Aarhus Universitet Technical Sciences

Danske elever undersøger jordens sundhed i Astras Masseeksperiment 2025

Del

Hvordan har jorden det egentlig? Det spørgsmål dykker tusindvis af danske skoleelever ned i, når de i år deltager i Astras Masseeksperiment 2025 – et landsdækkende projekt, hvor teori og praksis mødes i jordhøjde.

Skoleelever fra hele landet samles i uge 36-39 om at undersøge den nationale status på jordsundhed i Danmark.
Skoleelever fra hele landet samles i uge 36-39 om at undersøge den nationale status på jordsundhed i Danmark. Thomas Evaldsen

Forestil dig en skoleklasse iført gummistøvler og med skovle i hænderne, på jagt efter svar i den jord, vi normalt går hen over uden at tænke nærmere over det. I Astras Masseeksperiment 2025 benytter eleverne autentiske metoder med et stort formål: at undersøge sundheden i den jord, som er fundamentet for både vores fødevarer, økosystemer – og fremtid.

Med prøverør, pH-målinger og feltjournaler i hånden kaster eleverne sig over alt fra jordtyper og næringsstoffer til biodiversitet og spor af forurening. Det er naturfag i praksis, og samtidig er det en håndgribelig måde at lære, hvorfor jorden er langt mere end bare noget, man bliver beskidt af.

Et fælles projekt – på tværs af landet

Bag kulisserne står forskere fra Institut for Agroøkologi klar til at modtage og analysere de jordprøver, som eleverne indsamler. Resultaterne bliver brugt til at danne et landsdækkende billede af jordens tilstand – og det er ikke kun eleverne, der lærer noget.

"Vi er meget begejstrede for at være en del af Astras Masseeksperiment 2025," fortæller Anne Krog Ingerslev, der er projektleder ved Institut for Agroøkologi. "Det er en fantastisk mulighed for at engagere unge mennesker i videnskab og miljøbeskyttelse, samtidig med at vi får værdifulde data om jordens sundhed."

Det er citizen science, når det er bedst: Et samarbejde mellem nysgerrige elever og erfarne forskere – og en fælles indsats for en grønnere fremtid.

Jordens helbred har betydning for os alle

Sund jord er ikke bare en landmands bekymring – det er noget, der angår os alle. Uden frugtbar jord ingen fødevarer. Uden levende jord intet rigt dyre- og planteliv. Og uden sunde økosystemer bliver det svært at bremse klimaændringer.

"De data, vi modtager fra eleverne, vil hjælpe os med at identificere mønstre og tendenser i jordens egenskaber på tværs af forskellige regioner," forklarer adjunkt Trine Nørgaard fra Aarhus Universitet. "Det kan give os ny viden og nye løsninger, både i Danmark og globalt."

En oplevelse, der sætter spor

For eleverne er Astras Masseeksperiment en mulighed for at lære med hænderne, tænke som forskere og opleve, at deres bidrag faktisk betyder noget. De bliver en del af et stort, fælles projekt, der både handler om naturfag og medborgerskab – og om at tage ansvar for fremtiden.

Skoler i hele landet inviteres til at være med. For tilmelding og mere information, se masseeksperiment.dk.

Yderligere information

Astras Masseeksperiment 2025 er støttet af Nordea-fonden og Villum Fonden. Forskningsdelen er støttet af Poul Due Jensens Fond. Eksperimentet gennemføres af Astra i samarbejde med forskere for Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye