BirdLife International: Forbyd bly i al slags ammunition og alle fiskeredskaber i EU
Hvert år dør mindst en million vandfugle, fordi de optager bly, der spredes på grund af jagt, lerdueskydning eller fiskeri. Fuglebeskyttelsesorganisationen BirdLife International opfordrer kraftigt alle fuglevenner til at underskrive og støtte op om en appel til Europa-Kommissionen, der vil sætte en stopper for al blyforurening i EU, således som det allerede er sket i Danmark.
I 2023 vedtog Europa-Kommissionen at udfase brugen af blyholdige haglpatroner i vådområder i alle medlemslande. Det var et skridt i den rigtige retning, men nu opfordrer fuglebeskyttelsesorganisationen BirdLife International til at tage skridtet fuldt ud vedkonsekventat forbyde al brug af bly, enten materialet bruges i forbindelse med jagt, sportsskydning eller fiskeri.
- Danmark er et foregangsland, hvad angår udfasningen af bly i en lang række sammenhænge, men der er brug for et internationalt stop for brugen af bly, da forureningen ikke kender grænser. Det er vigtigt at bakke op om BirdLife Internationals kampagne, der opfordrer Europa-Kommissionentil at indføre et totalt forbud mod bly i alle typer af ammunition, hvad enten der er tale om jagt i vådområder, på land eller til skydning som sport. Også alle former for bly i fiskeredskaber bør fases ud, så hurtigt som muligt, siger Jacob Jensen, som er leder af naturfaglig afdeling i DOF BirdLife, der er en del af BirdLife International.
Vær med i underskriftindsamlingen for at stoppe blyforuering - Skriv under her
På det seneste har knap 19.000 europæiske natur- og fuglevenner skrevet under på BirdLife Internationals protest til Europa-Kommissionen over, at der hvert år fortsat spredes cirka 44.000 tons bly, fordi jægere bruger patroner med blyhagl under deres jagt på gæs, ænder og vadefugle. På den konto er det skønnet, at op imod en million vandfugle årligt dør på grund af tungmetallet bly. Flere bliver forgiftet uden at dø, men påvirkes negativt fysiologisk og adfærdsmæssigt af at indtage haglene.
Fuglene optager haglene i kroppen, når de søger føde på lavt vand. Mange fuglearter har brug for småsten i deres kråse, så de bedre kan findele og fordøje grove fødeemner, og i den forbindelse kan de tage fejl af nyttige småsten og livsfarlige blyhagl, der svækker fuglen, så den lider og i mange tilfælde dør.
Det er kun patroner i haglgeværer, der spreder de mange små hagl som en sværm, som forgifter vandfugle, der optager haglene i vådområderne. Bly fra riffelammunition indlejres i jagtdyrene, og bliver her en kilde til forgiftning af både prædatorer og ådselædere, der får adgang til rester af dyrene. Også mennesker, der spiser vildtkød, risikerer at blive forgiftet.
Danmark forbød blyhagl i 1996
Forbuddet mod brug af blyhagl i vådområder har i næsten tre årtier været praktiseret i Danmark, for i 1990’erne var Danmark et foregangsland, hvad angår stramme regler for blyhagl til jagt. Som det første land i verden forbød Danmark 1. april 1996 al brug af blyhagl.
Det skulle være slut med at skyde vandfugle med blyhagl, der regnede ned i lavvandede områder og øgede risikoen for, at svaner, gæs og ænder under deres fouragering åd haglene og blev forgiftede af tungmetallet. Skulle man på harejagt i det åbne land, måtte man efter 1. april 1993 bruge patroner med stålhagl, der ikke forurener ligesom bly, og fra 1996 blev brugen af blyhagl til skovjagt på for eksempel fasaner og skovsnepper forbudt.
Danmark er også et foregangsland, når det handler om at forbyde bly i riffelammunition, der bruges, når jægere er på jagt efter større vildt som for eksempel rådyr og krondyr. 1. april 2024 gennemførte Danmark som det første land i verden et forbud mod at bruge blyholdig riffelammunition.
Fødekædens sidste led i fare
Det skorter ikke på videnskabelig dokumentation af det giftige blys skadelige virkninger på både mennesker og dyr, og blyet er faset ud i en lang række dagligesammenhænge fra benzin over maling tilhætter på vinflasker.
Bly forsvinder ikke i naturen, det risikerer at ende i en kongeørn, en havørn, en rød glente eller en anden ådselædende fugl.
I år 2000 skønnede Danmarks Statistik, at et sted mellem 11 og 22 tons bly endte i den danske natur for enden afskud fra jagtrifler.
I september 2019 blev en kongeørn blyforgiftet i Nordjylland, angiveligt fordi den havde ædt rester af vildt, der var nedlagt med blyholdig riffelammunition.
I Tyskland er der adskillige eksempler på blyforgiftede havørne. Det har de senere år fået flere af landets 16 delstater til helt at forbyde brugen af blyholdig ammunition til riffeljagt.
Risiko for bly på tallerkenen
I Norge og Sverige er der de senere år sat øget fokus på risikoen for, at mennesker optager fragmenter af bly, der stammer fra riffelammunition.
I Norge har Mattilsynet, det norske fødevaretilsyn, fundet alarmerende høje koncentrationer af bly i elgkød, som riffeljægere har skaffet til huse.
Spiser man kød fra hjortevildt nedlagt med blyholdig ammunition mere end en gang om måneden, er der øget risiko for at få forhøjet blodtryk og nerveskader, advarer Mattilsynet.
I Sverige anbefales det for eksempel, at børn og gravide bør holde sig fra at spise vildtkød nedlagt med blyholdige riffelpatroner, medmindre jægeren har sørget for at skære rigeligt kød væk omkring stedet, hvor riffelkuglen er gået ind i dyret. Man skulle jo nødig få bly på sin tallerken.
Kontakter
Jacob JensenChef for NaturafdelingenDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:51 22 85 95Links
Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Nu blændes der op for direkte tv fra havørnenes familieliv14.1.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Midt i januar er der premiere på 2025-udgaven af DOF BirdLifes ØrneTV, der har Nordeuropas største rovfugle i hovedrollerne. Havørneparret ved Hyllekrog på Lolland har bygget til på deres foretrukne rede, hvor et webkamera døgnet rundt vil sende live fra ørnenes liv. DOF BirdLifes Projekt Ørn har i år lavet en helgardering med to webkameraer, så der kan komme billeder uanset hvilken rede ørnene vælger til deres familieliv.
Fyrværkeri skræmmer fuglene27.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
DOF BirdLife glæder sig over, at loven om fyrværkeri er strammet, så det nu kun er tilladt at skyde larmende og lysende raketter af i to døgn omkring nytår. Men det bør slet ikke være tilladt at skyde fyrværkeri af tæt på Natura 2000-områder, hvor fuglelivet kræver særlig beskyttelse, mener DOF BirdLife.
Ingen giftdræbte rovfugle i 202417.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Ornitologer og jægere har dannet fælles front mod faunakriminalitet for at forebygge giftdræbte og nedskudte rovfugle. Indsatsen har tilsyneladende haft sin virkning, for i 2024 er der ikke fundet døde rovfugle med gifte i kroppen efter en årrække med årlige tilfælde. Nu opfordres miljøminister Magnus Heuniche til at fremskynde det udsatte lovforslag, der skal skærpe straffen for faunakriminalitet.
Danske haveejere rapporterer om færre småfugle6.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
DOF BirdLife har de seneste måneder fået op imod 30 daglige henvendelser fra haveejere og fugleinteresserede, der fortæller om nedgang i antallet af fuglearter på foderbræt og i haver. DOF BirdLifes såkaldte spontantællinger af de almindelige danske fugle bekræfter en nedadgående tendens. Det er ganske vist, at der er færre skovspurve, blåmejser og bogfinker i Danmark i 2024 sammenlignet med sidste år.
EU vil bane vejen for industrifiskeri efter tobis til skade for truede havfugle2.12.2024 13:52:35 CET | Pressemeddelelse
Rider, lunder, lomvier og alke i fuglekolonier omkring Nordsøen har de senere år været i dramatisk tilbagegang, fordi de mangler føde i skikkelse af stimefisken tobis. Nu vil Europa-Kommissionen forsøge at tvinge Storbritannien til at genindføre det industrifiskeri efter tobis, som har medvirket til ødelæggelse af Nordsøens økosystem og sendt havfugle på katastrofekurs
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum