Nu blændes der op for direkte tv fra havørnenes familieliv
Midt i januar er der premiere på 2025-udgaven af DOF BirdLifes ØrneTV, der har Nordeuropas største rovfugle i hovedrollerne. Havørneparret ved Hyllekrog på Lolland har bygget til på deres foretrukne rede, hvor et webkamera døgnet rundt vil sende live fra ørnenes liv. DOF BirdLifes Projekt Ørn har i år lavet en helgardering med to webkameraer, så der kan komme billeder uanset hvilken rede ørnene vælger til deres familieliv.

I disse dage er der ægteskabelig aktivitet hos havørneparret i Fugleværnsfondens reservat ved Saksfjed Inddæmningen ved Hyllekrog på Lolland, hvorfra DOF BirdLife siden 2013 har sendt direkte billeder i fuglenes ynglesæsoner.
Netop nu tegner alt til, at der nok skal komme direkte tv fra de store rovfugles privatliv de kommende måneder.
I 2023 gik transmissionerne i sort, og i 2024 valgte ørnene en rede, der en stor del af sæsonen lå uden for webkameraets rækkevidde.
- Vi har i år lavet en helgardering ved at sætte et ekstra webkamera op over ørnenes nyeste rede, som de valgte i 2024. Det vil sige, at der både sidder et webkamera over ørnenes gamle, oprindelige rede, som sendte levende billeder fra premieren i 2013 og ti år frem, og så den nyeste rede. I 2024 kunne kameraet over den oprindelige rede kun i en kort forårsperiode uden blade på træerne vise billeder fra den ny rede, der er bygget godt 60 meter fra kameraet over den gamle rede, siger Kim Skelmose, der er leder af Projekt Ørn i DOF BirdLife, som står bag ØrneTV.
Når der kommer solskin, som ved hjælp af solceller kan lade batterierne til kameraet op, kan der sendes billeder fra ørnereden.
Tidligt redebyggeri er et godt tegn
- Allerede i efteråret 2024 begyndte ørnene at lægge ekstra grene på den rede, som de nu har valgt at satse på. De senere dage har de foret redeskålen med græs. At der bygges til og lægges græs i bunden af reden er et godt tegn med hensyn til den nye ynglesæson. Havørne manifesterer deres territorier og deres parforhold tidligt på sæsonen. Om alt går vel, er der udsigt til æglægning kort ind i februar. Det tidligste, vi har konstateret æg hos havørnene er 10. februar, siger Kim Skelmose.
Webkameraerne over ørnerederne bliver hver sæson gjort klar i løbet af vinteren på en måde, så man ikke forstyrrer de store rovfugle. Når først kameraet er sat på plads, kan man ikke i februar eller marts flytte det, for så forstyrrer man ynglefuglene i en grad, så der vil være en risiko for, at rovfuglene forlader området.
Forskning og folkelig formidling
De levende billeder fra havørnens privatsfære er en af de største filmsucceser, den danske natur har fostret. Der er både tale om underholdning og forskning.
- ØrneTV har været voldsomt populært. Titusinder af danskere har kigget med, og der er seere, som flere gange dagligt har fulgt ørnene. Det er bogstaveligt talt naturformidling på højt plan, siger Kim Skelmose.
I løbet af 2022 var der godt 3,5 millioner visninger på foreningens reality-tv med live-optagelser fra havørnereden på Lolland.
- Projektet omkring ØrneTV har været øjenåbnende på mange fronter, både hos det brede publikum og blandt forskere. Alle optagelser er blevet båndet og tappet med jævne mellemrum, og de er blevet kigget igennem. Scenerne fra reden har gjort os klogere på mange nuancer i havørnens ellers skjulte familieliv og adfærd. Der har været dramaer med æggerov, en skudt ørn, ungedød og lykkelige slutninger mellem hinanden. Et år lykkedes det at zoome ind på et æg, hvor man kunne se ørneungens æggetand og dens kamp inde i skallen for at komme ud. Det var et unikt øjeblik med tv-transmission i verdensklasse. Det har været fantastisk at opleve, siger Kim Skelmose.
Kontakter
Kim SkelmoseLeder af Projekt ØrnDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:27 73 40 70gestaltskelmose@gmail.comFølg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Tårnfalke og sjældne ugler drukner i drikketrug14.7.2025 06:33:00 CEST | Nyhed
DOF BirdLife får hver sommer henvendelser om døde tårnfalke, der er druknet i deres forsøg på at slukke tørsten i åbne drikketrug til heste og kreaturer. Læg et bræt eller et stykke træ i drikketruget, så fugle selv kan komme op, hvis de plumper i, lyder det fra DOF BirdLife.
Forkert signal at Danmark vil søge EU om lov til at fortsætte minkavl26.6.2025 15:52:27 CEST | Pressemeddelelse
DOF BirdLife glæder sig over, at EU har sat den nordamerikanske mink på listen over invasive arter, der skal udryddes fra Europas natur. Det betyder, at al minkavl fra 2027 bliver forbudt i EU. Men den danske regering vil ansøge EU om en særordning, så minkproduktionen kan fortsætte i Danmark som eneste land i Europa. Et rigtigt dårligt signal at sende på fuglenes og naturens vegne i en tid, hvor der skal værnes om den truede biodiversitet, mener DOF BirdLife.
Færre ynglende småfugle ender i Sankt Hans-bål, der er lavet kort før bålene tændes21.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvis man venter med at samle grene og kvas til Sankt Hans-bålet til få dage før afbrændingen, er man med til at redde fugleliv, påpeger DOF BirdLife. Bål, der etableres allerede om efteråret, og som er klar til midsommerfesten i mange måneder, udgør derimod dødsfælder for ynglende solsorte, gærdesmutter og andre småfugle, der bygger rede i kvasdynger.
Fuglekrise i agerlandet: Danmark er blevet lukket land for viben6.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I 1950’erne ynglede skønsmæssigt omkring 150.000 par viber i det danske landbrugsland, der bestod af små marker med vekslende afgrøder. I dag er under 14.000 ynglepar tilbage. De fleste på afgræssede enge. Sprøjtegifte, gødskning, dræning og industriel stordrift har gjort det næsten umuligt for Danmarks viber at få unger på vingerne i landbrugslandet.
Vindenergi og vingesus: EU-kommissær Dan Jørgensen skal på fugletur9.4.2025 14:44:01 CEST | Pressemeddelelse
Bella Center Copenhagen er i denne uge scene for den årlige konference i organisationen WindEurope, der arbejder i vindenergiens tjeneste. DOF BirdLife og BirdLife Europe er fuglenes stemme på konferencen, og vil torsdag morgen gå i spidsen for en tur med vingesus over Kalvebod Fælled. Indbudte gæster vil have en chance for at opleve havørnen bare syv-otte kilometer fra centrum af København.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum