Arbejdsmarkedet kan lære af fodboldverdenens internationale talentudsyn, ifølge nyt studie fra Deel
Den internationale HR-platform, Deel, der blev lanceret i Danmark i 2022, har analyseret data fra de sidste 20 års Premier League-kampe for at konkretisere effekten af international rekruttering. Rapporten viser, at internationalt talent er en kritisk faktor for succes. Et råd, der er værd at tage fra grønsværen til kontorlandskabet.

Deel har, i samarbejde med fodboldstatistikeren, Jonny Blain, analyseret de sidste 20 års Premier League-resultater for at undersøge, i hvilket omfang international mangfoldighed, præstationer og holdsucces er afhængige af hinanden. Resultaterne afslører en klar sammenhæng mellem holdenes internationale mangfoldighed og deres succes - med hensyn til scorede mål, vundne kampe og slutplacering i ligaen.
Undersøgelsen har analyseret de internationale spillere på alle Premier League-hold fra sæsonen 2002/2003 til sæsonen 2021/2022 – og konklusionen er klar. Internationalt mangfoldige teams overpræsterer. Her er nogle af de største fund i undersøgelsen:
- 6.922 af 10.590 af spillerne i Premier League har været internationale – et tal, der svarer til 65%. Tallet toppede i sæsonen 2013/14 med 69,7%.
- 15 af de seneste 20 Premier League-vindere - og 12 af de sidste 13 – havde flere internationale spillerede end ligaens gennemsnit.
- I 19 af de 20 sæsoner havde hold, der havde flere internationale spillere end gennemsnittet, et højere antal sejre.
- Holdet, med den højeste andel af internationale spillere i en sæson, var Arsenal, med 96% i 2006/07. De sluttede sæsonen på 4. pladsen.
- Udenlandske spillere har også i høj grad været ansvarlige for at sætte bolden bagerst i nettet. I samtlige af de sidste 20 Premier League-sæsoner, har internationale spillere scoret de fleste mål. Samlet set er procentdelen af mål, scoret af internationale spillere, 64.8%. Dette tal toppede i sæsonen 2018/2019 på 72% og faldt aldrig under 59%.
- Den højeste andel af mål, scoret af internationale spillere på et titelvindende hold, var 94,1%, opnået af Manchester City i 2013/14. Dette blev tæt fulgt af Arsenals 'Invincibles' med 93,2% i 2003/04.
- I de sidste 20 Premier League-sæsoner er 24 spillere blevet tildelt Golden Boot, en pris til sæsonens topscorer. Af disse spillere har 83% (20) været internationale spillere. De eneste undtagelser er Harry Kane, der har vundet tre gange, og Jamie Vardy, der har vundet en gang. Franskmanden, Thierry Henry har vundet Golden Boot fire gange, mere end nogen anden spiller.
Hold |
Sæson |
% mål scoret af internationale spillere |
Manchester City |
2013/2014 |
94.1% |
Arsenal |
2003/2004 |
93.2% |
Chelsea |
2014/2015 |
90.4% |
Chelsea |
2016/2017 |
89.4% |
Manchester City |
2011/2012 |
83.9% |
I en kommentar til resultaterne siger Jonny Blain, Senior Football Statistician: "Internationale talenter har spillet en stor rolle i succesen for Premier Leagues største hold i de sidste 20 sæsoner. Fra Manchester United til Arsenal har internationale spillere stået i spidsen for størstedelen af de største præstationer - i en af verdens bedste ligaer.”
Deels syn på internationale talenter
Deel har specialiseret sig i at hjælpe virksomheder med at opbygge flere globale teams gennem selskabets onboarding-, compliance- og lønningstjenester i 150+ lande. Ligesom på Premier League-holdene, mener virksomheden, at en mere globalt mangfoldig arbejdsstyrke klarer sig bedre. Hvis Premier League-hold kan få succes med at vedtage denne strategi, bør virksomheder i alle størrelser, rundt om i verden, også gøre det.
I en kommentar til undersøgelsen, siger Alex Bouaziz, medstifter og administrerende direktør for Deel: " Både i sporten og på arbejdsmarkedet, giver landegrænseløs ansættelse arbejdsgivere den ultimative mulighed for at bringe et mangfoldigt sæt færdigheder og erfaringer sammen i et velfungerende team. Nogle af de største hold i verden har kun haft succes på grund af deres internationale talenter. Fodbold er det perfekte eksempel på internationalt talentudsyn, men vi ser det også på tværs af andre sektorer. Disse resultater bekræfter min (og Deels) tro på, at der er en sammenhæng mellem global mangfoldighed og teamsucces."
Nøgleord
Kontakter
Mikkel Andesen
mikkel.andersen@grey.comOm Deel
Deel er en førende global compliance- og lønningsløsning, der forbinder talenter og virksomheder globalt. Deel's platform tilbyder en samlet pakke af lønsystem, HR-ydelser, compliance og andre funktioner, der skal til, når man ansætter og leder et globalt team.
Ved hjælp af en teknologidrevet selvhjælpsproces, kan Deel's kunder nemt ansætte nye medarbejdere fra over 150 lande, på få minutter - og i compliance med lokal lovgivning. Med flere end 250 lokale juridiske-, revisions-, skatte- og mobilitetspartnere tilknyttet, gør Deel det muligt for virksomheder at udarbejde og underskrive lokale ansættelseskontrakter i compliance med lokale regulativer. Det gøres nem via et virtuelt bibliotek, og man kan betale lokale teams i flere end 120 forskellige valutaer - med bare ét klik.
Deel blev grundlagt i 2019 af Alex Bouaziz og Shuo Wang, Deel har medarbejdere i hele verden, der arbejder remotely. Læs mere om Deel here.
Følg pressemeddelelser fra Deel Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deel Danmark
Deel tilbyder fleksibel og hurtig løn til danskerne10.5.2023 08:57:45 CEST | Pressemeddelelse
Deel’s nye lønsystem gør det nemt for danske internationale virksomheder at tilføje provision til en eksisterende løn, betale en medarbejders løn tidligt for at hjælpe med at dække en betydelig udgift eller onboarde medarbejdere ved månedens afslutning.
Ny rapport: Danske talenter er eftertragtede globalt16.2.2023 14:16:01 CET | Pressemeddelelse
Remote-rekrutteringsplatformen, Deel, der åbnede i Danmark sidste år, har iværksat en undersøgelse af udviklingen i internationale ansættelser på tværs af landegrænser. Data viser, at især amerikanske (steget med 165%) og britiske virksomheder (steget med 89%) har et godt øje til danske talenter, som hyres til at arbejde remote fra Danmark. Tal viser desuden, at Danmark er det næststørste marked i EMEA for remote-ansættelser - efter Sverige.
Deel forenkler global HR med ny fullstack-platform30.1.2023 15:00:00 CET | Pressemeddelelse
Deel, der senest er blevet vurderet til 12 milliarder dollars med 295 millioner dollars i årlig tilbagevendende omsætning, udvider nu deres globale rekrutteringsplatform med fuldt kompatible HR-funktioner, nyt lønsystem og ”Deel Engage” for at konsolidere global administration i internationale virksomheder.
Deel og verdenskendte professorer skaber laboratorie til forskning af det globale arbejdsmarked22.12.2022 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den internationale rekrutteringsplatform, Deel lancerer i dag oprettelsen af den nye forskningsenhed, Deel Lab for Global Employment, der, ved hjælp af data og undersøgelser, skal forbedre diskussionen om global beskæftigelsespolitik. Bag laboratoriet står professorer fra blandt andet Oxford og Yale.
Ny undersøgelse afslører: Danske virksomheder vil gerne ansætte udenlandsk arbejdskraft, men frygter omkostningerne20.12.2022 08:10:00 CET | Pressemeddelelse
En ny YouGov-undersøgelse, der er udarbejdet i samarbejde med rekrutteringsplatformen, Deel, har studeret de danske virksomheders erfaring med at ansætte i udlandet og rekruttere eksternt. Studiet viser, at mange virksomheder er skeptiske ved at ansætte og lede globale teams, grundet de ukendte omkostninger i forbindelse med rekruttering og aflønning. København 20. December – En helt ny undersøgelse, foretaget af YouGov, har undersøgt en lang række danske virksomheders brug af udenlandsk arbejdskraft, og svarene taler for sig selv. 30 % de adspurgte virksomheder vidner om, at de ønsker at rekruttere globalt, men at de frygter omkostningerne i flere aspekter i de globale ansættelser, såsom rekruttering, løn og administration. Behovet for at løse dette er vigtigere end nogensinde. Det danske arbejdsmarked vil mangle 22.000 IT-specialister i 2030, viser tal fra RIS Group og HBS Economics for Danske Gymnasier og IDA, og en af de afgørende løsninger på dette er at tage den globale talentpul