Nu blændes der op for direkte tv fra havørnenes familieliv
Midt i januar er der premiere på 2025-udgaven af DOF BirdLifes ØrneTV, der har Nordeuropas største rovfugle i hovedrollerne. Havørneparret ved Hyllekrog på Lolland har bygget til på deres foretrukne rede, hvor et webkamera døgnet rundt vil sende live fra ørnenes liv. DOF BirdLifes Projekt Ørn har i år lavet en helgardering med to webkameraer, så der kan komme billeder uanset hvilken rede ørnene vælger til deres familieliv.
I disse dage er der ægteskabelig aktivitet hos havørneparret i Fugleværnsfondens reservat ved Saksfjed Inddæmningen ved Hyllekrog på Lolland, hvorfra DOF BirdLife siden 2013 har sendt direkte billeder i fuglenes ynglesæsoner.
Netop nu tegner alt til, at der nok skal komme direkte tv fra de store rovfugles privatliv de kommende måneder.
I 2023 gik transmissionerne i sort, og i 2024 valgte ørnene en rede, der en stor del af sæsonen lå uden for webkameraets rækkevidde.
- Vi har i år lavet en helgardering ved at sætte et ekstra webkamera op over ørnenes nyeste rede, som de valgte i 2024. Det vil sige, at der både sidder et webkamera over ørnenes gamle, oprindelige rede, som sendte levende billeder fra premieren i 2013 og ti år frem, og så den nyeste rede. I 2024 kunne kameraet over den oprindelige rede kun i en kort forårsperiode uden blade på træerne vise billeder fra den ny rede, der er bygget godt 60 meter fra kameraet over den gamle rede, siger Kim Skelmose, der er leder af Projekt Ørn i DOF BirdLife, som står bag ØrneTV.
Når der kommer solskin, som ved hjælp af solceller kan lade batterierne til kameraet op, kan der sendes billeder fra ørnereden.
Tidligt redebyggeri er et godt tegn
- Allerede i efteråret 2024 begyndte ørnene at lægge ekstra grene på den rede, som de nu har valgt at satse på. De senere dage har de foret redeskålen med græs. At der bygges til og lægges græs i bunden af reden er et godt tegn med hensyn til den nye ynglesæson. Havørne manifesterer deres territorier og deres parforhold tidligt på sæsonen. Om alt går vel, er der udsigt til æglægning kort ind i februar. Det tidligste, vi har konstateret æg hos havørnene er 10. februar, siger Kim Skelmose.
Webkameraerne over ørnerederne bliver hver sæson gjort klar i løbet af vinteren på en måde, så man ikke forstyrrer de store rovfugle. Når først kameraet er sat på plads, kan man ikke i februar eller marts flytte det, for så forstyrrer man ynglefuglene i en grad, så der vil være en risiko for, at rovfuglene forlader området.
Forskning og folkelig formidling
De levende billeder fra havørnens privatsfære er en af de største filmsucceser, den danske natur har fostret. Der er både tale om underholdning og forskning.
- ØrneTV har været voldsomt populært. Titusinder af danskere har kigget med, og der er seere, som flere gange dagligt har fulgt ørnene. Det er bogstaveligt talt naturformidling på højt plan, siger Kim Skelmose.
I løbet af 2022 var der godt 3,5 millioner visninger på foreningens reality-tv med live-optagelser fra havørnereden på Lolland.
- Projektet omkring ØrneTV har været øjenåbnende på mange fronter, både hos det brede publikum og blandt forskere. Alle optagelser er blevet båndet og tappet med jævne mellemrum, og de er blevet kigget igennem. Scenerne fra reden har gjort os klogere på mange nuancer i havørnens ellers skjulte familieliv og adfærd. Der har været dramaer med æggerov, en skudt ørn, ungedød og lykkelige slutninger mellem hinanden. Et år lykkedes det at zoome ind på et æg, hvor man kunne se ørneungens æggetand og dens kamp inde i skallen for at komme ud. Det var et unikt øjeblik med tv-transmission i verdensklasse. Det har været fantastisk at opleve, siger Kim Skelmose.
Kontakter
Kim SkelmoseLeder af Projekt ØrnDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:27 73 40 70gestaltskelmose@gmail.comFølg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
BirdLife International: Forbyd bly i al slags ammunition og alle fiskeredskaber i EU23.1.2025 14:28:00 CET | Pressemeddelelse
Hvert år dør mindst en million vandfugle, fordi de optager bly, der spredes på grund af jagt, lerdueskydning eller fiskeri. Fuglebeskyttelsesorganisationen BirdLife International opfordrer kraftigt alle fuglevenner til at underskrive og støtte op om en appel til Europa-Kommissionen, der vil sætte en stopper for al blyforurening i EU, således som det allerede er sket i Danmark.
Fyrværkeri skræmmer fuglene27.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
DOF BirdLife glæder sig over, at loven om fyrværkeri er strammet, så det nu kun er tilladt at skyde larmende og lysende raketter af i to døgn omkring nytår. Men det bør slet ikke være tilladt at skyde fyrværkeri af tæt på Natura 2000-områder, hvor fuglelivet kræver særlig beskyttelse, mener DOF BirdLife.
Ingen giftdræbte rovfugle i 202417.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Ornitologer og jægere har dannet fælles front mod faunakriminalitet for at forebygge giftdræbte og nedskudte rovfugle. Indsatsen har tilsyneladende haft sin virkning, for i 2024 er der ikke fundet døde rovfugle med gifte i kroppen efter en årrække med årlige tilfælde. Nu opfordres miljøminister Magnus Heuniche til at fremskynde det udsatte lovforslag, der skal skærpe straffen for faunakriminalitet.
Danske haveejere rapporterer om færre småfugle6.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
DOF BirdLife har de seneste måneder fået op imod 30 daglige henvendelser fra haveejere og fugleinteresserede, der fortæller om nedgang i antallet af fuglearter på foderbræt og i haver. DOF BirdLifes såkaldte spontantællinger af de almindelige danske fugle bekræfter en nedadgående tendens. Det er ganske vist, at der er færre skovspurve, blåmejser og bogfinker i Danmark i 2024 sammenlignet med sidste år.
EU vil bane vejen for industrifiskeri efter tobis til skade for truede havfugle2.12.2024 13:52:35 CET | Pressemeddelelse
Rider, lunder, lomvier og alke i fuglekolonier omkring Nordsøen har de senere år været i dramatisk tilbagegang, fordi de mangler føde i skikkelse af stimefisken tobis. Nu vil Europa-Kommissionen forsøge at tvinge Storbritannien til at genindføre det industrifiskeri efter tobis, som har medvirket til ødelæggelse af Nordsøens økosystem og sendt havfugle på katastrofekurs
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum