Inuitter optager 13 gange grænseværdien for PFAS i maden
Den traditionelle kost i Ittoqqortoormiit (Scoresbysund) på Grønlands østkyst vil være kritisk forurenet frem mod 2090, viser ny forskning.

Næsten hele befolkningen i Ittoqqortoormiit får op til 13 gange så meget PFAS i deres mad gennem ringsæler og isbjørn i forhold til den internationalt fastsatte grænse for ugentligt indtag.
PFAS (perfluoralkylstoffer) bruges mange steder i industrien og de produkter vi omgiver os med og findes derfor overalt i miljøet, inklusiv dyr og mennesker. Stofferne bliver transporteret til Arktis med hav- og luftstrømme. De er vanskelige at nedbryde og findes derfor i havpattedyr og de mennesker, der spiser dem.
I en netop udgivet videnskabelig artikel i Cell Reports Sustainability har forskere fra Aarhus Universitet, Institut for Ecoscience beregnet, hvordan eksponering via føden af fire udvalgte langtransporterede PFAS stoffer for perioden 2006-2020 i det østgrønlandske fangersamfund Ittoqqortoormiit (Scoresbysund).
Den langvarige forhøjede eksponering med PFAS i det Østgrønlandske inuit-samfund over det næste århundrede kan påvirke befolkningens immunsystem. Dette er vigtigt i forbindelse med vaccinationsprogrammer, men også for forekomsten af hjerte-kar-sygdomme, kræft og nedsat fertilitet.
Beregningerne er udført på baggrund af analyser af den traditionelle marine føde, dvs. ringsæl og isbjørn og sammenlignes med maksimalt ugentlig indtages for risiko for effekter på immunsystemet på nanogram pr. kilo kropsvægt.
Ved at bruge de tidsmæssige trends for fund af PFAS i isbjørne og ringsæler fra 2006-2020 anslår forskerne de fremtidige belastninger for Inuit-befolkningen i Ittoqqortoormiit i fremtiden. Her vil den gennemsnitlige indbygger fortsat overskride grænseværdierne indtil år ca. 2090.
Ifølge forskerne bag artiklen understreger resultaterne behovet for yderligere regulering af PFAS og udvikling af ikke-toksiske bæredygtige forbindelser gennem fortsat internationalt samarbejde, blandt andet gennem Stockholm-Konventionen.
Læs artiklen (OBS: Link effektivt fra 11. marst kl 17.00):Ubiquitous global use of persistent PFAS threaten Arctic Indigenous people for decades to come".
Forskningen er udført med støtte fra DANCEA og EU's Horizon-program.
For yderligere oplysninger, kontakt venligst Aarhus Universitet, Institut for Ecoscience ved professor Christian Sonne cs@ecos.au.dk eller tlf.: (+45)30783172.
Nøgleord
Kontakter
Michael StrangholtDCE - Nationalt Center for miljø og Energi, Aarhus Universitet
Tlf:93508434mis@dce.au.dkBilleder

Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Danske elever undersøger jordens sundhed i Astras Masseeksperiment 202528.4.2025 13:15:02 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan har jorden det egentlig? Det spørgsmål dykker tusindvis af danske skoleelever ned i, når de i år deltager i Astras Masseeksperiment 2025 – et landsdækkende projekt, hvor teori og praksis mødes i jordhøjde.
Ny teknologi kan give 50% mere grøn gas fra biogasanlæg25.4.2025 09:18:33 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet har netop modtaget en millionbevilling til at udvikle og bygge en prototype på en ny biogas-teknologi, der gør det muligt at opskalere ganske betragteligt på både eksisterende og nye biogasanlæg: ”Det er mange års forskning, der kommer ud i den virkelige verden.”
37 fonds-millioner til at transformere det danske landskab23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Universitet begynder et stort forskningsprojekt sammen med SEGES Innovation og Aarhus Universitet, herudover vil en række andre universiteter, myndigheder og organisations- og businesspartnere deltage. Opgaven er at understøtte lokale aktører i Danmark til at nå målene om ændret arealanvendelse fra aftalen om Den Grønne Trepart.
Aarhus Universitet skal rådgive de grønlandske myndigheder i yderligere fem år23.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når forskerne fra Aarhus Universitet rådgiver de grønlandske myndigheder om råstoffer og miljø, bygger rådgivningen på mere end 40 års virke i Grønland. Nu er nye aftaler faldet på plads, som forlænger samarbejdet i yderligere fem år.
CRISPR kan gøre planteproteiner lettere at fordøje22.4.2025 08:22:41 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet har anvendt CRISPR/Cas9-teknologi til at forbedre fordøjeligheden af proteiner i byg og soja. Denne banebrydende metode kan få stor betydning for både fødevare- og foderindustrien ved at give mere fordøjelige fødevarer, forbedre dyrefoder og mindske miljøpåvirkningen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum