsikring (foto: PR)
49 procent af danskerne har oplevet, at problemer med deres psykiske helbred påvirker deres arbejdsevne, viser undersøgelse fra If Forsikring (foto: PR)

Vores mentale sundhed er essentiel for, hvordan vi klarer os både socialt og på arbejdsmarkedet. Ikke desto mindre oplever næsten hver anden dansker, at problemer med deres mentale sundhed påvirker deres evne til at præstere på jobbet. Det viser en ny nordisk undersøgelse af befolkningens holdninger til stress, sundhed og velvære og økonomisk sikkerhed, som Kantar Gallup har lavet for If Forsikring.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker og forskningsansvarlig på UCN Henning Jørgensen, der er tidligere professor i offentlig forvaltning og tidligere direktør for det europæiske forskningsinstitut ETUI i Bruxelles, er der ingen tvivl om, at presset fra arbejdsmarkedet er blevet for stort og i stigende grad går ud over trivslen.

– Man får simpelthen ikke sat tempoet ned og afstemt med presset fra omverdenen. Der er behov for, at vi fjerner fokus fra individet og den enkeltes præstation, for vi har indrettet vores arbejdsliv ud fra et urealistisk billede af os selv, i forhold til hvad der er muligt. Og det er hele den overordnede human well-being, der er truet af det, siger Henning Jørgensen.

Gennemsnitligt i de nordiske lande har 42 procent oplevet, at problemer med deres mentale sundhed har påvirket deres arbejdsevne. Finland og Sverige ligger lavest med henholdsvis 34 og 38 procent, mens nordmændene med 46 procent er tættest på danskerne, som topper med 49 procent.

Snydedumt af arbejdsgiverne
Undersøgelsen viser også, at Danmark er det land i Norden, hvor flest oplever arbejdsrelateret stress. Dog er kombinationen af arbejdsliv og privatliv det, der oftest udløser negativ stress.

– Der er et bekymrende højt stressniveau på tværs af alle de nordiske lande, og de mentale problemer, der følger med, kan jo have enorme personlige konsekvenser for den enkelte. Samtidig påvirker det også arbejdsindsatsen, hvorfor arbejdsgiveren både har interesse i og et vidtgående ansvar at leve op til, siger Kristina Ström Olsson, der er Nordisk sundhedsstrateg hos If Forsikring.

Selvom danskerne selv peger på kombinationen af arbejdsliv og privatliv som den faktor, der oftest er skyld i negativ stress, er arbejdsmarkedsforskeren klar i spyttet med hensyn til, hvor det største ansvar skal placeres.

– Det er jo snydedumt af arbejdsgiverne, at de ikke prioriterer dette problem højere. Arbejdsgiverne bør tage ansvaret på sig, og gøre mere for at fremme medarbejdertrivslen. Alt for mange arbejdsgivere siger, at det er de ansattes eget problem. Jeg lægger ikke alt ansvar på arbejdsgiverne, men det meste stammer altså fra vores accelererende arbejdsmarked, siger Henning Jørgensen.

Her søger danskerne hjælp
De adspurgte i undersøgelsen, som har oplevet arbejdsevnen påvirket af dårligt mentalt helbred, blev også spurgt, hvem de rakte ud til for at få hjælp. 46 procent svarede læge/psykolog eller anden professionel behandler, 32 procent svarede min familie, 21 procent svarede min leder på jobbet, 20 procent svarede en ven, 12 procent svarede andre kolleger, mens blot 3 procent rakte ud til HR-afdelingen på jobbet. 21 procent søgte ikke hjælp.

Når du oplever negativ stress eller psykiske problemer, er det vigtigt at stoppe op og reflektere over situationen. Hvis årsagen til problemet ligger i arbejdslivet, er det vigtigt at tale med lederen eller HR for at planlægge, hvad der kan gøres for at forbedre situationen. Det er et fælles ansvar, siger Kristina Ström Olsson.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

49 procent af danskerne har oplevet, at problemer med deres psykiske helbred påvirker deres arbejdsevne, viser undersøgelse fra If Forsikring (foto: PR)
49 procent af danskerne har oplevet, at problemer med deres psykiske helbred påvirker deres arbejdsevne, viser undersøgelse fra If Forsikring (foto: PR)
Download
Ny undersøgelse viser, at Danmark er det land i Norden, hvor flest oplever arbejdsrelateret stress. (Foto: PR)
Ny undersøgelse viser, at Danmark er det land i Norden, hvor flest oplever arbejdsrelateret stress. (Foto: PR)
Download
Kristina Ström Olsson, Nordisk sundhedsstrateg hos If Forsikring. (Foto: If/PR)
Kristina Ström Olsson, Nordisk sundhedsstrateg hos If Forsikring. (Foto: If/PR)
Download

Links

Information om If Forsikring

If Forsikring
If Forsikring
Stamholmen 159
2650 Hvidovre

+45 70 12 12 12http://www.if.dk/

If er Nordens største forsikringsselskab, og hver fjerde husstand i Norden er forsikret i If. Mere end 7.000 medarbejdere tager sig af vores 3,8 millioner kunder, der spænder fra privatpersoner til globale virksomheder. Vores ambition er at være det mest omsorgsfulde forsikringsselskab. If har været klimaneutral siden 2011 og valgte i 2021 at tilslutte sig organisationen Science Based Targets (SBTi). Vi vil være i front, når det gælder om at opfylde ambitiøse klimamål på vegne af os selv og vores kunder. Vi er et full-service forsikringsselskab med en stærk og omsorgsfuld medarbejderkultur og høj kundetilfredshed. If er ejet af den nordiske forsikringskoncern Sampo.

Følg pressemeddelelser fra If Forsikring

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra If Forsikring

If tilbyder ansatte at udskifte helligdage for at kunne fejre egne traditioner25.3.2024 07:25:00 CET | Pressemeddelelse

Mens de fleste arbejdspladser i finanssektoren har lukket ned i påsken, er der folk på arbejde hos Nordens største forsikringsselskab. Med et nyt initiativ og en ekstraordinær godkendelse fra lokale fagforeninger tilbyder If, at medarbejderne kan erstatte udvalgte helligdage med en dato, der er mere i overensstemmelse med medarbejderens individuelle kulturelle eller religiøse overbevisning. Langfredag og 2. påskedag er to af de mulige helligdage.

If får godkendt klimamål af SBTi og inkluderer frivilligt skadesreparationer for over 3 mia. svenske kroner om året29.1.2024 07:50:20 CET | Pressemeddelelse

If har som første forsikringsselskab på det danske marked fået godkendt sine kortsigtede klimamål af det anerkendte klimatiltag, Science Based Targets initiative. Samtidig tager Nordens største forsikringsselskab det usædvanlige skridt at gå udover SBTi’s krav, og udvider frivilligt sine klimaforpligtelser ved at ville reducere 30% af udledningerne fra skadesreparationer på motor- og bygningsområdet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye