175 lande står foran afgørende opgør med plastikforurening – danske Plastic Change er med

Del

Der venter svære forhandlinger i FN de kommende dage, men danske Plastic Change – der selv deltager – forventer, at mødet ender ud i det første udkast til en ambitiøs global aftale mod plastikforurening.

Plastik Change følger med på første række, når delegationer fra175 lande denne uge mødes i Paris for at forhandle en bindende, global plastiktraktat.

Som den eneste danske miljøorganisation er Plastic Change udpeget som FN-observatør under forhandlingerne (kaldet INC-2), og strategisk direktør Anne Aittomaki forventer, at der vil blive skrevet historie:

- Når ugen er omme, forventer vi, at der er taget beslutning om at udarbejde et udkast til aftalen, et såkaldt zero draft. Det er første gang, at det bliver skrevet ned, hvordan vi på globalt plan vil komme plastikforurening til livs, og det første udkast lægger linjen for den aftale, som verdens lande i sidste ende forpligter sig til. Derfor er det helt afgørende, at det er både ambitiøst og vidtrækkende, siger hun.

Svære forhandlinger venter

Det kan dog nemt ende i et tovtrækkeri om formuleringer og mål, vurderer Anne Aittomaki, som har fulgt den politiske proces fra starten og selv overværer forhandlingerne i UNESCO-bygningen. 

- Vi ved, at nogle lande ønsker, at traktaten vægter deres økonomiske interesser over miljø, klima, biodiversitet og menneskerettigheder. De ser helst, at vi først forholder os til plastik, når det er blevet til affald og skal ryddes op, siger Anne Aittomaki.

Plastic Change argumenterer derimod for et loft over den stigende plastikproduktion og klare regler for giftige kemikalier i plastik.

- Lige nu er verden som et badekar, der løber over med engangsemballage, fiskenet og flasker af plastik. Der kommer mere og mere plastik, alt imens vi forsøger at fjerne den med en teske. Det er slet ikke effektivt nok. Vi er nødt til at lukke for hanen, siger Anne Aittomaki og tilføjer:

- Så jo mere ambitiøst, udkastet bliver, jo bedre er det.

Danmark og Plastic Change ønsker fremtid uden plastikforurening

Plastic Change bifalder, at Danmark er en del af den  koalition, der også ønsker en ambitiøs aftale. 

Koalitionen består af vores nordiske naboer; Norge, Sverige, Finland og Island og en lang række lande fra hele verden; Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Schweiz, Portugal, Georgien, Canada, Rwanda, Den Dominikanske Republik, Senegal, Sydkorea, Chile, Costa Rica, Ecuador og Peru.

På den modsatte side står de olieproducerende lande USA og Saudi Arabien.

Det er allerede besluttet, at aftalen er juridisk bindende, så de næste dage i Paris (mandag 29. maj til fredag den 2. juni) er ifølge Plastic Change vigtige for, hvor barren bliver sat for aftalen.

- Selvom det er en lang proces, og dette møde er ét af flere, så får udfaldet på fredag en stor betydning for vores fremtid. Det er nu, vi skal handle, hvis vi vil undgå, at konsekvenserne ved plastikforurening bliver endnu større, siger Anne Aittomaki. 

Forskning har de seneste år vist, at plastikforurening ikke alene er et forureningsproblem, når plastikken ender i floder, have og natur. Det er fremstillet af fossile brændstoffer og er i lige så høj grad et klimaproblem, et biodiversitetsproblem, og mikroplastik og tilsatte kemikalier skader menneskers sundhed.

Aftalen skal være færdig og underskrevet inden udgangen af 2024. 

Læs om Plastic Change´s mål for aftalen her.

Nøgleord

Kontakter

Links

Om Plastic Change

Plastic Change er en dansk miljøorganisation, med et ambitiøst internationalt sigte.

Plastic Change kæmper for en verden uden plastikforurening. I dag er plastik er overalt – på land og til vands. Tre generationers forbrug af plastik har sat sine spor. Kun en lille del bliver genanvendt og meget bliver brændt. Resten ligger i naturen i hundredvis af år.

Følg pressemeddelelser fra Plastic Change

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Plastic Change

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye