DOF BirdLife

Danske haveejere rapporterer om færre småfugle

Del

DOF BirdLife har de seneste måneder fået op imod 30 daglige henvendelser fra haveejere og fugleinteresserede, der fortæller om nedgang i antallet af fuglearter på foderbræt og i haver. DOF BirdLifes såkaldte spontantællinger af de almindelige danske fugle bekræfter en nedadgående tendens. Det er ganske vist, at der er færre skovspurve, blåmejser og bogfinker i Danmark i 2024 sammenlignet med sidste år.

Dompappen er bare en af de fugle, som er sværere at opdage i de danske haver i år. Foto: Jan Skriver.
Dompappen er bare en af de fugle, som er sværere at opdage i de danske haver i år. Foto: Jan Skriver.

Siden juni er der set markant færre individer af de almindelige fuglearter, som de fleste danskere kender fra foderbrættet, haven og deres nærmeste nabolag, sammenlignet med situationen i 2023.

De senere måneder har ekstraordinært mange haveejere og fugleinteresserede kontaktet DOF BirdLife og sagt:  ”Vi har ingen eller kun få småfugle i vores have i år. Hvad er forklaringen?”.

- Siden sommeren har vi modtaget overraskende mange henvendelser fra folk, som har bemærket, at antallet af fugle er faldet. Vi kan ikke give en entydig forklaring på nedgangen for mange af de almindelige arter af mejser, finker og drosler, men vores såkaldte spontantællinger bekræfter tendensen. Der er færre småfugle i landet i år sammenlignet med sidste år, siger Knud Flensted, der er biolog i DOF BirdLife.

Solsorte og skovspurve på nedtur

Det er dokumenteret, at bestanden af solsorte i 2024 har været hårdt ramt af Usutu-virus ned massedød til følge, men hvorfor er der færre skovspurve, blåmejser og flagspætter?

- Der kan godt være tale om naturlige udsving i bestande, alt efter om ynglesæsonen har været gunstig eller ej. Det er også naturligt nok, at man i sensommeren synes, at der er færre småfugle i haverne, for på den tid af året fælder mange arter deres fjer og lever derfor mere skjult i vegetationen. I år er der dog påfaldende og usædvanlige nedgange i antallet af flere observerede arter. Måske er nogle af de trækfugle, som normalt indfinder sig nordfra i løbet af efteråret, som følge af klimaændringerne blevet nærmere deres yngleområder, så vi ikke i samme omfang som tidligere får besøg af dem i Danmark. Det gør sig dog ikke gældende for en standfugl som skovspurven, som har haft en markant nedgang i sensommeren og efteråret sammenlignet med sidste år, siger Knud Flensted.

Tællinger tager pulsen på fuglelivet

Siden 1. marts 2023 har ornitologer landet over lavet spontantællinger, som populært sagt tager pulsen på de almindelige fuglearters aktuelle situation. 

- Vi kan se, at der overordnet set er færre individer af havearterne i 2024 sammenlignet med 2023. Fuglene er ikke forsvundet, men de er blevet mere fåtallige. Hos nogle af de meget almindelige arter er der op til 50 procent færre individer i nogle måneder. Det er særligt markant hos arter som blåmejse, bogfinke, dompap, musvit, solsort og stor flagspætte, siger Daniel Palm Eskildsen, der er biolog i DOF BirdLife og som koordinerer spontantællingerne og drager viden ud af dem. 

- Tællemetoden gør det muligt at følge de almindelige fuglearter året igennem, og når der er lavet tilstrækkeligt med tællinger, kan der for eksempel udarbejdes kort over trækfuglenes ankomst hen over Danmark. Også kort over fuglenes tæthed i landet kan give os mere nuanceret viden om de enkelte arters forekomst gennem året, siger Daniel Palm Eskildsen.

Belgien er kilde til inspiration

I flere lande i Europa udføres fugletællinger, der svarer til de spontantællinger, der laves i Danmark.

Inspirationen til denne metode til fugleovervågning i det danske landskab stammer dog især fra Belgien, oplyser Daniel Palm Eskildsen.

I Belgien viste tællingerne for eksempel et dyk i antallet af solsorte fra uge 26 i 2017. Og der blev i en periode fundet mange døde solsorte i landskabet. Det viste sig, at mange af droslerne var ramt af usutu-virus. I 2018 var alt stort set normalt igen. 

Belgiens pendant til spontantællinger viste både dykket i antallet af solsorte og situationen, da forekomsten af solsorte i Belgienpå ny var normalt.

På den måde kan spontantællinger være med til at tage pulsen på almindelige fuglearter på alle tider af året.

Kontakter

Daniel Palm EskildsenBiologDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark

Tlf:33 28 38 50

Billeder

Links

Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife

EU vil bane vejen for industrifiskeri efter tobis til skade for truede havfugle2.12.2024 13:52:35 CET | Pressemeddelelse

Rider, lunder, lomvier og alke i fuglekolonier omkring Nordsøen har de senere år været i dramatisk tilbagegang, fordi de mangler føde i skikkelse af stimefisken tobis. Nu vil Europa-Kommissionen forsøge at tvinge Storbritannien til at genindføre det industrifiskeri efter tobis, som har medvirket til ødelæggelse af Nordsøens økosystem og sendt havfugle på katastrofekurs

Endnu et skridt på den knoldede vej til et grønnere Danmark18.11.2024 16:06:25 CET | Pressemeddelelse

Vi er midt i et jordskred i retning af en rigere natur. EU og det øvrige internationale samfund har vedtaget den ene store forbedring efter den anden med målsætninger om fredning af 30 procent af alt land- og havareal, naturgenopretning og biodiversitetsbeskyttelse, men det hele hænger på implementering i de enkelte lande. Og her har Danmark ændret kurs fra at være i front i de sidste årtier i 1900-tallet til nu at være fodslæbende. Derfor er det særlig glædeligt, at det takket være flere oppositionspartier er lykkedes at få en lovende aftale i hus om et grønnere Danmark. Vi skal have meget mere skov og sammenlagt 21 naturnationalparker, der skal vådlægges kulstofholdige lavbundsjorde, tabet af næringsstoffer til vandmiljøet skal reduceres i overensstemmelse med det mest ambitiøse scenarie, landbruget bliver som det første land i verden pålagt en CO2 afgift, og der skal naturgenoprettes heder, enge, ådale og moser. Formålet er at forbedre vandmiljøet i landets fjorde og kystvande, sænk

Jagt fra motorbåd truer fuglene på havet15.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Som det eneste land i EU tillader Danmark jagt på dykænder og andre fugle fra motorbåd langs vores kyster. I nogle af vores internationalt vigtigste fugleområder og i Natura 2000-områder tillader dansk lovgivning, at titusinder af dykænder skræmmes og bortjages af motorbådsjægere. DOF BirdLife opfordrer havets minister, Magnus Heuniche, til at forbyde jagt fra motorbåd i alle Natura 2000-områder, naturnationalparker på havet og havområder med strengt beskyttet natur.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye