If Forsikring

Hul i beredskabet: Danskerne frygter for boliger og infrastruktur

Del

Halvdelen af danskerne har lav eller ingen tillid til, at myndighederne kan beskytte boliger og infrastruktur ved alvorlige vejrhændelser. Trods en aftale på over 600 millioner mener beredskabsekspert, at der er brug for over en milliard for at kunne følge med klimaforandringerne. 

Halvdelen af danskerne har lav eller ingen tillid til, at myndighederne kan beskytte privat ejendom og infrastruktur ved alvorlige vejrhændelser. (Kilde: If og Verian).
Halvdelen af danskerne har lav eller ingen tillid til, at myndighederne kan beskytte privat ejendom og infrastruktur ved alvorlige vejrhændelser. (Kilde: If og Verian). Foto: iStock

En ny undersøgelse fra If Forsikring viser, at halvdelen af danskerne har lav, meget lav eller slet ingen tillid til, at de danske myndigheder har tilstrækkelige ressourcer til at beskytte boliger og kritisk infrastruktur som veje og jernbaner ved store, alvorlige vejrhændelser.

– Den manglende tillid prikker til en af de massive udfordringer, vi som samfund står over for, i takt med klimaforandringerne. Det er klart, at myndighedernes indsats er afgørende, når det handler om at håndtere de store linjer, som klimaforandringerne efterlader, siger Eva Lindberg Vibe, boligekspert og produktchef hos If Forsikring Privat.

I januar 2025 præsenterede regeringen en ny beredskabsaftale, hvor der afsættes 608 millioner kroner de næste to år til blandt andet at styrke Beredskabsstyrelsen med indkøb af materiel til klimasikring samt til øvelser og uddannelse af beredskabspersonalet. Alligevel forstår man godt den manglende tillid hos Danske Beredskaber.  

–  Engagementet og viljen hos beredskabet er intakt, men jeg har forståelse for den skepsis, som undersøgelsen viser. Det, der tidligere var hundredårshændelser, kommer nu nærmemere hver andet år, og vi har brug for at få opgraderet vores materiel for at kunne følge med. De politiske drøftelser er bare ikke helt på plads endnu, siger Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef hos Danske Beredskaber, som er sammenslutningen af de kommunale brandvæsener.

– Der skal analyseres mere på behovene, så vi kan sætte en pris ud fra det, men der er behov for over en milliard kroner. Trods god vilje og engagement, må vi erkende, at elastikken kommer til at springe på et tidspunkt, tilføjer Bjarne Nigaard.

Egne indsatser halter
Foruden tvivlen på myndighedernes indsats har en stor del af danskerne ikke selv gjort noget for at forhindre vejrskader på deres egen bolig. I undersøgelsen svarer hver tredje, at der ikke er truffet foranstaltninger for at minimere risikoen for vejrskader på deres egen ejendom. Dertil har knap hver fjerde (22 procent) ikke viden om, hvorvidt der er truffet foranstaltninger for at begrænse skaderisikoen.

Det er nødt til at ændre sig, mener man hos If Forsikring, der sætter fokus på, hvad man som boligejer selv kan gøre for at beskytte boligen mod ekstreme vejrhændelser.

– Den enkelte boligejer kan forebygge, at en række skader vil ske på deres egen matrikel, og det fokus skal vi have højnet, for det kan både være i det små og i det store, der skal forebygges. For os som forsikringsselskab er det et fokusområde at hjælpe vores kunder med at forebygge skader, for det mindsker både de økonomiske, menneskelige og miljømæssige omkostninger, forklarer Eva Lindberg Vibe.

Lavest og højst tillid
Indbyggere i Region Sjælland, som har været voldsomt ramt i forbindelse med stormflodsskader de senere år, er befolkningsgruppen med lavest tillid til myndigheders beredskab. Her svarer 10 procent, at de direkte ingen tillid har og samlet 55 procent har ingen eller lav tillid. 

Kun 2 procent i Region Nordjylland svarer, at de ingen tillid har og samlet har 48 procent lav eller ingen tillid til om myndighederne har tilstrækkelige ressourcer. 40 procent af indbyggerne i Region Nordjylland har stor eller meget stor tillid til myndigheders indsats. I Region Sjælland er tilsvarende tal kun 30 procent.

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er baseret på svar fra 1098 repræsentativt udvalgte danskere på over 18 år og blev gennemført den 14.-21. oktober 2024 af analyseinstituttet Verian, tidligere Gallup, på vegne af If Forsikring.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto: iStock
Download
Download

Følg pressemeddelelser fra If Forsikring

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra If Forsikring

Stor milepæl: Nu er Topdanmark en del af If1.7.2025 07:46:35 CEST | Pressemeddelelse

1. juli markerer en vigtig milepæl: Topdanmark er nu officielt en del af If, Nordens største forsikringsselskab. Med integrationen samles to stærke selskaber i én fælles nordisk struktur. Integrationen betyder ikke noget for kunders forsikringer og dækninger – de vil fortsat have de samme gode dækninger og services. Med integrationen bliver If Danmarks næststørste forsikringsselskab med en markedsandel på cirka 21 procent og en ledende position i flere segmenter – for eksempel inden for sundhedsforsikringer til erhvervskunder. ”Det er en stor milepæl, at integrationen af Topdanmark nu er gennemført. Vi står med et stærkere fundament end nogensinde for at hjælpe vores kunder. Vi ønsker at være til stede, når det virkelig gælder, og tilbyde stabile og pålidelige forsikringer, der skaber reel værdi i hverdagen – for privatpersoner, virksomheder og samfundet som helhed,” siger Morten Thorsrud, koncernchef i If. Forsikringskoncernen Sampo gennemførte i september 2024 et købstilbud på Topdan

Her er den vigtigste faktor, når danskerne vælger job – det er ikke lønposen30.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

En attraktiv lønpakke står højt på ønskelisten hos mange danskere, når de er på udkig efter et job. Flere faktorer er dog vigtigere end en høj løn, når danskerne skal pege på, hvad der gør en arbejdsgiver attraktiv, og højdespringeren er fleksibelt arbejde. Det viser en ny, nordisk helbredsrapport udarbejdet af analysebureauet Verian for If, Nordens største forsikringsselskab. 58 procent af de 1.065 adspurgte danskere peger på fleksibelt arbejde som en faktor, der gør arbejdspladsen attraktiv. Kun 33 procent af de adspurgte danskere peger på ”høj løn”. ”Undersøgelsen understreger, at det ikke længere er nok at tilbyde høj løn og goder til sine ansatte. Som virksomhed skal man også være klar til at tilbyde fleksibilitet, hvis man vil tiltrække de dygtigste kandidater,” siger Kristina Ström Olsson, sundhedsstrateg i If. Kan give bagslag Fleksibelt arbejde kan blandt andet indebære, at medarbejdere har mulighed for at arbejde hjemme eller uden for almindelig arbejdstid. Denne arbejdsform

If og Topdanmark: Det dækker din rejseforsikring ved hedebølge eller skovbrand25.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Flere sydeuropæiske lande er ramt af en hedebølge, netop som mange danskere gør sig klar til sommerferie. Det rejser naturligt spørgsmålet: Hvordan er man dækket som forsikringskunde, hvis feriedestinationen rammes af ekstrem varme eller skovbrand? De senere år har særligt Sydeuropa oplevet gentagne hedebølger og naturbrande, og det har fået kunder hos If og Topdanmark til at henvende sig med spørgsmål om rejseforsikringens dækning. "Vi forstår godt, at det kan føles utrygt at rejse til et område ramt af skovbrand. Som udgangspunkt dækker afbestillingsforsikringen ikke i sådanne tilfælde. Men hvis myndigheder fraråder indrejse eller anbefaler evakuering på grund af naturkatastrofe, kan der være mulighed for dækning – forudsat at kunden har de rette dækninger,” siger Lama Chehade, skadeschef i Ifs danske forretning. Hvornår dækker afbestillingsforsikringen? Især forældre med små børn og ældre borgere har henvendt sig med et ønske om at gøre brug af afbestillingsforsikringen på grund af

Mange danskere arbejder, selvom de er syge: Kan bidrage til usund kultur16.6.2025 06:29:00 CEST | Pressemeddelelse

Hver anden dansker fortsætter med at arbejde, selvom de føler sig syge. Det viser en ny, nordisk helbredsrapport gennemført blandt 1.065 danskere af analysebureauet Verian for If, Nordens største forsikringsselskab. “Man bør ikke arbejde, når man er syg. Arbejde under sygdom kan både have konsekvenser for den enkelte og arbejdspladsen, og derfor er det et problem, at så mange danskere arbejder trods sygdom,” siger Kristina Ström Olsson, sundhedsstrateg hos If. 51 procent af de adspurgte danskere svarer i undersøgelsen, at de arbejder, selvom de er syge. 24 procent tilkendegiver, at de møder fysisk op på arbejdspladsen under sygdom, mens 12 procent arbejder hjemmefra. 15 procent svarer, at det varierer, om de møder ind på arbejdspladsen eller arbejder hjemmefra under sygdom. Kun 39 procent vælger at lade arbejdet ligge, når de er syge, mens ti procent ikke svarer på, om de fortsætter med at arbejde under sygdom. "Man risikerer at smitte sine kolleger, hvis man tager på arbejde, når man

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye