Hver anden dansker tvivler på varslingssystemerne
Mens stormfloder og skybrud er blevet hyppigere i Danmark, er hver anden dansker i tvivl om, hvorvidt varslingssystemerne til at advare dem, fungerer godt nok. Det viser en ny analyse fra If Forsikring.

Oversvømmelser ramte Valencia i 2024 og Tyskland og Belgien i 2021, hvor advarsler til indbyggerne enten kom for sent eller udeblev. Kritikere pegede efterfølgende på svigt i varslingssystemer og dårlig myndighedskoordinering. Kan noget tilsvarende ske i Danmark?
En ny undersøgelse viser, at hver anden dansker er i tvivl om, hvorvidt de nuværende varslingssystemer ved ekstreme vejrhændelser fungerer godt nok. Varslingerne om ekstremt vejr kan komme i forbindelse med eksempelvis stormflod eller skybrud og fra kommuner, nyhedsmedier, vejr-apps, sociale medier og forsikringsselskaber.
Undersøgelsen, der er lavet af analyseinstituttet Verian for If Forsikring, viser, at halvdelen af danskerne har tillid til, at myndighederne vil varsle dem om større vejrhændelser, der kan medføre skader på deres bolig. Men mere end hver tredje, 37 procent, kan ikke svare på, om de har tillid til, at varslingssystemet i Danmark fungerer tilstrækkeligt, og 12 procent melder klart nej til tilliden.
– Når så mange er usikre på, om de vil blive advaret i tide, må vi spørge os selv, om varslingssystemerne er tidssvarende, og om danskerne er godt nok informeret, siger Birgitte Ringbæk, pressechef hos If Forsikring.
Klimaforandringer stiller nye krav
Ekstreme vejrhændelser som stormfloder og skybrud bliver stadigt hyppigere i Danmark ifølge DMI, og i 2023 blev der afsat 189,6 millioner kroner på finansloven til et varslingssystem for oversvømmelser, som forventes klar i 2026. Hos DMI kan man indtil videre følge med og få varsler ved skybrud og stormflod, mens muligheden for at se risiko for oversvømmelse endnu ikke er tilgængelig, dog forventes den service klar til sommer på både hjemmeside og app.
Spørgsmålet er dog, om danskerne er tilstrækkeligt informeret, om hvordan de skal få informationen om det ekstreme vejr.
– Tallene viser en betydelig usikkerhed. Vi bor i et lille land med en relativ stor befolkningstæthed, men når vejret slår om pludseligt, ved mange ikke, hvordan de vil blive advaret. Det understreger behovet for bedre kommunikation om, hvordan varslinger fungerer, og hvordan folk bedst kan forberede sig, siger Birgitte Ringbæk og tilføjer;
– Hos If kan vi sende varslinger på mail og SMS, når der er alvorligt uvejr på vej. Vi giver også råd om, hvordan man kan forebygge skader, og man kan nemt komme i kontakt med os, hvis uheldet er ude, forklarer Birgitte Ringbæk og peger på flere gratis muligheder, som kan hjælpe danskerne med at blive advaret i tide:
- DMI’s app (Dansk Meteorologisk Institut) giver brugerne mulighed for at få besked om farligt vejr i deres område.
- TV 2 Vejret sender push-notifikationer om regn, storm og sne.
- Flere kommuner tilbyder SMS-varslinger ved lokale kriser som oversvømmelser og kraftigt forhøjet vandstande.
- Nyhedsmedier og sociale medier kan være vigtige kilder i akutte situationer.
- Forsikringsselskaber udsender ofte varsler direkte til kunderne.
Konklusioner i undersøgelsen:
|
Undersøgelsen er baseret på svar fra 1.098 repræsentativt udvalgte danskere på over 18 år og er gennemført 14.-21. oktober 2024 af analyseinstituttet Verian, tidligere Gallup, for If Forsikring.
Nøgleord
Kontakter
Birgitte RingbækHead of PressIf Forsikring
Tlf:+45 6120 5009birgitte.ringbaek@if.dkBilleder



Følg pressemeddelelser fra If Forsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra If Forsikring
If oplever boom i udvidet vanddækning8.4.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Frygt for oversvømmelser: Forsikringsselskabet If har oplevet en stigning på 60 procent blandt kunder, der over de senere år har tilkøbt dækning af udvidet vandskade. De stigende antal hændelser med omfattende vandskader efter ekstrem nedbør har gjort klimaforandringerne mere konkrete for boligejerne.
Hul i beredskabet: Danskerne frygter for boliger og infrastruktur18.3.2025 14:31:29 CET | Pressemeddelelse
Halvdelen af danskerne har lav eller ingen tillid til, at myndighederne kan beskytte boliger og infrastruktur ved alvorlige vejrhændelser. Trods en aftale på over 600 millioner mener beredskabsekspert, at der er brug for over en milliard for at kunne følge med klimaforandringerne.
If leverer stærke årsresultater og styrker sin centrale rolle i håndtering af samfundsmæssige risici6.2.2025 07:39:18 CET | Pressemeddelelse
If leverer stærke finansielle resultater trods en stigning i store skader i 2024. Kundeloyaliteten forbliver høj med 89 % fastholdelse hos Privatkunderne. Samtidig skaber integrationen med Topdanmark nye muligheder for at styrke Ifs førerposition i Norden og tilbyde konkurrencedygtige produkter på det danske marked.
Sådan undgår du julens værste skader19.12.2024 13:19:51 CET | Pressemeddelelse
Hvert år ødelægger brande, trafikuheld og indbrud juleglæden for tusindvis af danskere. Med få tiltag kan du sikre dig mod de største julekatastrofer. Få forsikringseksperternes råd til en skadefri jul her.
Overraskelse: Elbiler har også startproblemer10.12.2024 12:57:13 CET | Pressemeddelelse
Startproblemer i kulden kan ikke undgås ved at skifte diesel- eller benzinbilen ud med en elbil. Elbiler har også et 12-voltsbatteri, og det kan hurtigt blive afladet ved for mange småture på kolde dage.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum